Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι εργαζόμενοι στην Cosco δεν κάνουν πίσω! Με δυναμική παρέμβαση στο υπ. Ναυτιλίας απαίτησαν τα δίκαια αιτήματά τους

Με δυνα­μι­κή παρέμ­βα­ση στο Υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας και στη συνά­ντη­ση που είχαν με τον υπουρ­γό Γιάν­νη Πλα­κιω­τά­κη οι απερ­γοί εργα­ζό­με­νοι της COSCO έθε­σαν το πλαί­σιο των δίκαιων αιτη­μά­των τους, απαι­τώ­ντας την ικα­νο­ποί­η­σή του.
Οι απερ­γοί έφτα­σαν με μοτο­πο­ρεία στο υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας το πρωί όπου και συγκε­ντρώ­θη­καν. Νωρί­τε­ρα είχαν συγκε­ντρω­θεί στο ΣΕΜΠΟ στο Ικό­νιο, στο πλαί­σιο της νέας 24ωρης απερ­γί­ας που πραγματοποιούν.

Την προ­κλη­τι­κή άρνη­ση του υπουρ­γού Ναυ­τι­λί­ας να πάρει θέση στα δίκαια αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων της COSCO εισέ­πρα­ξε το Σωμα­τείο ΕΝΕΔΕΠ κατά τη συνά­ντη­ση που είχε με τον υπουρ­γό, στο πλαί­σιο συγκέ­ντρω­σης που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι εργα­ζό­με­νοι της εται­ρεί­ας έξω από το υπουρ­γείο Ναυτιλίας.Κίνα China Cosco

Ο Γιάν­νης Πλα­κιω­τά­κης, θέλο­ντας να συγκα­λύ­ψει τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης και της εργο­δο­σί­ας, προ­κλη­τι­κά αρνή­θη­κε να πάρει θέση στο πλαί­σιο αιτη­μά­των για μέτρα προ­στα­σί­ας και ελέγ­χων, παρα­πέ­μπο­ντας στα συναρ­μό­δια υπουργεία.

Το Σωμα­τείο ΕΝΕΔΕΠ, κατά τη συνά­ντη­ση ανέ­πτυ­ξε το πλαί­σιο αιτη­μά­των και σημεί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση έχει πολι­τι­κή ευθύ­νη για τη νέα αίτη­ση ασφα­λι­στι­κών μέτρων που κατά­θε­σε η εργο­δο­σία της COSCO προ­κει­μέ­νου να κηρυ­χθεί η σημε­ρι­νή νέα 24ωρη απερ­γία των εργα­ζο­μέ­νων παρά­νο­μη και κατα­χρη­στι­κή και ζήτη­σε την παρέμ­βα­ση της κυβέρνησης.

Παράλ­λη­λα το Σωμα­τείο επε­σή­μα­νε ότι είναι πολι­τι­κή ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης ότι το γεγο­νός πως δεν υπάρ­χουν επί της ουσί­ας ελεγ­κτι­κοί μηχα­νι­σμοί στο λιμά­νι και συνο­λι­κά στον Πει­ραιά, αφού οι Επι­θε­ω­ρή­σεις Εργα­σί­ας και το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρό­λη­ψης Επαγ­γελ­μα­τι­κού Κιν­δύ­νου) έχουν αποδεκατιστεί.

Αμέ­σως μετά την συνά­ντη­ση ο Μάρ­κος Μπε­κρής, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου ΕΝΕΔΕΠ, ενη­μέ­ρω­σε τους συγκε­ντρω­μέ­νους έξω από το υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας τονί­ζο­ντας ότι οι εργα­ζό­με­νο δεν κάνουν πίσω αν δεν ικα­νο­ποι­η­θούν τα αιτή­μα­τά τους.

Cosco αιτήματα

Οι εργα­ζό­με­νοι της COSCO διεκ­δι­κούν:

  • Οι ομά­δες σε κάθε πόστο να απο­τε­λού­νται από 6 εργα­ζό­με­νους και όχι από 4
  • Να στα­μα­τή­σουν οι κόντρα βάρ­διες που εξου­θε­νώ­νουν τους εργάτες.
  • Μετα­τρο­πή όλων των συμ­βά­σε­ων σε πλή­ρους απα­σχό­λη­σης.
  • Να συστα­θεί Επι­τρο­πή Υγιει­νής και Ασφά­λειας από τους εργα­ζό­με­νους και μέλη του Σωμα­τεί­ου ΕΝΕΔΕΠ.
  • Να υπο­γρα­φεί Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας που θα συμπε­ρι­λαμ­βά­νει όλους τους εργαζόμενους. 

Την ίδια ώρα
Νέα προσπάθεια να «χτυπηθεί» η απεργία

Κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική

Να «χτυ­πη­θεί» η απερ­γία των εργα­ζο­μέ­νων που θρη­νούν συνά­δελ­φό τους σε εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα επι­χει­ρεί ξανά η εργο­δο­σί­ας της COSCO που κατέ­θε­σε νέα ασφα­λι­στι­κά μέτρα προ­κει­μέ­νου να κηρυ­χθεί παρά­νο­μη και κατα­χρη­στι­κή η σημε­ρι­νή 24ωρη απεργία.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΈΤΡΑ

Πριν ακό­μα θάψουν το νεκρό συνά­δελ­φό τους, σέρ­νο­νται στα δικα­στή­ρια και πάλι οι εργα­ζό­με­νοι που αγω­νί­ζο­νται να ικα­νο­ποι­η­θούν τα δίκαια αιτή­μα­τά τους προ­κει­μέ­νου να γυρί­ζουν σώοι και αρτι­με­λείς μετά τη δου­λειά στο σπί­τι τους.

Η προη­γού­με­νη προ­σπά­θεια να κηρυ­χθεί παρά­νο­μη η απερ­γία των εργα­ζο­μέ­νων απέ­τυ­χε πατα­γω­δώς καθώς η αγω­γή που κατα­τέ­θη­κε χθες από την εται­ρεία «D‑Port» απορ­ρί­φθη­κε ως άκυρη.

Ενώ εργο­δο­σία και κυβέρ­νη­ση να προ­σπα­θούν να «χτυ­πή­σουν» τον απερ­για­κό αγώ­να, μεγα­λώ­νει το κύμα συμπα­ρά­στα­σης στους εργα­ζό­με­νους στην COSCO από συν­δι­κά­τα και φορείς εντός και εκτός των συνό­ρων. Αυτό κατέ­δει­ξε και το μεγά­λο πανατ­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο που έγι­νε χθες στον Σταθ­μό Εμπορευματοκιβωτίων.

Όχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO

Σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το πρωί το σωμα­τείο ΕΝΕΔΕΠ τονί­ζει ότι ενώ η COSCO «αρνεί­ται πει­σμα­τι­κά να λάβει μέτρα για την υγεία, την ασφά­λεια και τη ζωή των εργα­ζο­μέ­νων. Την ίδια στιγ­μή εκβιά­ζει το ΔΣ και τους εργα­ζό­με­νους με από­λυ­ση, τρέ­χει στα δικα­στή­ρια με απα­ρά­δε­κτους, προ­σβλη­τι­κούς χαρα­κτη­ρι­σμούς για τη μνή­μη του νεκρού συνα­δέλ­φου μας». 

Τα δίκαια αιτήματά τους θέτουν στη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας

Τα δίκαια αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων στην COSCO θέτει το Σωμα­τείο ΕΝΕΔΕΠ στον υπουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας με τον οποίο συνα­ντά­ται, ενώ συνε­χί­ζε­ται η συγκέ­ντρω­ση έξω από το υπουργείο.

Οι εργα­ζό­με­νοι, οι οποί­οι συνε­χί­ζουν τον αγώ­να τους με νέα 24ωρη απερ­γία σήμε­ρα, απαι­τούν από το υπουρ­γείο να δια­λευ­καν­θούν τα αίτια του πρό­σφα­του εργο­δο­τι­κού εγκλή­μα­τος. Στο πλευ­ρό τους βρί­σκε­ται και το Εργα­τι­κό Κέντρο Πειραιά. 

Υπό την δαμό­κλειο σπά­θη νέας αίτη­σης ασφα­λι­στι­κών μέτρων από την πλευ­ρά της εργο­δο­σί­ας της COSCO, προ­κει­μέ­νου η σημε­ρι­νή νέα 24ωρη απερ­γία των εργα­ζο­μέ­νων της εται­ρεί­ας να κηρυ­χθεί παρά­νο­μη και καταχρηστική.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο