Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν νέο δημοψήφισμα — Ψήφισαν υπέρ της αναβολής του Brexit

Οι Βρε­τα­νοί βου­λευ­τές απέρ­ρι­ψαν με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία την τρο­πο­λο­γία που ζητού­σε μια πιθα­νή ανα­βο­λή του Brexit, η οποία θα επέ­τρε­πε να διε­ξα­χθεί ένα δεύ­τε­ρο δημο­ψή­φι­σμα για την έξο­δο της Βρε­τα­νί­ας από την Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

Βάσει των απο­τε­λε­σμά­των, 334 βου­λευ­τές κατα­ψή­φι­σαν αυτήν την τρο­πο­λο­γία και 85 την υπερ­ψή­φι­σαν, σχε­δόν τρία χρό­νια μετά το δημο­ψή­φι­σμα του Ιου­νί­ου του 2016, στο οποίο απο­φα­σί­στη­κε το Brexit, κι ενώ απο­μέ­νουν 15 ημέ­ρες από την θεω­ρη­τι­κή ημε­ρο­μη­νία υλο­ποί­η­σής του, την 29η Μαρτίου.

Επι­πλέ­ον, οι Βρε­τα­νοί βου­λευ­τές απέρ­ρι­ψαν, με ψήφους 314 κατά ένα­ντι 311 υπέρ, την τρο­πο­λο­γία που προ­έ­βλε­πε να καθυ­στε­ρή­σει η απο­χώ­ρη­ση της Βρε­τα­νί­ας από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και να δοθεί στο Κοι­νο­βού­λιο ο έλεγ­χος για τα επό­με­να βήμα­τα ανα­φο­ρι­κά με το Brexit.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναβολής του Brexit και μιας νέας ψηφοφορίας επί της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ

Οι Βρε­τα­νοί βου­λευ­τές ψήφι­σαν σήμε­ρα υπέρ του να ζητη­θεί από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση μια ανα­βο­λή για την απο­χώ­ρη­ση της χώρας από την ΕΕ, όπως επί­σης τη διε­ξα­γω­γή μιας νέας ψηφο­φο­ρί­ας επί της συμ­φω­νί­ας απο­χώ­ρη­σης που δια­πραγ­μα­τεύ­τη­κε η Τερέ­ζα Μέι με τις Βρυ­ξέλ­λες, απορ­ρί­πτο­ντας το σχέ­διο διε­ξα­γω­γής ενός δεύ­τε­ρου δημο­ψη­φί­σμα­τος για το Brexit.

Η Βου­λή των Κοι­νο­τή­των ενέ­κρι­νε με ψήφους 412 υπέρ ένα­ντι 202 κατά την πρό­τα­ση της συντη­ρη­τι­κής πρω­θυ­πουρ­γού Τερέ­ζα Μέι να ζητή­σει μια παρά­τα­ση τριών μηνών στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το Brexit, έως την 30η Ιουνίου.

Βάσει της πρό­τα­σης, οι βου­λευ­τές «απο­δέ­χο­νται η κυβέρ­νη­ση να ανα­ζη­τή­σει μια συμ­φω­νία με την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση» για μια ανα­βο­λή της ημε­ρο­μη­νί­ας του Brexit.

Η πρό­τα­ση της Βρε­τα­νί­δας πρω­θυ­πουρ­γού προ­βλέ­πει μια μικρή ανα­βο­λή, έως τις 30 Ιου­νί­ου, εφό­σον οι Βρε­τα­νοί βου­λευ­τές εγκρί­νουν τη συμ­φω­νία απο­χώ­ρη­σης της Τερέ­ζας Μέι, την οποία απέρ­ρι­ψαν δύο φορές, την οποία, ωστό­σο, η ίδια απο­φά­σι­σε να τους υπο­βά­λει εκ νέου προς ψήφι­ση έως την 20η Μαρτίου.

Εάν η συμ­φω­νία απορ­ρι­φθεί εκ νέου, η ανα­βο­λή θα προ­βλέ­πε­ται να διαρ­κέ­σει πέραν της 30ης Ιου­νί­ου και η χώρα θα συμ­με­τά­σχεις στις προ­σε­χείς ευρω­παϊ­κές εκλο­γές του Μαΐ­ου, προει­δο­ποιεί η Τερέ­ζα Μέι.

Αυτό το σενά­ριο μιας μακράς ανα­βο­λής θα παρέ­τει­νε την αβε­βαιό­τη­τα στην οποία έχει βυθι­στεί η Βρε­τα­νία από τότε που ψήφι­σε υπέρ της εξό­δου της από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση τον Ιού­νιο του 2016. Θα μπο­ρού­σε να σημά­νει, επί­σης, ότι δεν θα υπάρ­ξει Brexit, επέ­μει­νε η επι­κε­φα­λής της βρε­τα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, που φαί­νε­ται πως υπο­λο­γί­ζει πολύ σε αυτήν την απει­λή για να φέρει με το μέρος της τους ευρω­σκε­πτι­κι­στές του Συντη­ρη­τι­κού Κόμ­μα­τός της και τους βου­λευ­τές του μικρού κόμ­μα­τος DUP, του συμ­μά­χου της στο Κοινοβούλιο.

Νωρί­τε­ρα, οι βου­λευ­τές απέρ­ρι­ψαν με ψήφους 314 ένα­ντι 312 μια τρο­πο­λο­γία που προ­έ­βλε­πε να δοθεί στο κοι­νο­βού­λιο ο έλεγ­χος για τα επό­με­να βήμα­τα, ενώ κατα­ψή­φι­σαν, με ψήφους 318 ένα­ντι 302, την τρο­πο­λο­γία του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος που τους ζητού­σε να επι­διώ­ξουν τη συναί­νε­ση για μια συμ­φω­νία για το Brexit.

Επί­σης, απέρ­ρι­ψαν την τρο­πο­λο­γία που προ­έ­βλε­πε τη διε­ξα­γω­γή δεύ­τε­ρου δημο­ψη­φί­σμα­τος για το Brexit, με ψήφους 334 κατά ένα­ντι 85 υπέρ.

Ο ηγέ­της των Εργα­τι­κών Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν επι­κρί­θη­κε από πολ­λούς βου­λευ­τές, που τάσ­σο­νται υπέρ της παρα­μο­νής στην ΕΕ, διό­τι δεν στή­ρι­ξε ένα δεύ­τε­ρο δημοψήφισμα.

Ο ίδιος υπο­στή­ρι­ξε ότι μια ανα­βο­λή του Brexit θα δώσει στους βου­λευ­τές «τη δυνα­τό­τη­τα και την ευθύ­νη να εργα­στούν από κοι­νού για την εξεύ­ρε­ση μιας λύσης στην κρί­ση που αντι­με­τω­πί­ζει η χώρα».

Το Λονδίνο θα εντείνει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit, διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος τύπου της Τερέζας Μέι

Οι υπουρ­γοί της βρε­τα­νι­κής κυβέρ­νη­σης συμ­φώ­νη­σαν να πολ­λα­πλα­σιά­σουν τις προ­σπά­θειες για να εξα­σφα­λί­σουν μια συμ­φω­νία για το Brexit, προ­τού οι βου­λευ­τές ψηφί­σουν υπέρ του να επι­διώ­ξουν μια ανα­βο­λή για την απο­χώ­ρη­ση της χώρας από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος τύπου της πρω­θυ­πουρ­γού Τερέ­ζα Μέι.

«Το υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο συμ­φώ­νη­σε από κοι­νού να εντεί­νει την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά του προ­κει­μέ­νου να εργα­στεί ώστε να αντα­πο­κρι­θεί με επι­τυ­χία στο απο­τέ­λε­σμα του δημο­ψη­φί­σμα­τος για την απο­χώ­ρη­ση από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, μέσω της εξα­σφά­λι­σης της στή­ρι­ξης για μια συμ­φω­νία» είπε ο εκπρό­σω­πος τύπου.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν την όποια αναβολή του Brexit

Εάν η Βρε­τα­νία ζητή­σει οποια­δή­πο­τε ανα­βο­λή προ­κει­μέ­νου να απο­χω­ρή­σει από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, αυτό θα απαι­τού­σε την «ομό­φω­νη έγκρι­ση» των κρα­τών μελών της ΕΕ, επι­σή­μα­νε ένας εκπρό­σω­πος τύπου της Ευρω­παϊ­κής Επιτροπής.

«Θα ενα­πό­κει­ται στα κρά­τη μέλη να εξε­τά­σουν ένα τέτοιο αίτη­μα, δίνο­ντας προ­τε­ραιό­τη­τα στην ανά­γκη να δια­σφα­λι­στεί η λει­τουρ­γία των θεσμών της ΕΕ και λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τους λόγους για κάτι τέτοιο και τη διάρ­κεια μιας πιθα­νής παρά­τα­σης» του άρθρου 50, επι­σή­μα­νε ο εκπρό­σω­πος τύπου, που σημεί­ω­σε, επί­σης, ότι ο πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Ζαν Κλοντ Γιούν­κερ «βρί­σκε­ται σε συνε­χή επι­κοι­νω­νία με όλους τους ηγέτες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο