Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι επικίνδυνοι μετασχηματιστές της ΔΕΗ και ο κόπος των αγροτών

Κάθε χρό­νο εκα­το­ντά­δες περι­στα­τι­κά κλο­πής μετα­σχη­μα­τι­στών από πομώ­νες άρδευ­σης αγρο­τών λαμ­βά­νουν χώρα στην ελλη­νι­κή ύπαι­θρο με απο­τέ­λε­σμα να προ­κα­λεί­ται οικο­νο­μι­κή ζημιά στη ΔΕΗ και σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στην άρδευ­ση των χωρα­φιών. Παρα­γω­γοί βλέ­πουν τη χρο­νιά να χάνε­ται, δεν μπο­ρούν να ποτί­σουν τις νέες καλ­λιέρ­γειες τους, μιας και η κλο­πή του μετα­σχη­μα­τι­στή τίθε­νται εκτός λει­τουρ­γί­ας τα αντλιο­στά­σια για 4–5 μήνες περί­που μέχρι την τοπο­θέ­τη­ση νέου.

Όμως, δυστυ­χώς, δεν είναι το μόνα προ­βλή­μα­τα. Σύμ­φω­να με όσα καταγ­γέλ­λουν αγρό­τες, κάθε «μετα­σχη­μα­τι­στής δια­νο­μής ελαί­ου» που τοπο­θε­τεί η ΔΕΗ φέρει φέρει 150 κιλά λαδιού τα οποία οι κλέ­φτες, πριν φορ­τώ­σουν το μετα­σχη­μα­τι­στή στο όχη­μα, χύνουν στο έδα­φος προ­κα­λώ­ντας σημα­ντι­κή ζημιά στο έδα­φος και με την απορ­ρό­φη­σή τους μολύ­νουν τα επι­φα­νεια­κά και τα υπό­γεια απο­θέ­μα­τα νερού με τα οποία στη συνέ­χεια ποτί­ζο­νται καλ­λιέρ­γειες και δια της δια­τρο­φι­κής αλυ­σί­δας κατα­λή­γουν στον άνθρωπο.

Για να αντι­λη­φθού­με την έκτα­ση του προ­βλή­μα­τος ας πάρου­με υπό­ψη ότι:

  1. Μόνο στην περιο­χή της Αττι­κο­βοιω­τί­ας από το 2015 μέχρι σήμε­ρα έχουν κλα­πεί περί τους 1,000 μετασχηματιστές
  2. Συνε­χείς ανα­φο­ρές για κλο­πές μετα­σχη­μα­τι­στών έχου­με σε όλες τις περιο­χές όπου υπάρ­χουν αγρο­τι­κές καλλιέργειες

Το πρό­βλη­μα ξεκι­νά από την κλο­πή του μετα­σχη­μα­τι­στή αλλά και από την τακτι­κή της ΔΕΗ να συνε­χί­ζει να χρη­σι­μο­ποιεί, και όχι μόνο στους αγρούς, μετα­σχη­μα­τι­στές επι­κίν­δυ­νους για το περι­βάλ­λον, αλλά και για τον άνθρω­πο, για­τί απλά είναι οι φθηνότεροι.

Δεν προ­κα­λεί καμία εντύ­πω­ση, τα κέρ­δη είναι πάνω από το περι­βάλ­λον, πάνω και από τους ανθρώ­πους. Όσο για τους κόπους των αγρο­τών… Ποιος νοιά­ζε­ται γι’ αυτούς, μαθη­μέ­νοι να παλεύ­ουν μόνοι τους.…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο