Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι δοκιμές των ναζί σε μικρά χωριά πριν βομβαρδίσουν την Γκερνίκα

Ενα χρό­νο μετά τον ανη­λεή βομ­βαρ­δι­σμό του χωριού Γκερ­νί­κα στη Χώρα των Βάσκων από τα βαριά βομ­βαρ­δι­στι­κά της Λεγε­ώ­νας Κόν­δο­ρας της ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας το 1937, ελα­φριά βομ­βαρ­δι­στι­κά αερο­σκά­φη Ju-87, γνω­στά και ως Στού­κας, έρι­χναν τις βόμ­βες τους σε τέσ­σε­ρα μικρά χωριά της περιο­χής της Βαλένθιας.

Αξιω­μα­τι­κοί της ναζι­στι­κής πολε­μι­κής αερο­πο­ρί­ας, που υπη­ρε­τού­σαν στο πλευ­ρό των δυνά­με­ων του Φράν­κο, μετέ­βη­σαν την επό­με­νη ημέ­ρα στα βομ­βαρ­δι­σμέ­να χωριά για να δια­πι­στώ­σουν από κοντά την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των νέων τους αεροσκαφών.

Χάρη στην επι­στα­μέ­νη ιστο­ρι­κή έρευ­να Γερ­μα­νών και Ισπα­νών ιστο­ρι­κών, οι κάτοι­κοι των τεσ­σά­ρων χωριών της επαρ­χί­ας της Ταρα­γό­να γνω­ρί­ζουν σήμε­ρα ποιοι ήταν οι πιλό­τοι που σκό­τω­σαν 38 από τους συγ­γε­νείς τους. Σε πρό­σφα­τη συνέ­ντευ­ξή του στην ισπα­νι­κή τηλε­ό­ρα­ση, ο διά­ση­μος Βρε­τα­νός στρα­τιω­τι­κός ιστο­ρι­κός Αντο­νι Μπί­βορ εξη­γεί ότι η Λεγε­ώ­να Κόν­δο­ρας επέ­λε­γε συχνά τέτοια μικρά χωριά, χωρίς καμία στρα­τη­γι­κή σημα­σία, για να δοκι­μά­σει τα νέα της όπλα, τα οποία χρη­σι­μο­ποί­η­σε λίγα χρό­νια αργό­τε­ρα στα πεδία των μαχών του Β΄ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Η έρευ­να του Ισπα­νού ιστο­ρι­κού Οσκαρ Βίβες έδει­ξε επί­σης ότι στην περί­πτω­ση των χωριών της Ταρα­γό­να, ο βομ­βαρ­δι­σμός από τους Γερ­μα­νούς πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χωρίς προη­γού­με­νη συνεν­νό­η­ση με το επι­τε­λείο του Φράν­κο. Η από αέρος επί­θε­ση στα τέσ­σε­ρα χωριά της Ταρα­γό­νας ήταν και μία από τις πρώ­τες στις οποί­ες η Λου­φτ­βά­φε (η ναζι­στι­κή πολε­μι­κή αερο­πο­ρία) χρη­σι­μο­ποί­η­σε και­νο­τό­μους συσκευ­ές αερο­φω­το­γρά­φι­σης, που απο­τύ­πω­ναν με μεγά­λη ακρί­βεια τη μορ­φο­λο­γία του εδά­φους, καθώς και τις ζημιές των βομβαρδισμών.

Η ικα­νό­τη­τα της γερ­μα­νι­κής αερο­πο­ρί­ας να επι­λέ­γει στό­χους ανά­με­σα σε κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, χωρίς ωστό­σο να πλήτ­τει σημεία στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας, όπως εργο­στά­σια ή σιδη­ρο­δρο­μι­κούς κόμ­βους, επέ­τρε­ψε στη Λου­φτ­βά­φε να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τους λεγό­με­νους «χειρουργι­κούς» βομβαρδισμούς.

Ο βομ­βαρ­δι­σμός αυτός των χωριών της Ταρα­γό­να έγι­νε στο πλαί­σιο δοκι­μών της Λου­φτ­βά­φε για τη μετα­φο­ρά βαρέ­ων βομ­βών 500 κιλών από τα πρω­το­πο­ρια­κά τότε αερο­σκά­φη Ju-87.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο