Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν το όνομά τους, βεβαιώνει μια ιαπωνική έρευνα

Οι κατοι­κί­διες γάτες μπο­ρούν να ανα­γνω­ρί­σουν το όνο­μα τους και να το δια­κρί­νουν από τα ονό­μα­τα άλλων γατών και από άλλες λέξεις, σύμ­φω­να με μια νέα ιαπω­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να, η οποία επι­βε­βαιώ­νει αυτό που ήδη γνω­ρί­ζουν αρκε­τοί άνθρω­ποι που έχουν γάτα στο σπί­τι τους.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τη δρα Ατσού­κο Σαΐ­το του Πανε­πι­στη­μί­ου Σοφία του Τόκιο, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό Scientific Reports, μελέ­τη­σαν 78 γάτες. Τα πει­ρά­μα­τα έδει­ξαν ότι κάθε γάτα ήταν σε θέση να αντα­πο­κρι­θεί στο δικό της όνο­μα (κου­νώ­ντας τα αυτιά, το κεφά­λι, την ουρά ή βγά­ζο­ντας ήχους) περισ­σό­τε­ρο από ό,τι σε άλλες λέξεις. Αυτό συνέ­βαι­νε ακό­μη και όταν ένας άγνω­στος στις γάτες τις φώνα­ζε με το όνο­μα τους.

Παλαιό­τε­ρες έρευ­νες είχαν δεί­ξει ότι οι σκύ­λοι αντα­πο­κρί­νο­νται στην ομι­λία των ανθρώ­πων και ειδι­κό­τε­ρα στο όνο­μά τους, ενώ για τις γάτες υπήρ­χε μια αμφι­βο­λία, η οποία όμως δια­λύ­θη­κε με τη νέα μελέ­τη. Όμως οι επι­στή­μο­νες δια­τύ­πω­σαν αμφι­βο­λία κατά πόσο οι γάτες αντι­λαμ­βά­νο­νται πως το όνο­μα τους είναι ένα όνο­μα γι’ αυτές τις ίδιες, αφού δεν φαί­νε­ται να έχουν συνεί­δη­ση του εαυ­τού τους. Μάλ­λον, σύμ­φω­να με τη δρα Σαΐ­το, μαθαί­νουν να συσχε­τί­ζουν το όνο­μα τους με κάποια αντα­μοι­βή ή τιμωρία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο