Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ανάγκες του ΝΑΤΟ καθορίζουν τους εξοπλισμούς και στην χώρα ”πρότυπο”!

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Αου­ρό­ρα 17 ήταν το όνο­μα της στρα­τιω­τι­κής άσκη­σης που έγι­νε στην Σου­η­δία στις 11 με 29 του Σεπτέμ­βρη που μας πέρα­σε. 19.000 Σου­η­δοί στρα­τιώ­τες όλων των ειδι­κο­τή­των και 1500 απο Γαλ­λία, Δανία, Εσθο­νία, Φιλ­λαν­δία Νορ­βη­γία, Γερ­μα­νία και φυσι­κά από τις ΗΠΑ. Το φιλει­ρη­νι­κό κίνη­μα δια­δή­λω­σε μαζι­κά για συν­θή­κες Σου­η­δί­ας την αντι­θε­σή του ενά­ντια στην άσκη­ση και ενά­ντια στο ΝΑΤΟ δια­βλέ­πο­ντας την προ­σπά­θεια πλη­σιά­σμα­τος της Σου­η­δί­ας στο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ παρά τις δια­ψεύ­σεις των υπευ­θύ­νων. Οι μέχρι στιγ­μής δημο­σκο­πί­σεις δεί­χνουν την πλει­ψη­φια των Σου­η­δών να μην θέλει την ένταξη.

souidia2

Προ­ε­τοι­μά­ζουν όμως την κοι­νή γνώ­μη διο­γκώ­νο­ντας έμμε­σα την απει­λή από την Ρωσία του Πού­τιν όπως άλλω­στε επί δεκα­ε­τί­ες έκα­ναν το ίδιο και για την Σ. Ενω­ση. Η άσκη­ση κόστι­σε γύρω στα 60 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ και είχε και 4 τραυ­μα­τί­ες όταν τανκς συγκρού­στη­κε με τραί­νο. Οι Αμε­ρι­κά­νοι τόλ­μη­σαν να φέρουν και βομ­βαρ­δι­στι­κά Β40 που χρη­σι­μο­ποιού­σαν στον πόλε­μο του Βιετ­νάμ. Η πρώ­τη συνέ­πεια αυτής της άσκη­σης είναι ότι απο­φά­σι­σε η Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή μαζί με τους Πρά­σι­νους κυβέρ­νη­ση της Σου­η­δί­ας μετά από δια­βού­λευ­ση με τα δύο μεγα­λύ­τε­ρα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης να αγο­ρά­σει το αμε­ρι­κά­νι­κο αντι­πυ­ραυ­λι­κό σύστη­μα Patriot αντί για κάποιο αντί­στοι­χο Γαλ­λι­κό. Το δοκί­μα­σε λέει στην πρό­σφα­τη άσκη­ση “Αου­ρο­ρα” με τις Νατοϊ­κές δυνά­μεις. Τι ανά­γκη έχει από αυτό το σύστη­μα και από ποιόν απει­λεί­ται η “φιλει­ρη­νι­κή”, ” ουδέ­τε­ρη” κατά τα άλλα αυτή χώρα είναι ένα μυστή­ριο! Μα συνο­ρεύ­ει μόνο με Σκαν­δι­να­βι­κές χώρες! Από που απει­λεί­ται δεν μας λέει! Ούτε για­τί πλη­σιά­ζει συνε­χώς πιο κοντά στο ΝΑΤΟ! Για την ιστο­ρία θα κοστί­σει 1 με 1,2 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ το σύστη­μα και θα αρχί­σει να στή­νε­ται από το 2020 μέχρι το 25. Θα απο­τε­λεί­ται από 4 συστά­δες με 12 βάσεις ή κάθε μια! Αργό­τε­ρα θα αγο­ρά­σει και 4 πυραύ­λους υπο­στή­ρι­ξης! Έτσι προ­στί­θε­ται μια ακό­μη φιλι­κή προς το ΝΑΤΟ χώρα στην περι­κύ­κλω­ση της Ρωσί­ας. Τον κίν­δυ­νο να στή­νο­νται κι απο την πλευ­ρά της Ρωσί­ας αντί­στοι­χα συστή­μα­τα δεν το βλέ­πει μπρο­στά στις μπίζ­νες των δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων­και τις ορέ­ξεις του ΝΑΤΟ !

 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο