Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Έλληνες πίνουν λιγότερο από το μέσο όρο των Ευρωπαίων

Η υψη­λή και δυνη­τι­κά επι­βλα­βής κατα­νά­λω­ση αλκο­όλ στην Ευρώ­πη δεν μειώ­νε­ται με το πέρα­σμα του χρό­νου στον επι­θυ­μη­τό βαθ­μό και οι Ευρω­παί­οι συνε­χί­ζουν να πίνουν πιο πολύ αλκο­όλ από οποιον­δή­πο­τε άλλο στον κόσμο, σύμ­φω­να με έκθε­ση του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ). Η Ευρώ­πη έχει ακό­μη τη μεγα­λύ­τε­ρη ανά κεφα­λή κατα­νά­λω­ση αλκο­όλ παγκο­σμί­ως, με το πρό­βλη­μα να είναι μικρό­τε­ρο στον ευρω­παϊ­κό Νότο από ό,τι στην Κεντρι­κή και Βόρεια Ευρώ­πη. Στην Ελλά­δα η μέση κατα­νά­λω­ση εμφα­νί­ζει πτω­τι­κή τάση και παρα­μέ­νει εδώ και χρό­νια κάτω από τον μέσο ευρω­παϊ­κό όρο.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ΠΟΥ για την περί­ο­δο 2010–2016 σε 30 ευρω­παϊ­κές χώρες, περισ­σό­τε­ροι από 290.000 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρό­νο στην Ευρώ­πη εξαι­τί­ας αιτιών που σχε­τί­ζο­νται με το αλκο­όλ, από προ­βλή­μα­τα υγεί­ας έως τρο­χαία. Η μεί­ω­ση των θανά­των αυτών κατά 3% μετα­ξύ 2010–16 κρί­νε­ται ανεπαρκής.

Ελλάδα

Η μέση ετή­σια κατα­νά­λω­ση καθα­ρού αλκο­όλ στην Ελλά­δα από τους ανθρώ­πους άνω των 15 ετών, σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ, εκτι­μά­ται σε 10,7 λίτρα το 2016, ποσό­τη­τα που είναι ελα­φρώς χαμη­λό­τε­ρη από τον μέσο όρο της Ευρώ­πης (11,3 λίτρα) και εμφα­νί­ζει δια­χρο­νι­κά πτω­τι­κή τάση, καθώς το 1990 ήταν 12,5 λίτρα. Καθ’ όλη την περί­ο­δο 1990–2016 η μέση ετή­σια κατα­νά­λω­ση ανά κεφα­λή στη χώρα μας ήταν χαμη­λό­τε­ρη από τη μέση ευρω­παϊ­κή. Αν ληφθεί υπό­ψη όχι ο γενι­κός πλη­θυ­σμός, αλλά μόνο οι πότες, τότε η μέση ετή­σια κατα­νά­λω­ση αλκο­όλ στη χώρα μας ήταν το 2016 18,3 λίτρα για τους άνδρες και 4,7 για τις γυναί­κες, ένα­ντι μέσου όρου 22 και 7,6 λίτρων στην Ευρώ­πη αντίστοιχα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο