Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι διεθνείς ιατρικές αποστολές της Κούβας κλείνουν 57 χρόνια

Το ημε­ρο­λό­γιο έγρα­φε 23 Μαΐ­ου 1963, όταν, ένα κου­βα­νι­κό αερο­πλά­νο με 29 για­τρούς, τέσ­σε­ρις στο­μα­το­λό­γους, 14 νοσο­κό­μες και επτά τεχνι­κούς υγεί­ας ταξί­δε­ψαν στην Αλγε­ρία.
Έτσι ξεκί­νη­σε η πρώ­τη διε­θνής ιατρι­κή απο­στο­λή της Κού­βας στην ιστο­ρία της Επα­νά­στα­σης, η οποία για περισ­σό­τε­ρα από 50 χρό­νια παρέ­χει ανι­διο­τε­λώς τις υπη­ρε­σί­ες της σε όσους έχουν μεγα­λύ­τε­ρη ανά­γκη στην Αφρι­κή, τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την Ασία.

1era Μisión médica internacionalista de Cuba

Ο Che Guevara με τη διε­θνή ιατρι­κή brigada της Κού­βας στο Sidi Bel Abbes (Foto: Juventud Rebelde)

Η Αλγε­ρία απέ­κτη­σε ανε­ξαρ­τη­σία από τη Γαλ­λία στις 3 Ιου­λί­ου 1962.
Ο Ahmed Ben Bella, λίγες μέρες μετά την εκλο­γή του ως πρω­θυ­πουρ­γός, έφτα­σε στη Νέα Υόρ­κη (15 Οκτω­βρί­ου) για να συμ­με­τά­σχει στην τελε­τή εισ­δο­χής της Αλγε­ρί­ας στα Ηνω­μέ­να Έθνη.
Την επό­με­νη μέρα πήρε ένα αερο­πλά­νο Cubana de Aviación για να πάει στο νησί της Καραϊβικής.

Στο Διε­θνές Αερο­δρό­μιο José Martí της Αβά­νας, τον περί­με­νε ο Fidel Castro.
Λίγες ώρες μετά την επί­σκε­ψη του Μπεν Μπέλ­λα, ο Φιντέλ έκα­νε ομι­λία στα εγκαί­νια της Ιατρι­κής Σχο­λής Playa Girón στην Αβά­να, όπου έθε­σε την ιδέα να στεί­λει ιατρι­κή ταξιαρ­χία για να βοη­θή­σει αυτό το έθνος, το οποίο μετά την ανε­ξαρ­τη­σία υπέ­στη μαζι­κή ανα­χώ­ρη­ση Γάλ­λων για­τρών, σε σημείο που αφή­νουν μόνο 600 για­τρούς στη χώρα, που υπη­ρέ­τη­σαν για σύντο­μα χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, για τη φρο­ντί­δα περί­που 11 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοίκων.

Στην ομι­λία του, ο Φιντέλ είπε: «Οι περισ­σό­τε­ροι για­τροί στην Αλγε­ρία ήταν Γάλ­λοι και πολ­λοί έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τη χώρα. Υπάρ­χουν τέσ­σε­ρα εκα­τομ­μύ­ρια περισ­σό­τε­ροι Αλγε­ρι­νοί από τους Κου­βα­νούς και η αποι­κιο­κρα­τία τους έχει αφή­σει με πολ­λές ασθέ­νειες, αλλά έχουν μόνο το ένα τρί­το — και ακό­μη λιγό­τε­ρους — από τους για­τρούς που έχου­με. […] Έτσι είπα στους Φοι­τη­τές ότι χρεια­ζό­μα­στε 50 για­τρούς ως εθε­λο­ντές για να πάμε στην Αλγερία.
Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρ­ξει έλλει­ψη εθε­λο­ντών […] Σήμε­ρα μπο­ρού­με να στεί­λου­με μόνο 50, αλλά σε 8 ή 10 χρό­νια, ποιος ξέρει πόσα, και θα βοη­θή­σου­με τους αδελ­φούς μας […] Η Επα­νά­στα­ση έχει το δικαί­ω­μα να θερί­σει τους καρ­πούς που έχει σπεί­ρει . […] »
Τα λόγια του Φιδέλ είχαν άμε­ση απά­ντη­ση από πολ­λούς για­τρούς να πάνε και να βοη­θή­σουν τους θαρ­ρα­λέ­ους Αλγε­ρι­νούς που είχαν νική­σει το γαλ­λι­κό αποι­κια­κό καθεστώς.

isión médica internacionalista de Cuba 2

isión médica internacionalista de Cuba 3

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από |>juventudrebelde.cu<| — ανα­δη­μο­σί­ευ­ση

Η μάχη για την αλή­θεια της Κού­βας ενά­ντια στο τεί­χος της σιω­πής και της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης των μέσων ενη­μέ­ρω­σης συνε­χί­ζε­ται και στην Ελλάδα
Ήρθε η ώρα που Δεν Πρέ­πει να μεί­νου­με Σιω­πη­λοί
Έχου­με Φωνή και Πρέ­πει να Ακουστεί…
Η Κού­βα μοι­ρά­ζε­ται ό,τι έχει.
Η Κού­βα σώζει Ζωές.
Η Κού­βα στέλ­νει για­τρούς όχι βόμβες.
Είναι πολύ σημα­ντι­κό να δεί­ξου­με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα.
Νόμπελ στους για­τρούς της ΚΟΥΒΑΣ <|> Nobel Prize for the Doctors of Cubahttps

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο