Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι έφηβοι που κάνουν χρήση κάνναβης, προκαλούν μακράς διάρκειας βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους, δείχνει νέα έρευνα

Οι έφη­βοι που κάνουν χρή­ση κάν­να­βης, προ­κα­λούν μακράς διάρ­κειας βλά­βη στον ανα­πτυσ­σό­με­νο εγκέ­φα­λό τους, δεί­χνει μια νέα κανα­δι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να, σύμ­φω­να με την οποία οι επι­πτώ­σεις στις νοη­τι­κές ικα­νό­τη­τες, στη μνή­μη και στη συμπε­ρι­φο­ρά είναι χει­ρό­τε­ρες από εκεί­νες του αλκοόλ.

Οι ερευ­νη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου του Μόντρε­αλ, με επι­κε­φα­λής την καθη­γή­τρια του Τμή­μα­τος Ψυχια­τρι­κής Πατρί­τσια Κόν­ροντ, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο αμε­ρι­κα­νι­κό ψυχια­τρι­κό περιο­δι­κό “American Journal of Psychiatry”, σύμ­φω­να με το BBC, μελέ­τη­σαν σε βάθος τετρα­ε­τί­ας 3.800 εφή­βους άνω των 13 ετών, που ήσαν μαθη­τές σε 31 σχολεία.

Οι έφη­βοι έδω­σαν λεπτο­μέ­ρειες για τις συνή­θειές τους όσον αφο­ρά την κατα­νά­λω­ση αλκο­όλ, κάν­να­βης και άλλων ουσιών, ενώ παράλ­λη­λα κάθε χρό­νο υπο­βάλ­λο­νταν σε νοη­τι­κά-γνω­στι­κά τεστ. Το 28% των νέων παρα­δέ­χθη­κε ότι έκα­νε χρή­ση κάν­να­βης, ένα­ντι 75% που έπι­ναν αλκο­όλ περι­στα­σια­κά ή μονιμότερα.

Δια­πι­στώ­θη­κε ότι οι χρή­στες κάν­να­βης είχαν μικρό­τε­ρες ικα­νό­τη­τες για μάθη­ση, προ­σο­χή, λήψη απο­φά­σε­ων κ.α., καθώς και χαμη­λό­τε­ρες επι­δό­σεις στο σχο­λείο. Όσο μεγα­λύ­τε­ρη ήταν η χρή­ση κάν­να­βης, τόσο περισ­σό­τε­ρα ήσαν αυτά τα προ­βλή­μα­τα, ενώ ήσαν πιο μακρό­χρο­να, σε σχέ­ση με τους εφή­βους που έπι­ναν μόνο αλκοόλ.

Οι νέοι έκα­ναν περισ­σό­τε­ρα λάθη στα τεστ όχι μόνο όταν είχαν πάρει κάν­να­βη, αλλά και αρκε­τά μετά τη χρή­ση της, με συνέ­πεια να έχουν γενι­κά χει­ρό­τε­ρη μνή­μη, ικα­νό­τη­τα συλ­λο­γι­σμών και ικα­νό­τη­τα ελέγ­χου της συμπε­ρι­φο­ράς τους.

Η Κόν­ροντ δήλω­σε ότι ανέ­με­νε να δει στον εγκέ­φα­λο των νέων πιο έντο­νες επι­πτώ­σεις από το αλκο­όλ, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δια­πι­στώ­θη­κε το αντί­θε­το, ότι η κάν­να­βη αφή­νει πιο έντο­να το «απο­τύ­πω­μά» της. «Οι εγκέ­φα­λοί τους ανα­πτύσ­σο­νται ακό­μη, αλλά η κάν­να­βη επεμ­βαί­νει σε αυτή τη δια­δι­κα­σία, γι’ αυτό οι έφη­βοι θα πρέ­πει να καθυ­στε­ρούν τη χρή­ση κάν­να­βης όσιο περισ­σό­τε­ρο μπο­ρούν», δήλωσε.

Η κάν­να­βη μπο­ρεί να δημιουρ­γή­σει εθι­σμό (αν και μικρό­τε­ρο σε σχέ­ση με τα «σκλη­ρά» ναρ­κω­τι­κά), καθώς επί­σης να αυξή­σει τον κίν­δυ­νο για ψυχώ­σεις, ιδί­ως στην εφη­βεία. Η δια­κο­πή της χρή­σης κάν­να­βης είναι δυνα­τό να προ­κα­λέ­σει κάποια συμ­πτώ­μα­τα στέ­ρη­σης, όπως αϋπνία και δια­τα­ρα­χές της διάθεσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο