Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την “αδιαφορία” της ΕΕ για τους μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο

Οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα κατήγ­γει­λαν σήμε­ρα την «αδια­φο­ρία» των ευρω­παϊ­κών χωρών και τη «μετα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή τους» που, όπως υπο­στη­ρί­ζει η μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση οδή­γη­σαν στον θάνα­το του­λά­χι­στον 100 ανθρώ­πων, σε δύο ναυ­τι­κές τρα­γω­δί­ες την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στην κεντρι­κή Μεσόγειο.

«Η αμέ­λεια της Ιτα­λί­ας και της Μάλ­τας για την παρο­χή βοή­θειας σε σκά­φη που κιν­δυ­νεύ­ουν και η αδια­φο­ρία της ΕΕ και των χωρών μελών της για τον αυξα­νό­με­νο αριθ­μό των νεκρών (…) είναι απα­ρά­δε­κτες», σημειώ­νει η οργά­νω­ση, εκτι­μώ­ντας ότι τα ναυά­για είναι απο­τέ­λε­σμα «της μετα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης».

Η «απο­χώ­ρη­ση» των ευρω­παϊ­κών χωρών από «τις επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης στη Μεσό­γειο και η στή­ρι­ξή τους στη λιβυ­κή ακτο­φυ­λα­κή οδη­γούν στους θανά­τους και στις παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στην κεντρι­κή Μεσό­γειο» ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­σή της η Κάρο­λιν Βίλε­μεν, η συντο­νί­στρια των MSF πάνω στο πλοίο Geo Parents που περι­πο­λεί σε αυτή τη θαλάσ­σια ζώνη.

Στις 31 Μαρ­τί­ου τέσ­σε­ρα παι­διά και επτά γυναί­κες βρέ­θη­καν νεκροί πάνω σε ένα υπερ­φορ­τω­μέ­νο φου­σκω­τό: συνο­λι­κά η λιβυ­κή ακτο­φυ­λα­κή εντό­πι­σε 126 επι­βά­τες και τους έστει­λε πίσω στη Λιβύη. Δύο ημέ­ρες αργό­τε­ρα, το Σάβ­βα­το, περισ­σό­τε­ροι από 90 άνθρω­ποι πέθα­ναν αφού έμει­ναν για πολ­λές ημέ­ρες στη θάλασ­σα. Τα αίτια του θανά­του τους δεν έχουν γίνει γνω­στά. Τέσ­σε­ρις επι­ζώ­ντες δια­σώ­θη­καν από ένα τάν­κερ που τους μετέ­φε­ρε στη Λιβύη.

«Οι άνθρω­ποι αυτοί έφυ­γαν από την κόλα­ση της Λιβύ­ης και στη συνέ­χεια βίω­σαν τον θάνα­το δεκά­δων συντρό­φων τους, ενώ έπλε­αν ακυ­βέρ­νη­τοι για πολ­λές ημέ­ρες στη θάλασ­σα. Έπει­τα από αυτήν την αδια­νό­η­τη δοκι­μα­σία, τους έστει­λαν στη Λιβύη» όπου κιν­δυ­νεύ­ουν με βασα­νι­στή­ρια, πρό­σθε­σε η Βίλεμεν.

Την ώρα που «οι ίδιοι ηγέ­τες και οι ίδιοι ευρω­παϊ­κοί θεσμοί εκφρά­ζουν τη βαθιά αλλη­λεγ­γύη τους στους πρό­σφυ­γες που φεύ­γουν από την Ουκρα­νία, δεν μπο­ρού­με παρά να εκπλα­γού­με για τη στά­ση της ΕΕ απέ­να­ντι σε άλλους που φεύ­γουν από βίαιες κατα­στά­σεις στις χώρες τους και/ή κατά μήκος των μετα­να­στευ­τι­κών οδών», υπο­γραμ­μί­ζει η οργάνωση.

Σύμ­φω­να με τον Διε­θνή Οργα­νι­σμό Μετα­νά­στευ­σης, περισ­σό­τε­ροι από 23.500 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους προ­σπα­θώ­ντας να δια­πλεύ­σουν την κεντρι­κή Μεσό­γειο από το 2014.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο