Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι γιατροί στο Περού μετά από έξι μέρες απεργίας προχωρούν σε διαρκείας

Η γενική απεργία υγειονομικών & εργαζόμενων στον τομέα υγείας του Περού συνεχίζεται!

Η απερ­γία των για­τρών θα ριζο­σπα­στι­κο­ποι­η­θεί παρα­πέ­ρα τις επό­με­νες ημέ­ρες, μετά την παντε­λή αδια­φο­ρία των αρχών.

  • Μετά από έξι ημέ­ρες μεγά­λων κινη­το­ποι­ή­σε­ων, το κρά­τος αρνεί­ται ακό­μη και συνά­ντη­ση μαζί τους, όπως δήλω­σαν εκπρό­σω­ποι των συν­δι­κά­των τους.
  • Στα κρα­τι­κά νοσο­κο­μεία του Cusco συνε­χί­ζε­ται η απερ­γία διαρ­κεί­ας ενα­ντί­ον της εθνι­κής και περι­φε­ρεια­κής κυβέρνησης.
  • Ο πρό­ε­δρος της Federación Médica del Perú Cusco (Περι­φε­ρεια­κή Ιατρι­κή Ομο­σπον­δία Περού με έδρα το Κού­σκο), Rodolfo Larota Calloquispe τόνι­σε ότι αυτή την εβδο­μά­δα ο αγώ­νας θα ριζο­σπα­στι­κο­ποι­η­θεί, δεδο­μέ­νου ότι η κυβέρ­νη­ση εξα­κο­λου­θεί να μην δίνει καμιά σημα­σία (το ίδιο και η περιφέρεια).

Perú Médicos continúan en huelga indefinida 20 1 2021

Ο συν­δι­κα­λι­στι­κός εκπρό­σω­πος των για­τρών ανέ­φε­ρε ότι υπήρ­ξε ένας «συντο­νι­σμός καλής θέλη­σης» τις πρώ­τες ημέ­ρες των κινη­το­ποι­ή­σε­ων, ώστε να μην εγκα­τα­λει­φθούν τα νοσο­κο­μεία (αυξη­μέ­νο προ­σω­πι­κό ασφα­λεί­ας) όπου η φρο­ντί­δα είναι ‑σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, στα κανο­νι­κά πλαί­σια, συνε­χί­ζο­ντας να εργά­ζο­νται κανο­νι­κά με τους ήδη εισηγ­μέ­νους ασθε­νείς και όχι μόνο.

«Ελπί­ζου­με ότι η εθνι­κή κυβέρ­νη­ση θα αντα­πο­κρι­θεί στα δίκαια αιτή­μα­τά μας το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν, όταν είναι γνω­στό ας όλους πως βιώ­νου­με πολύ δύσκο­λες στιγ­μές με την επα­νεμ­φά­νι­ση του δεύ­τε­ρου κύμα­τος της παν­δη­μί­ας του κορο­ναϊ­ού» είπε.

Ο Larota ήταν πολύ εμφα­τι­κός δηλώ­νο­ντας ότι έχουν συντο­νι­στεί με την εθνι­κή συν­δι­κα­λι­στι­κή ηγε­σία των για­τρών και επε­σή­μα­νε ότι σε όλες τις περιο­χές της χώρας θα ριζο­σπα­στι­κο­ποι­ή­σουν τους αγώ­νες, τις κινη­το­ποι­ή­σεις στους δρό­μους, την κατά­λη­ψη εγκα­τα­στά­σε­ων κλπ, κάνο­ντας έκκλη­ση και στο λαό για κατα­νό­η­ση των αιτη­μά­των και συμπαράσταση.

Τα αιτήματα έχουν να κάνουν με καλύτερα μεροκάματα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας

Αυτή τη Δευ­τέ­ρα, 18 Ιανουα­ρί­ου, μπρο­στά στο Υπουρ­γείο Υγεί­ας συνε­χί­ζου­με μαχη­τι­κά για έκτη ημέ­ρα την απερ­γία μας –τιμώ­ντας και τη μνή­μη αυτών που χάθη­καν από Covid-19.

 Απαι­τoύ­με:
1. Αύξη­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ.
2. Συμ­μόρ­φω­ση της κυβέρ­νη­σης με τα συμ­φω­νη­μέ­να για την 3η και 4η φάση της ανα­πλή­ρω­σης των μισθών.
3. Εφαρ­μο­γή των προ­βλε­πό­με­νων για διο­ρι­σμούς, μετα­τά­ξεις, βαθ­μο­λό­γιο και γενι­κά καριέ­ρα του προ­σω­πι­κού υγείας.
4. Έγκαι­ρη πλη­ρω­μή του τρί­του μέρος, CAS Covid, υπε­ρω­ριών και προ­βλε­πό­με­νου Covid Bonus.
5. Παρά­δο­ση σε όλους ποιο­τι­κής και κατάλ­λη­λης EPPS (μάσκα N95).
6. Καμία από­λυ­ση (με βάση τις κρα­τι­κές συμ­βά­σεις CAS, τρί­των και ειδι­κών της περιό­δου Covid).
(ΣΣ|> CAS = Contrato Administrativo de Servicios, ένα είδος ΣΣΕ)

Η απερ­γία των για­τρών και άλλων επαγ­γελ­μα­τιών στον τομέα της υγεί­ας ξεκί­νη­σε την Πέμ­πτη 14 Γενά­ρη και θα συνε­χι­στεί επ ‘αόρι­στον, χωρίς να επη­ρε­α­στεί η περί­θαλ­ψη των ασθε­νών Covid-19 και τα επεί­γο­ντα περι­στα­τι­κά, σύμ­φω­να με το κάλε­σμα που κυκλο­φό­ρη­σαν οι ηγέ­τες τους αυτή την εβδομάδα.

Μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση από την  Federación Médica Peruana (Ιατρι­κή Ομο­σπον­δία Περού -FMP) έγι­νε και στο Υπουρ­γείο Υγεί­ας, στην πρω­τεύ­ου­σα Λίμα, ζητώ­ντας να γίνουν δεκτά τα αιτή­μα­τα τους, μετα­ξύ των οποί­ων είναι η αύξη­ση των πόρων για δημό­σια υγεία.

Peru Στη μνήμη των νεκρών του Covid

Στη μνή­μη των νεκρών του Covid

Godofredo Talavera

Ο πρό­ε­δρος, Godofredo Talavera

Ο πρό­ε­δρος, Godofredo Talavera, δήλω­σε ότι οι κινη­το­ποι­ή­σεις έχουν να κάνουν με την «εκπλή­ρω­ση των δεσμεύ­σε­ων που υπέ­γρα­ψε η κυβέρ­νη­ση, για τη βελ­τί­ω­ση των μισθών και των συν­θη­κών στη δου­λειά».

Ο ηγέ­της της ένω­σης σχο­λί­α­σε σχε­τι­κά: «Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για την υγεία δεν έχει αυξη­θεί εδώ και χρό­νια και εκκρε­μεί η πλή­ρης συμ­μόρ­φω­ση με τις συμ­φω­νί­ες που υπο­γρά­φη­καν με την κυβέρ­νη­ση το 2015 και το 2017 (μετά από απερ­γί­ες) για την εφαρ­μο­γή νέας κλί­μα­κας μισθών» (ΣΣ |> ένα είδος τιμα­ριθ­μι­κής ανα­προ­σαρ­μο­γής του μισθολόγιου)

Η στα­δια­κή αύξη­ση των μισθών που συμ­φω­νή­θη­κε δόθη­κε εν μέρει με δόσεις το 2018 και 2019, αλλά το 2020, «μας εξα­πά­τη­σαν κανο­νι­κά, δεν μας έδω­σαν απο­λύ­τως τίπο­τα από την τρί­τη φάση» και επί­σης «ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2021 δεν προ­βλέ­πει καμιά πλη­ρω­μή …δεν έχουν εγγρα­φεί σχε­τι­κά κον­δύ­λια»

Παράλ­λη­λα με τη συνέ­χι­ση των κινη­το­ποι­ή­σε­ων  δια­μαρ­τυ­ρί­ας των συν­δι­κά­των, ο Talavera δια­βε­βαί­ω­σε ότι οι για­τροί «θα συνε­χί­σουν να εργά­ζο­νται σε βασι­κούς τομείς Covid έκτα­κτης ανά­γκη, νοση­λεία σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας κλπ.»

Perú Médicos decison huelga indefinida 16 1 2021

Η από­φα­ση για απερ­γία διαρκείας

Θυμί­ζου­με ότι το Perú μετρά­ει 38.871 νεκρούς και 1.064.909 μολύν­σεις coronavirus (17-Ιαν-2021), ενώ δέκα για­τροί πέθα­ναν τις πρώ­τες μέρες του 2021

Πηγή telesurtv.net — & nodal

info ΑτέχνωςΣυγκρι­τι­κά στοιχεία
🔹 Το Perú, είναι 10 φορές μεγα­λύ­τε­ρο από την Ελλά­δα (1.285.216 km²) και έχει 32.625.948 κατοίκους% Υγεία Λατινική Αμερική

🇨🇺  Κού­βα: Σε Παι­δεία και Υγεία το 51% του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού (2017)

Για την Δημό­σια Υγεία και την Κοι­νω­νι­κή Πρό­νοια δια­τί­θε­ται το το 28–31% του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού (11–12% του ΑΕΠ).Cuba Gasto Público Salud

🇬🇷  Ελλά­δα στοι­χεία… ΣΕΒ):οι δημό­σιες τρέ­χου­σες δαπά­νες υγεί­ας δια­μορ­φώ­νο­νται στο 4,7% του ΑΕΠ το (2018), ένα­ντι 6,6% του ΑΕΠ στον ΟΟΣΑ, και 6,5% του ΑΕΠ το 2009. Το σημε­ρι­νό επί­πε­δο δημό­σιων δαπα­νών υγεί­ας (στην τελευ­ταία θέση των χωρών της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης) αξιο­λο­γεί­ται ως ανεπαρκέστατο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο