Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ασθένειες και η φτώχεια ‑ό,τι ήταν δεδομένο επί ΕΣΣΔ — στους πέντε κύριους φόβους των Ρώσων

Το ερευ­νη­τι­κό κέντρο Levada-Centr δια­πι­στώ­νει, με βάση τα στοι­χεία της δημο­σκό­πη­σης που πραγ­μα­το­ποί­η­σε, ότι οι Ρώσοι φοβού­νται όλο και πιο πολύ για φαι­νό­με­να αυθαι­ρε­σί­ας που εκδη­λώ­νο­νται από τις αρχές. Μετα­ξύ των κύριων φόβων που απα­σχο­λούν τους Ρώσους είναι οι ασθέ­νειες που μπο­ρεί να προ­σβά­λουν τους οικεί­ους τους και τα παι­διά τους, όπως και η απει­λή ενός παγκο­σμί­ου πολέμου.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της δημο­σκό­πη­σης, η οποία δημο­σιεύ­ε­ται στην ιστο­σε­λί­δα του ερευ­νη­τι­κού κέντρου, στους πέντε κύριους φόβους περι­λαμ­βά­νο­νται οι ασθέ­νειες και η φτώχεια.

Η απα­ρίθ­μη­ση των φόβων που δια­κα­τέ­χουν τους Ρώσους δεν άλλα­ξε ουσια­στι­κά τα τελευ­ταία χρό­νια. Ωστό­σο συγκρί­νο­ντας τα απο­τε­λέ­σμα­τα της δημο­σκό­πη­σης που πραγ­μα­το­ποί­η­σε τον Ιού­λιο το Levada-Centr, ο φόβος που απορ­ρέ­ει από την αυθαι­ρε­σία των αρχών ανέ­βη­κε από την έβδο­μη στην τρί­τη θέση, ενώ ο φόβος για διώ­ξεις βρέ­θη­κε στην 8η από την 14η θέση.

Ο ανα­πλη­ρω­τής διευ­θυ­ντής του Levada-Centr Ντε­νίς Βολ­κόφ επι­ση­μαί­νει ότι η αύξη­ση του φόβου που σχε­τί­ζε­ται με την αυθαι­ρε­σία των αρχών συνι­στά σε μεγά­λο βαθ­μό αντί­δρα­ση του κόσμου που σχε­τί­ζε­ται με την αύξη­ση των ορί­ων συντα­ξιο­δό­τη­σης και τα αυξα­νό­με­να αιτή­μα­τα που θέτει ο κόσμος στην κυβέρ­νη­ση εξαι­τί­ας της μεί­ω­σης των πραγ­μα­τι­κών του εισοδημάτων.

Ο πολι­τειο­λό­γος Κον­στα­ντίν Καλά­τσεφ θεω­ρεί, όπως δηλώ­νει στην εφη­με­ρί­δα RBK, ότι οι ανη­συ­χί­ες των Ρώσων οφεί­λο­νται στη σκλη­ρό­τη­τα με την οποία αντι­με­τώ­πι­σε η ρωσι­κή αστυ­νο­μία τις δια­δη­λώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν την περί­ο­δο του καλο­και­ριού στη Μόσχα.

Δημο­σκό­πη­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σε τον Μάρ­τιο το Ίδρυ­μα «Κοι­νή Γνώ­μη» (FOM), με αντι­κεί­με­νο τους κύριους φόβους που δια­κα­τέ­χουν τους Ρώσους, είχε δεί­ξει ότι οι πέντε κύριοι φόβοι των Ρώσων είναι ο φόβος για τα παι­διά και τα εγγό­νια, ο φόβος για την υγεία των οικεί­ων προ­σώ­πων και ο φόβος για έλλει­ψη χρημάτων.

To Εθνι­κό Κέντρο Μελέ­της της Κοι­νής Γνώ­μης (WICIOM), στην δημο­σκό­πη­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σε τον Ιού­λιο του 2017, δια­πί­στω­σε ότι οι Ρώσοι φοβού­νται περισ­σό­τε­ρο τις διε­θνείς διε­νέ­ξεις και την αύξη­ση στις τιμές των προϊόντων.

ΟΙ ερευ­νη­τές του WICIOM επε­σή­μα­ναν επί­σης ότι γενι­κά οι φόβοι των Ρώσων πολι­τών αυξή­θη­καν και ως προς τις περισ­σό­τε­ρες παρα­μέ­τρους «υπερ­βαί­νουν τα στοι­χεία ανά­λο­γων περιό­δων του 2016».

Γεύ­ο­νται πλέ­ον και οι Ρώσοι τα …καλά του καπι­τα­λι­σμού: την ανερ­γία, τη φτώ­χεια, την εκμε­τάλ­λευ­ση, την ανα­σφά­λεια για αγα­θά (όπως η Υγεία) που είχαν εξα­σφα­λι­σμέ­να, σε μια χώρα που συμ­με­τέ­χει ενερ­γά στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς που ανά πάσα στιγ­μή μπο­ρούν να βάλουν σε περι­πέ­τειες και τον ρώσι­κο λαό αλλά και τους άλλους λαούς της Γης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο