Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς

Σε τρία σημεία του Δήμου Ανα­το­λι­κής Μάνης υπάρ­χουν ακό­μα εστί­ες φωτιάς και συγκε­κρι­μέ­να στις περιο­χές, Δεσφί­να, Σκα­μνά­κι και Μονή Τσίγκου.

Επί τόπου επι­χει­ρούν 62 πυρο­σβέ­στες με 23 οχή­μα­τα και δύο ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, ενώ από αέρος πραγ­μα­το­ποιούν ρίψεις νερού δύο πυρο­σβε­στι­κά αερο­πλά­να από την Κύπρο.

Παράλ­λη­λα, στο έργο της πυρό­σβε­σης συν­δρά­μουν δυνά­μεις του στρα­τού, εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, και υδρο­φό­ρες της αυτοδιοίκησης.

Η εικό­να της φωτιάς είναι σήμε­ρα πολύ καλύ­τε­ρη σε σχέ­ση με τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες αλλά οι ζημιές είναι πολύ μεγά­λες. Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι επει­δή η φωτιά έπλη­ξε ιδιαί­τε­ρα τις ορει­νές περιο­χές, τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα που πρέ­πει να γίνουν έχουν επεί­γο­ντα χαρα­κτή­ρα, σε αντί­θε­τη περί­πτω­ση, πολύ σύντο­μα θα υπάρ­ξουν πλημμύρες.

Στη Γιορτυνία

Ισχυ­ρές επί­γειες και ενα­έ­ριες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις επι­χει­ρούν, σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, τόσο στην περιο­χή της Γορ­τυ­νί­ας όσο και στις γει­το­νι­κές περιο­χές του Δήμου Αρχαί­ας Ολυμπίας.

Ειδι­κό­τε­ρα, ρίψεις νερού από αέρος πραγ­μα­το­ποιούν επτά ελι­κό­πτε­ρα και επτά πυρο­σβε­στι­κά αερο­πλά­να, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Beriev-200.

Όσον αφο­ρά στις χερ­σαί­ες δυνά­μεις και στις δύο περιο­χές επι­χει­ρούν συνο­λι­κά 578 πυρο­σβέ­στες με 181 οχή­μα­τα και 30 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δυνά­με­ων που έχουν δια­τε­θεί μέσω του Ευρω­παϊ­κού Μηχα­νι­σμού Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και συγκε­κρι­μέ­να 35 πυρο­σβέ­στες με 14 οχή­μα­τα από την Τσε­χία, 21 πυρο­σβέ­στες από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, 139 πυρο­σβέ­στες με 38 οχή­μα­τα από τη Γαλ­λία και 57 πυρο­σβέ­στες με 18 οχή­μα­τα από τη Γερμανία.

Επί­σης, στην περιο­χή βρί­σκε­ται και το κινη­τό επι­χει­ρη­σια­κό κέντρο «Όλυ­μπος», ενώ για την αερο­πυ­ρό­σβε­ση έχουν δια­τε­θεί επτά ελι­κό­πτε­ρα και επτά αερο­σκά­φη με το Beriev-200. Συν­δρο­μή παρέ­χουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου ΟΤΑ.

Σημειώ­νε­ται ότι καθ’όλη τη διάρ­κεια της νύχτας οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις αντι­με­τώ­πι­ζαν ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις, που σημειώ­νο­νταν κοντά σε οικι­σμούς της Γορ­τυ­νί­ας, προ­κει­μέ­νου να μην επε­κτα­θούν και απει­λή­σουν σπίτια.

Παράλ­λη­λα, κάτοι­κοι που είχαν παρα­μεί­νει στους οικι­σμούς, οι οποί­οι είχαν εκκε­νω­θεί από χθες το από­γευ­μα, πραγ­μα­το­ποιού­σαν συνε­χείς περι­πο­λί­ες, προ­κει­μέ­νου να εντο­πί­ζουν εστί­ες φωτιάς. Όπου τις εντό­πι­ζαν, τις αντι­με­τώ­πι­ζαν με δικά τους μέσα ή ειδο­ποιού­σαν την Πυροσβεστική.

Την ίδια ώρα, το μέτω­πο της φωτιάς βρι­σκό­ταν γύρω από τις περιο­χές Φανα­ρά­κι, Καστρά­κι, Πυρ­ρή, Λώτη, Λιο­δώ­ρα, Χρυ­σο­χώ­ρι, Δάφ­νη και κυρί­ως σε δύσβα­τα σημεία.

Εν τω μετα­ξύ, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, υπάρ­χουν ανα­φο­ρές από κατοί­κους οικι­σμών της Γορ­τυ­νί­ας ότι η φωτιά έχει προ­κα­λέ­σει ζημιές σε σπί­τια, καλ­λιέρ­γειες, απο­θή­κες, ποι­μνιο­στά­σια και αγροι­κί­ες, ενώ έχουν σημειω­θεί δια­κο­πές στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση και την υδροδότηση.

Για προ­λη­πτι­κούς λόγους οι αρχές έδω­σαν χθες εντο­λή εκκέ­νω­σης 21 περιοχών.

Πρό­κει­ται για τους οικι­σμούς Χρυ­σο­χώ­ρι, Ιαμα­τι­κές Πηγές, Λου­τρά, Λίθα­ρος, Αγιο­νέ­ρι, Παρ­νασ­σός, Όχθια, Αετο­ρά­χη, Καλ­λιά­νι, Δόξα, Του­μπί­τσι, Μελι­δό­νι, Παλαιο­χώ­ρι, Πυρ­ρής, Άγιος Ιωάν­νης, Λώτης, Λιο­δώ­ρα, Καστρά­κι, Φανα­ρά­κι, Λιβα­δά­κι και Καπελλίτσα.

Μικρότερα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια

Πολ­λές αλλά μικρό­τε­ρες ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις, λιγό­τε­ροι καπνοί σε ορι­σμέ­νες περιο­χές και μικρό­τε­ρα μέτω­πα της φωτιάς υπάρ­χουν σήμε­ρα στην Εύβοια. Είναι η πρώ­τη ημέ­ρα που τα ενα­έ­ρια μέσα επι­χει­ρούν χωρίς να τα εμπο­δί­ζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σε Ασμή­νιο, Αβγα­ριά, Γαλα­τσώ­να, Γερα­κιού, Πανα­γία Ντι­νιούς, Σήμια, Αγριο­βό­τα­νο, Ελλη­νι­κά και Άγιο Νικό­λαο υπήρ­ξαν κατά τη διάρ­κεια της νύχτας ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις και χρειά­στη­καν επεμ­βά­σεις πυρο­σβε­στών, εθε­λο­ντών και κατοί­κων προ­κει­μέ­νου να περιο­ρι­στούν τα μέτω­πα της πυρ­κα­γιάς και να ξημε­ρώ­σει μία καλύ­τε­ρη ημέρα.

Στην Εύβοια, σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, επι­χει­ρού­σαν χθες περισ­σό­τε­ροι από 800 πυρο­σβέ­στες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των επί­γειων δυνά­με­ων που είχαν δια­τε­θεί από έξι χώρες.

Δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και ένας με μικροεγκαύματα δικομίστηκαν σε δομές υγείας της Αρκαδίας

Δύο πυρο­σβέ­στες με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα και ένας με μικρο­ε­γκαύ­μα­τα δικο­μί­στη­καν σε δομές υγεί­ας της Αρκα­δί­ας. Ειδι­κό­τε­ρα, δύο πυρο­σβέ­στες με ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα δια­κο­μί­στη­καν από το κλι­μά­κιο της Πυρο­σβε­στι­κής στη Δάφ­νη Αρκα­δί­ας στο Κέντρο Υγεί­ας Δημη­τσά­νας. Σημειώ­νε­ται, ότι για­τρός του Κέντρου Υγεί­ας Δημη­τσά­νας βρί­σκε­ται από χθες το από­γευ­μα στο κλι­μά­κιο της Πυρο­σβε­στι­κής στη Δάφ­νη Αρκα­δί­ας για να βοη­θή­σει, εάν παρα­στεί ανά­γκη, τους πυρο­σβέ­στες που επι­χει­ρούν στην περιοχή.

Επί­σης, ένας πυρο­σβέ­στης προ­σήλ­θε χθες το βρά­δυ στο Κέντρο Υγεί­ας Τρο­παί­ων με μικρο­ε­γκαύ­μα­τα. Κρί­θη­κε σκό­πι­μο να δια­κο­μι­στεί στο Γενι­κό Παναρ­κα­δι­κό Νοσο­κο­μείο της Τρί­πο­λης, όπου νοση­λεύ­ε­ται σε καλή κατάσταση.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο