Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι εμποροϋπάλληλοι Φθιώτιδας για την Βlack Friday

«H εμπει­ρία μας από τις προη­γού­με­νες χρο­νιές δεί­χνει ότι και φέτος ενό­ψει των προ­σφο­ρών της “Βlack Friday” οι εργα­ζό­με­νοι στα εμπο­ρι­κά θα κλη­θού­με να δου­λέ­ψου­με εντα­τι­κά και για πολ­λές ώρες», ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων το Σωμα­τείο Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων και Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Ν. Φθιώ­τι­δας σε ανα­κοί­νω­ση του.

Συγκε­κρι­μέ­να τονί­ζει πως «τις επό­με­νες μέρες θα δού­με κόσμο να μπαί­νει μαζι­κά στα εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα. Έχου­με δει στο εξω­τε­ρι­κό ακό­μα και να σκο­τώ­νο­νται υπάλ­λη­λοι και πελά­τες στην προ­σπά­θειά τους να απο­κτή­σουν ένα φθη­νό προ­ϊ­όν. Η καθη­με­ρι­νή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα γίνε­ται όλο και πιο σκλη­ρή. Κάθε μέρα που περ­νά­ει, η αγο­ρα­στι­κή ικα­νό­τη­τα των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού για την κάλυ­ψη ακό­μη και των βασι­κών ανα­γκών γίνε­ται όλο και πιο δύσκο­λη. Οι μεγά­λες εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις κάθε χρό­νο αυξά­νουν την κερ­δο­φο­ρία τους ανα­πτύσ­σο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο. Ο τζί­ρος τους αυξά­νε­ται, ανοί­γουν νέα κατα­στή­μα­τα, εκσυγ­χρο­νί­ζο­νται. Οι ιδιο­κτή­τες μεγα­λο­μέ­το­χοι ζού­νε στη χλιδή».

Επι­ση­μαί­νει πως «αντί­θε­τα η καθη­με­ρι­νό­τη­τα για εμάς τους εργα­ζό­με­νους στο εμπό­ριο γίνε­ται όλο και πιο σκλη­ρή» και ανα­φέ­ρει ότι «οι προ­σφο­ρές της “Black Friday” έρχο­νται να προ­στε­θούν στις λευ­κές νύχτες, τα εορ­τα­στι­κά ωρά­ρια και τις Κυρια­κές. Η υπέρ-κερ­δο­φο­ρία των πολυ­ε­θνι­κών, των μεγά­λων αλυ­σί­δων απαι­τεί για την “Black Friday” υπε­ρεκ­με­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων, παρα­βί­α­ση της εργα­τι­κής νομο­θε­σί­ας. Δηλα­δή στην ουσία μία εβδο­μά­δα 12-ωρα, κόψι­μο ρεπό για λίγα παρα­πά­νω ευρώ στο τέλος του μήνα, στην καλύ­τε­ρη περίπτωση».

«Παλεύ­ου­με για μία ζωή καλύ­τε­ρη, με δικαιώ­μα­τα, με μισθούς πού να καλύ­πτουν τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες μας. Παλεύ­ου­με για τη διεύ­ρυν­ση των δικαιω­μά­των μας», σημειώ­νει χαρα­κτη­ρι­στι­κά και συμπλη­ρώ­νει ότι «δεν πρέ­πει να παραι­τη­θού­με από τα δικαιώ­μα­τά μας αλλά να παλέ­ψου­με οργα­νω­μέ­να συλ­λο­γι­κά για την κατο­χύ­ρω­σή τους και τη διεύ­ρυν­σή τους. Συνά­δελ­φοι, αν και έχει γίνει αρκε­τό πετσό­κομ­μα τα τελευ­ταία χρό­νια υπάρ­χει ακό­μη εργα­τι­κή νομο­θε­σία, κανείς δεν πρέ­πει να δεχτεί να δου­λέ­ψει τσά­μπα, μαύ­ρα και εξα­ντλη­τι­κά. Υπάρ­χουν επι­χει­ρή­σεις που θα κάνουν πολύ μεγά­λους τζί­ρους αυτές τις μέρες, και αν μη τι άλλο πρέ­πει και οι εργα­ζό­με­νοι να πάρουν του­λά­χι­στον αυτά που προ­βλέ­πει ο νόμος σε ένση­μα και μισθό, αλλά και να υπάρ­χου­νε οι αντί­στοι­χες ώρες ξεκού­ρα­σης και τα ρεπό όπως προβλέπονται».

Καλεί τους εργα­ζό­με­νους να μην ανε­χθούν «στη λογι­κή του να “ζεστα­θεί η αγο­ρά”, “να κινη­θεί η αγο­ρά” να καού­με εμείς. Μία αγο­ρά γεμά­τη ανερ­γία, υπο­α­πα­σχό­λη­ση, απλη­ρω­σιά, πενι­χρούς μισθούς, τσα­κι­σμέ­να δικαιώ­μα­τα, πετσο­κομ­μέ­νες συντά­ξεις και ό,τι άλλο μας έχουν φορ­τώ­σει ειδι­κά τα τελευ­ταία χρό­νια. Σε αυτά έρχε­ται να προ­στε­θεί και το “νέο Ασφα­λι­στι­κό” που επε­ξερ­γά­ζε­ται η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και απο­τε­λεί συνέ­χεια των προη­γού­με­νων αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων, προ­ω­θεί την παρα­πέ­ρα ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης. Σχε­διά­ζε­ται στις απαι­τή­σεις του κεφα­λαί­ου, η Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση, οι συντά­ξεις να μετα­τρα­πούν σε απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη του κάθε εργα­ζό­με­νου, με μεί­ω­ση των εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών και της συμ­με­το­χής του κρά­τους. Στό­χος τους είναι να παρα­δώ­σουν την κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση σαν ένα ακό­μα “φιλέ­το” στους μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες και να θεω­ρή­σου­με εμείς οι εργα­ζό­με­νοι ατο­μι­κή μας υπό­θε­ση ή επέν­δυ­ση το δικαί­ω­μά μας στην υγεία, πρό­νοια, μητρό­τη­τα, σύντα­ξη. Δεν θα τους αφήσουμε».

Παράλ­λη­λα το Σωμα­τείο ενη­με­ρώ­νει ότι «το σωμα­τείο μας θα είναι σε ετοι­μό­τη­τα και δρά­ση και αυτές τις μέρες και σας καλού­με να απευ­θυν­θεί­τε στο σωμα­τείο ώστε να παρέμ­βου­με έγκαι­ρα για να δια­σφα­λί­σου­με τα δικαιώ­μα­τά μας. Μόνο οργα­νω­μέ­να, συλ­λο­γι­κά με το σωμα­τείο μας μπο­ρού­με να δια­σφα­λί­σου­με τα δικαιώ­μα­τά μας, να βελ­τιώ­σου­με τη ζωή μας αλλά και να δημιουρ­γή­σου­με τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις να αλλά­ξει η κατά­στα­ση στη ζωή μας σε όφε­λός μας. Για­τί δικαιού­μα­στε ένα καλύ­τε­ρο παρόν και ένα καλύ­τε­ρο μέλ­λον, αφού εμείς κινού­με τα πάντα, εμείς δημιουρ­γού­με, με τις δικές μας πλά­τες χτί­ζουν παλά­τια οι μεγα­λέ­μπο­ροι. Οργά­νω­ση — αγώ­νας — αντε­πί­θε­ση, κοι­νή πάλη με όλους τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα για φτη­νά προ­ϊ­ό­ντα όλο το χρό­νο και δου­λειά με δικαιώματα».

Κατα­λή­γο­ντας καλεί σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στο συλ­λα­λη­τή­ριο συντα­ξιού­χων — εργα­ζο­μέ­νων στις 30 Νοέμ­βρη στις 10.30 π.μ. στην πλα­τεία Πάρ­κου και «από κοι­νού υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε την κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση που έχου­με ανά­γκη σήμερα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο