Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Αλώβητοι, το τρίτο βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη

Μετά το Σελανίκ και Τα χρόνια ανάμεσα, Οι Αλώβητοι, το τρίτο βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη

exofullo2Ένα πολυ­φω­νι­κό μυθι­στό­ρη­μα που γεν­νιέ­ται στις συμπλη­γά­δες του εμφύ­λιου, ταξι­δεύ­ει στην πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά της Τασκέν­δης, περ­νά μέσα από τα πέτρι­να χρό­νια του ’50, συνε­χί­ζει στην ελπι­δο­φό­ρα δεκα­ε­τία του ’60, βρί­σκε­ται στο φλε­γό­με­νο Παρί­σι τον Μάη του ’68, για να επι­στρέ­ψει στη χού­ντα των συνταγ­μα­ταρ­χών και να ψάξει το τέλος του στη βρα­διά της εκκέ­νω­σης του Πολυτεχνείου.

Ο χει­ρουρ­γός Πασχά­λης, γιος κατα­τρεγ­μέ­νου εργά­τη από τον Βόλο, η Μυρ­τώ, ατί­θα­ση κόρη μικρα­σιά­τη υφα­σμα­τέ­μπο­ρου και ο πει­σμα­τά­ρης αδελ­φός της Πέτρος, ο Βίκτω­ρας και η Βιρ­γι­νία, παι­διά βιο­μή­χα­νου από την Οδησ­σό, ο «τουρ­κό­σπο­ρος» Μήτρος και η εύμορ­φη Καλ­λιό­πη, προ­σφυ­γό­που­λα που κατα­λύ­ουν με τους ανταρ­τό­πλη­κτους στο Κρα­βάν Σαράι, ο φτω­χός βιο­πα­λαι­στής Στά­θης που έχα­σε τον πατέ­ρα του στην εκστρα­τεία της Ουκρα­νί­ας, η ευαί­σθη­τη Δια­μα­ντέ­νια, αλλά και ο νεα­ρός ζωγρά­φος Κλοντ-Πιερ μπλέ­κο­νται στα δίχτυα της ιστο­ρί­ας για να μετα­μορ­φω­θούν από τα γεγο­νό­τα της επο­χής, όπως ακρι­βώς και η Θεσ­σα­λο­νί­κη μετα­μορ­φώ­νε­ται χρό­νο με τον χρό­νο από τη νέα μόδα της αντι­πα­ρο­χής, αλλά και την εμμο­νή των κρα­τού­ντων να θάψουν ορι­στι­κά το παρελ­θόν της.

Κάποιοι, σε πεί­σμα των «φονιά­δων και­ρών», πασχί­ζουν να βγουν αλώ­βη­τοι κρα­τώ­ντας ζωντα­νή τη μνή­μη. Θα τα καταφέρουν;

Βιογραφικό Βασίλη Τσιράκη

Ο Βασί­λης Τσι­ρά­κης γεν­νή­θη­κε στην Καρ­δί­τσα το 1961. Τα εφη­βι­κά του χρό­νια τα πέρα­σε στον Βόλο, ενώ από το 1980 ζει στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου και σπού­δα­σε στο φυσι­κό τμή­μα του ΑΠΘ. Εργά­ζε­ται στην ιδιω­τι­κή εκπαί­δευ­ση και αρθρο­γρα­φεί για θέμα­τα τέχνης και πολι­τι­σμού στον περιο­δι­κό Τύπο και στο δια­δί­κτυο. Εργο­γρα­φία: «Θεσ­σα­λο­νί­κη 2003», ντο­κι­μα­ντέρ μικρού μήκους, 2003. Οι ποδη­λά­τες του χρό­νου, μυθι­στό­ρη­μα, εκδό­σεις Κοχλί­ας, 2004. Ακορ­ντε­όν, βιο­λί και φυσαρ­μό­νι­κα, μυθι­στό­ρη­μα, εκδό­σεις ΚΨΜ, 2007. Μετε­ω­ρο­λο­γι­κό δελ­τίο, θεα­τρι­κό, Παρα­βά­τες της σκη­νής, 2009. «Ένα συν ένα», ται­νία μικρού μήκους μυθο­πλα­σί­ας, 2010. «Το παγκά­κι», ται­νία μικρού μήκους, 2014. «Εναλ­λα­κτι­κή λύση», ται­νία μικρού μήκους μυθο­πλα­σί­ας, 2015 (Βρα­βείο δια­γω­νι­σμού σενα­ρί­ου Greek London Film Festival). Από τις εκδό­σεις Τόπος κυκλο­φο­ρούν επί­σης τα βιβλία του: Σελα­νίκ (2012) και Τα χρό­νια ανά­με­σα (2016).

Επι­πλέ­ον στοι­χεία για το βιβλίο θα βρεί­τε στο toposbooks.gr και στη σελί­δα του στο Facebook: Οι αλώβητοι

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο