Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Γερμανοί οδηγοί είναι πιο προσεκτικοί, οι Ολλανδοί οι πιο ήρεμοι, οι Σουηδοί οι πιο αγχωμένοι και οι Έλληνες οι πιο επικίνδυνοι

Οι Γερ­μα­νοί και οι Γερ­μα­νί­δες είναι οι περισ­σό­τε­ρο προσεχτικοί/ές οδη­γοί σε ολό­κλη­ρη την Ευρώ­πη, οι δε Ολλαν­δοί και οι Ολλαν­δές οι περισ­σό­τε­ρο ήρεμοι/ες. Αυτά είναι τα απο­τε­λέ­σμα­τα έρευ­νας του ευρω­βα­ρο­μέ­τρου σχε­τι­κά με την οδη­γι­κή ασφά­λεια που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το 2019 σε συνερ­γα­σία με το ίδρυ­μα Fondation Vinci Autoroutes και στην οποία πήραν μέρος πολί­τες (12.418 άτο­μα) της Γαλ­λί­ας, της Γερ­μα­νί­ας, του Βελ­γί­ου, της Ισπα­νί­ας, της Μ. Βρε­τα­νί­ας, της Ιτα­λί­ας, της Σου­η­δί­ας, της Ελλά­δας, της Πολω­νί­ας, της Ολλαν­δί­ας και της Σλοβακίας.

Ιδιαί­τε­ρα προ­σε­χτι­κοί κατά τη διάρ­κεια της οδή­γη­σης απο­δεί­χθη­καν οι Γερ­μα­νοί (82%), ακο­λου­θού­με­νοι από τους Έλλη­νες (78%) και τους Ιτα­λούς με το ίδιο ποσο­στό, ενώ λίγο πιο κάτω βρί­σκο­νται οι Γάλ­λοι με 77%.

Πιο ήρε­μοι κατά τη διάρ­κειας της οδή­γη­σης απο­δεί­χθη­καν οι Ολλαν­δοί με 68% και ακο­λου­θούν οι Πολω­νοί και οι Σλο­βά­κοι με 67% και οι Ισπα­νοί με 66%. Οι Έλλη­νες βρί­σκο­νται στις τελευ­ταί­ες θέσεις των κρα­τών της Ευρώ­πης με 49%. Οι ‘Αγγλοι απο­δει­κνύ­ο­νται οι πιο ευγε­νι­κοί οδη­γοί με 50% και τους ακο­λου­θούν οι Βέλ­γοι με 44%. Λιγό­τε­ρο ευγε­νι­κοί είναι οι Ιτα­λοί με 17% με τους Έλλη­νες να βρί­σκο­νται περί­που στην μέση του πίνα­κα με 26%.

Περισ­σό­τε­ρο ευά­λω­τοι σε παρα­βά­σεις είναι οι Άγγλοι (9%) και ακο­λου­θούν οι Ολλαν­δοί (8%) και οι Βέλ­γοι (7%) με τους Ελλη­νες να βρί­σκο­νται στις τελευ­ταί­ες θέσεις (3%).

Ανα­λύ­ο­ντας τα στοι­χεία της έρευ­νας του ευρω­βα­ρό­με­τρου δια­πι­στώ­νου­με ότι περισ­σό­τε­ρο αγχω­μέ­νοι οδη­γοί στην Ευρώ­πη είναι οι Σου­η­δοί (58%) και ακο­λου­θούν οι Γερ­μα­νοί (52%) και οι Ολλαν­δοί (42%) με τους Ελλη­νες να βρί­σκο­νται στην μέση του πίνα­κα με 30%.

Ένας στους δύο Έλλη­νες (50%), σύμ­φω­να με την έρευ­να, απο­δεί­χθη­κε ότι οδη­γά­ει επι­κίν­δυ­να, με τους Ιτα­λούς να ακο­λου­θούν με 44% και τους Γάλ­λους με 40%. Λιγό­τε­ρο επι­κίν­δυ­να οδη­γούν οι Σου­η­δοί με ποσο­στό 11%.

Τέλος, όσον αφο­ρά την ανευ­θυ­νό­τη­τα κατά τη διάρ­κεια της οδή­γη­σης μόνο (σε σχέ­ση με τα υψη­λό­τε­ρα ποσο­στά των Ευρω­παί­ων οδη­γών) το 36% των Σου­η­δών οδη­γών είναι ανεύ­θυ­νοι και θέτουν σε κίν­δυ­νο την ζωή τους, με τους Πολω­νούς (68%) και τους Έλλη­νες (58%) να φιγου­ρά­ρουν στις πρώ­τες θέσεις της ανευθυνότητας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο