Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι «βόμβες σκατών» το νέο όπλο τιμωρίας των παλαιστινίων

Η βαρ­βα­ρό­τη­τα των ισραη­λι­νών δυνά­με­ων που εξα­πο­λύ­ουν τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες ενα­ντί­ον του λαού της Παλαι­στί­νης δεν εξα­ντλεί­ται στις ρου­κέ­τες και τις αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές κατά των αμά­χων. Σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ του «Al Jazeera» οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις εκτο­ξεύ­ουν μια υγρή χημι­κή ένω­ση, που μοιά­ζει με λύμα­τα, καθώς η έντο­νη μυρω­διά περι­γρά­φε­ται από εκεί­νους που το έχουν βιώ­σει ως η μυρω­διά των λυμά­των που ανα­μι­γνύ­ο­νται με σάπια πτώ­μα­τα. Πρό­κει­ται όμως για ένα σκεύ­α­σμα χημι­κών ουσιών που παρε­μπο­δί­ζει την κανο­νι­κή ανα­πνοή, προ­κα­λεί έντο­νη ναυ­τία και εμετό.

Στα αρα­βι­κά ονο­μά­ζε­ται «kharara», δηλα­δή «η αφό­δευ­ση», εξαι­τί­ας της μυρω­διάς του. Στα αγγλι­κά, ονο­μά­ζε­ται «skunk water» (νερό του ασβού), λόγω της μυρω­διάς του ζώου. Το «νερό του ασβού» ανα­πτύ­χθη­κε ως όπλο «ελέγ­χου πλή­θους» από την ισραη­λι­νή εται­ρεία «Odortec».

Σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ του «Al Jazeera», σε υψη­λές δόσεις μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει θάνα­το και όταν πυρο­δο­τεί­ται από κανό­νι νερού, ψεκά­ζε­ται σε εξαι­ρε­τι­κά υψη­λή πίε­ση, η οποία μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει σοβα­ρό τραυ­μα­τι­σμό ενώ ακό­μα και μία μικρή δόση του συγκε­κρι­μέ­νου υγρού, αφή­νει μυρω­διά στο δέρ­μα για μέρες. Σε ρού­χα και σε κτί­ρια η δυσω­δία μπο­ρεί να διαρ­κέ­σει ακό­μη περισσότερο.

Φορ­τη­γά που φέρουν το υγρό, περ­νούν από παλαι­στι­νια­κές γει­το­νιές ψεκά­ζο­ντας κτί­ρια ως αντί­ποι­να στους κατοί­κους της περιο­χής που δια­μαρ­τύ­ρο­νται. Ως απο­τέ­λε­σμα, οι οικο­γέ­νειες πρέ­πει να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους για μεγά­λα χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, έως ότου εξα­φα­νι­στεί η δυσωδία.

Η παρα­σκευά­στρια εται­ρεία, εκτός από την ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση, εξά­γει το «προ­ϊ­όν» της και στις ΗΠΑ, όπου έχει αγο­ρα­στεί από αρκε­τά αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Φέρ­γκιου­σον, στο Μιζούρι.

Πηγή: 902.gr

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο