Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί τον Μπάιντεν — Θρίλερ με το αποτέλεσμα των εκλογών

Οι εται­ρεί­ες στοι­χη­μά­των δίνουν ξανά ως φαβο­ρί για τη νίκη στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στις ΗΠΑ τον Δημο­κρα­τι­κό υπο­ψή­φιο Τζο Μπάι­ντεν, αλλά­ζο­ντας άρδην την πρό­βλε­ψή τους κατά τη διάρ­κεια της νύχτας που έδει­χνε ως επι­κρα­τέ­στε­ρο τον Ρεπου­μπλι­κα­νό απερ­χό­με­νο πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία τριών από αυτές.

Η μεγά­λη αυτή αλλα­γή σημειώ­θη­κε έπει­τα από πρό­βλε­ψη για ανα­τρο­πή υπέρ του Μπάι­ντεν στο Ουι­σκόν­σιν, με κατα­με­τρη­μέ­νο το 89% των ψήφων. Σύμ­φω­να με την Edison Research, ο Μπάι­ντεν συγκε­ντρώ­νει 49,3% των ψήφων, ένα­ντι 49% που εξα­σφα­λί­ζει ο Τραμπ.

Κατά την Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρε­τα­νία, η πιθα­νό­τη­τα να κερ­δί­σει ο Μπάι­ντεν τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στις ΗΠΑ ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 58%, ενώ μία ώρα νωρί­τε­ρα αυτή ανερ­χό­ταν σε 29%. Σύμ­φω­να παράλ­λη­λα με την PredictIt, με έδρα τη Νέα Ζηλαν­δία, η πιθα­νό­τη­τα να κερ­δί­σει ο Δημο­κρα­τι­κός υπο­ψή­φιος ανέρ­χε­ται τώρα σε 63%.

Την ίδια ώρα, σύμ­φω­να με την Smarkets, η πιθα­νό­τη­τα να κερ­δί­σει ο Ρεπου­μπλι­κα­νός απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος ανέρ­χε­ται τώρα σε 41%, με το ποσο­στό αυτό να έχει σημειώ­σει τερά­στια πτώ­ση από το 80% που ήταν κατά τη διάρ­κεια της νύχτας.

Σύμ­φω­να επί­σης με τη βρε­τα­νι­κή εται­ρεία στοι­χη­μά­των Betfair, οι πιθα­νό­τη­τες που έχει ο Δημο­κρα­τι­κός πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρος να κερ­δί­σει τις εκλο­γές ανέρ­χο­νται σε 60%.

Οι πιθα­νό­τη­τες να κερ­δί­σει ο Μπάι­ντεν είχαν μειω­θεί σε λιγό­τε­ρες από το ένα τρί­το κάποια στιγ­μή μέσα στη νύχτα, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία των γρα­φεί­ων στοιχημάτων.

Οι φετι­νές προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στις ΗΠΑ μετα­τρέ­πο­νται στο μεγα­λύ­τε­ρο γεγο­νός όλων των επο­χών για τα στοι­χή­μα­τα, σύμ­φω­να με τις εται­ρεί­ες στοι­χη­μά­των, με έναν παί­κτη να ποντά­ρει τη Δευ­τέ­ρα ένα εκα­τομ­μύ­ριο στερ­λί­νες (περί­που 1,11 εκατ. ευρώ) στον Μπάι­ντεν. Αν κερ­δί­σει, ο παί­κτης αυτός θα πάρει 1,54 εκα­τομ­μύ­ρια στερλίνες.

Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι τώρα

Σύμ­φω­να με τα έως τώρα στοι­χεία ο υπο­ψή­φιος των Δημο­κρα­τι­κών συγκε­ντρώ­νει 238 εκλέ­κτο­ρες και ο Ρεπου­μπλι­κα­νός πρό­ε­δρος συγκε­ντρώ­νει 220 εκλέκτορες 

Ο Μπάι­ντεν εμφα­νί­ζει προ­βά­δι­σμα σε Αρι­ζό­να (11 εκλέ­κτο­ρες) και Νεβά­δα (6 εκλέ­κτο­ρες) ενώ ο Τραμπ προη­γεί­ται σε Μίσι­γκαν (16 εκλέ­κτο­ρες) και Τζόρ­τζια. Τα ηνία φαί­νε­ται πως παίρ­νει ο Τζο Μπάι­ντεν στην πολι­τεία του Ουι­σκόν­σιν μετά την ενσω­μά­τω­ση των απο­τε­λε­σμά­των από το Μιλ­γουό­κι. Λίγο νωρί­τε­ρα, η πόλη του Μιλ­γουό­κι είχε μετα­φέ­ρει τα εκλο­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα με αστυ­νο­μι­κή συνοδεία.

Ακό­μη ανα­μέ­νο­νται τα απο­τε­λέ­σμα­τα 6 Πολι­τειών: Της Πεν­σιλ­βά­νια (20 εκλέ­κτο­ρες), του Μίσι­γκαν (16 εκλέ­κτο­ρες), της Τζόρ­τζια (16 εκλέ­κτο­ρες), της Βόρειας Καρο­λί­να (15 εκλέ­κτο­ρες) και της Νεβά­δα (6 εκλέκτορες).

Σύμ­φω­να με την Πολι­τεία, στην Πεν­συλ­βά­νια έχει κατα­με­τρη­θεί μόλις το 39% των επι­στο­λι­κών ψήφων που έχει λάβει. Στην Τζόρ­τζια η κατα­μέ­τρη­ση έχει μέλ­λον καθώς η κομη­τεία του Φάλ­τον, η οποία περι­λαμ­βά­νει την Ατλά­ντα και τα πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­να της προ­ά­στια, ανα­κοί­νω­σε ότι θα ξανα­ξε­κι­νή­σει την κατα­μέ­τρη­ση στις 8 το πρωί (3 το μεση­μέ­ρι ώρα Ελλάδας).

Να σημειω­θεί πάντως ότι το επι­τε­λείο του υπο­ψή­φιου των Δημο­κρα­τι­κών Τζο Μπάι­ντεν ανα­κοί­νω­σε ότι η νομι­κή του ομά­δα βρί­σκε­ται σε ετοι­μό­τη­τα σε περί­πτω­ση που ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος πραγ­μα­το­ποι­ή­σει την απει­λή του και προ­σφύ­γει στο Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο για να στα­μα­τή­σει την κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «σκαν­δα­λώ­δεις» και «πρω­το­φα­νείς» τις δηλώ­σεις του Τραμπ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο