Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ανακοινώσεις της Ν. κεραμέως για πανελλήνιες, σχολεία, φροντιστήρια

Με τις ανα­κοι­νώ­σεις της υπουρ­γού Παι­δεί­ας τέθη­κε τέλος στην αγω­νία μαθη­τών και γονέ­ων σχε­τι­κά με την έναρ­ξη των φετι­νών Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων, η οποία εν τέλει θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 15 Ιου­νί­ου για τα Γενι­κά Λύκεια και στις 16 Ιου­νί­ου για τα Επαγ­γελ­μα­τι­κά Λύκεια.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, το σχέ­διο δρά­σης του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας για τη στα­δια­κή επα­να­λει­τουρ­γία των εκπαι­δευ­τι­κών δομών, έχει ως εξής:

Λειτουργία σχολείων

Τα σχο­λεία θα λει­τουρ­γή­σουν στα­δια­κά, σε δύο φάσεις, σύμ­φω­να με τα όσα ανα­κοί­νω­σε η υπουρ­γός. Πρώ­τα, στις 11 Μαΐ­ου θα επι­στρέ­ψουν στις αίθου­σες οι μαθη­τές της Γ’ Λυκεί­ου. Ύστε­ρα, στις 18 Μαΐ­ου θα επι­στρέ­ψουν στις αίθου­σες οι μαθη­τές της Α’ και Β’ Λυκεί­ου, και του Γυμνα­σί­ου. Επί­σης, το διδα­κτι­κό έτος θα επε­κτα­θεί στα γυμνά­σια και τα λύκεια μέχρι τις 12 Ιου­νί­ου. Όσο για τη νέα σχο­λι­κή χρο­νιά, 2020–21, θα αρχί­σει πιθα­νό­τα­τα νωρί­τε­ρα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όσο για τα δημο­τι­κά και τα νηπια­γω­γεία, η ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας τους θα παρα­τα­θεί. Όπως σημεί­ω­σε η υπουρ­γός, εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­με­νο ανοίγ­μα­τος την 1η Ιου­νί­ου και αυτό «μόνο αν είμα­στε απο­λύ­τως βέβαιοι ότι η πορεία της επι­δη­μί­ας βαί­νει καθοδικά».

Πάντως, τόνι­σε ότι εάν τα δημο­τι­κά και τα νηπια­γω­γεία επα­να­λει­τουρ­γή­σουν φέτος, εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­με­νο παρά­τα­σης του διδα­κτι­κού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Θα υπάρ­ξουν δύο ζώνες λει­τουρ­γί­ας του σχολείου:

Οι μαθη­τές θα πηγαί­νουν στο σχο­λεία σε εκ περι­τρο­πής υπο-τμή­μα­τα (που θα προ­κύ­ψουν από τη διαί­ρε­ση του τμή­μα­τος στα δύο) με στό­χο τη μεί­ω­ση του συγ­χρω­τι­σμού εντός της ίδιας αίθου­σας. Η από­στα­ση μετα­ξύ μαθη­τών θα πρέ­πει να είναι 1,5 μ. και απώ­τα­τος αριθ­μός μαθη­τών εντός τάξης τα 15 άτομα.

Εκ περι­τρο­πής διδα­σκα­λία στα δύο υπο-τμή­μα­τα. Δευ­τέ­ρα — Τετάρ­τη — Παρα­σκευή θα πηγαί­νει σχο­λείο το μισό τμή­μα και Τρί­τη — Πέμ­πτη το άλλο μισό, ενώ την επό­με­νη εβδο­μά­δα θα γίνε­ται το αντί­στρο­φο. Τα ολι­γο­με­λή τμή­μα­τα (ως 15 άτο­μα) θα μπο­ρούν να λει­τουρ­γούν καθημερινά.

Θα υπάρ­χει πρό­γραμ­μα για μελέ­τη στο σπί­τι για τις ημέ­ρες που οι μαθη­τές δεν θα είναι σχολείο.

Συνε­χί­ζο­νται οι άδειες ειδι­κού σκο­πού και στο δημό­σιο και στον ιδιω­τι­κό τομέα για γονείς με παι­διά σε εκπαι­δευ­τι­κές δομές που παρα­μέ­νουν σε αναστολή.

Στα σχο­λεία θα υπάρ­χουν αντι­ση­πτι­κά, θα γίνε­ται φυσι­κός εξα­ε­ρι­σμός. Προ­βλέ­πε­ται καθα­ρι­σμός 2 φορές την ημέρα.

Θα προ­βλε­φθούν δια­φο­ρε­τι­κά δια­λείμ­μα­τα για τους μαθητές.

Θα απα­γο­ρεύ­ε­ται η λει­τουρ­γία των κυλικείων.

Θα είναι προ­αι­ρε­τι­κή χρή­ση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μετα­φο­ράς μαθητών.

Προ της έναρ­ξης, θα στα­λούν στους διευ­θυ­ντές των σχο­λεί­ων οδη­γί­ες του ΕΟΔΥ και του υπουρ­γεί­ου, οι οποί­ες θα γνω­στο­ποι­η­θούν σε εκπαι­δευ­τι­κούς, μαθη­τές και γονείς, σχε­τι­κά με ανα­γκαία μέτρα προστασίας.

Θα υπάρ­χει ιδιαί­τε­ρη μέρι­μνα (πρό­βλε­ψη άδειας) για εκπαι­δευ­τι­κούς που εμπί­πτουν στην κατη­γο­ρία ειδι­κών αδειών απου­σί­ας όπως αυτές έχουν ορι­στεί από το ΥΠΕΣ.

Θα υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα μη προ­σμε­τρώ­με­νης απου­σί­ας για μαθη­τές που έχουν ειδι­κό λόγο (βάσει δήλω­σης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρ­ξης ατό­μου ευπα­θούς ομά­δας στο σπί­τι όπως έχει ορι­στεί από την Επι­τρο­πή, ή περί­πτω­ση ατό­μου που νοσεί).

Θα προ­βλέ­πε­ται ζωντα­νή ανα­με­τά­δο­ση του μαθή­μα­τος μέσω τηλεκ­παί­δευ­σης για όσους μαθη­τές έχουν ειδι­κό λόγο απου­σί­ας από το σχολείο.

Θα υπάρ­χει πρω­τό­κολ­λο ΕΟΔΥ για τη δια­χεί­ρι­ση τυχόν συμ­πτω­μά­των που εμφα­νί­ζο­νται σε μέλος της εκπαι­δευ­τι­κής κοι­νό­τη­τας — Δια­δι­κα­σία ιχνη­λά­τη­σης με δια­βαθ­μί­σεις ανά­λο­γα με το κάθε περιστατικό.

Δεν θα διε­ξα­χθούν προ­α­γω­γι­κές και απο­λυ­τή­ριες εξετάσεις.

Έμφα­ση θα δοθεί στην κάλυ­ψη της ύλης, κατό­πιν οδη­γιών του Ινστι­τού­του Εκπαι­δευ­τι­κής Πολιτικής.

Η αξιο­λό­γη­ση των μαθη­τών θα γίνει βάσει των βαθ­μών των τετραμήνων.

Λειτουργία φροντιστηρίων

Τα φρο­ντι­στή­ρια θα ακο­λου­θή­σουν τη στα­δια­κή επα­να­λει­τουρ­γία της αντί­στοι­χης εκπαι­δευ­τι­κής βαθ­μί­δας, δηλα­δή τα τμή­μα­τα της Γ’ Λυκεί­ου ξεκι­νούν στις 11 Μαΐ­ου, ενώ τα τμή­μα­τα της Α’, Β’ Λυκεί­ου και Γυμνα­σί­ου καθώς και τα μαθή­μα­τα ξένων γλωσ­σών επα­νεκ­κι­νούν στις 18 Μαΐου.

Ωστό­σο, η κ. Κερα­μέ­ως επι­σή­μα­νε ότι ισχύ­ει ισχυ­ρή σύστα­ση από πλευ­ράς Πολι­τεί­ας για τηλεκ­παί­δευ­ση. Τα μέτρα πρό­λη­ψης, δηλα­δή η από­στα­ση 1,5 μέτρου μετα­ξύ μαθη­τών και το όριο 15 μαθη­τών ανά τμή­μα θα ισχύ­ουν και στα φροντιστήρια.

Ειδικά σχολεία

Για τα ειδι­κά σχο­λεία, η υπουρ­γός Παι­δεί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι παρα­τεί­νε­ται η ανα­στο­λή λει­τουρ­γία τους.

Δομές ελλη­νό­γλωσ­σης εκπαί­δευ­σης εξωτερικού

Η επα­να­λει­τουρ­γία των δομών ελλη­νό­γλωσ­σης εκπαί­δευ­σης εξω­τε­ρι­κού θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται βάσει από­φα­σης του συντο­νι­στή εκπαί­δευ­σης, ανά­λο­γα με τις επι­κρα­τού­σες συν­θή­κες της κάθε χώρας.

Έναρξη Πανελλαδικών Εξετάσεων

Σύμ­φω­να με το σχέ­διο δρά­σης του υπουρ­γεί­ου, ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης των Πανελ­λα­δι­κών ορί­ζε­ται η 15η Ιου­νί­ου 2020 για τα Γενι­κά Λύκεια και η 16η Ιου­νί­ου για τα Επαγ­γελ­μα­τι­κά Λύκεια. Θα εκδο­θεί ανα­λυ­τι­κό πρό­γραμ­μα προσεχώς.

Όπως υπο­γράμ­μι­σε η υπουρ­γός Παι­δεί­ας, ανα­μέ­νο­νται οδη­γί­ες της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Προ­στα­σί­ας της Δημό­σιας Υγεί­ας για επι­μέ­ρους πτυ­χές του τρό­που διε­ξα­γω­γής των εξετάσεων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο