Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι επιστήμονες ετοιμάζονται να «βαφτίσουν» επίσημα τον νέο κοροναϊό

Ο νέος κορο­ναϊ­ός που ξεκί­νη­σε από την Κίνα και συνε­χώς εξα­πλώ­νε­ται σε άλλες χώρες, σύντο­μα θα απο­κτή­σει ένα νέο κανο­νι­κό όνο­μα και όχι το προ­σω­ρι­νό “2019-nCoV” που του έχει δοθεί μέχρι σήμε­ρα από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγείας.

Μια ομά­δα επι­στη­μό­νων εργά­στη­κε πίσω από κλει­στές πόρ­τες για να του δώσει ένα όνο­μα και η από­φα­ση τους ανα­μέ­νε­ται να δοθεί στη δημο­σιό­τη­τα σύντο­μα. Το όνο­μα έχει βρε­θεί και έχει υπο­βλη­θεί προς δημο­σί­ευ­ση σε επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό, οπό­τε ανα­μέ­νε­ται να δημο­σιο­ποι­η­θεί σε λίγες μέρες. Η επί­κου­ρη καθη­γή­τρια Κρί­σταλ Γουά­τσον του Πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπ­κινς των ΗΠΑ, δήλω­σε, σύμ­φω­να με το BBC, ότι «η ονο­μα­σία ενός νέου ιού συχνά καθυ­στε­ρεί αρκε­τά και η προ­σο­χή έχει εστια­στεί μέχρι σήμε­ρα στο πρό­βλη­μα της δημό­σιας υγεί­ας, πράγ­μα κατα­νοη­τό. Υπάρ­χουν όμως λόγοι που η ονο­μα­σία του ιού θα έπρε­πε να απο­τε­λεί προτεραιότητα».

Για να τον δια­κρί­νουν από τους προη­γού­με­νους κορο­ναϊ­ούς, έως τώρα οι επι­στή­μο­νες τον λένε «νέο» ή «2019-nCoV», που σημαί­νει «ένας νέος κορο­ναϊ­ός, ο οποί­ος ανα­κα­λύ­φθη­κε το 2019». «Το όνο­μα αυτό που έχει σήμε­ρα, δεν είναι εύκο­λο στη χρή­ση του, με απο­τέ­λε­σμα τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης και το κοι­νό να χρη­σι­μο­ποιούν άλλα ονό­μα­τα για τον ιό. Ο κίν­δυ­νος όταν δεν υπάρ­χει ένα επί­ση­μο όνο­μα, είναι ότι οι άνθρω­ποι αρχί­ζουν να χρη­σι­μο­ποιούν όρους όπως Ιός της Κίνας και αυτό μπο­ρεί να δημιουρ­γή­σει αντι­δρά­σεις ενα­ντί­ον συγκε­κρι­μέ­νων πλη­θυ­σμών», τόνι­σε η δρ Γουάτσον.

 

βρείτε μας στο FaceBookβρείτε μας στο twitter

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο