Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι… «ευρωπαϊκές αξίες» και τα 50.000 νεκρά παιδιά της Υεμένης

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Πριν από λίγες ημέ­ρες, στις 25 Οκτώ­βρη, το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο υιο­θέ­τη­σε ψήφι­σμα ζητώ­ντας να ασκη­θεί εμπάρ­γκο πώλη­σης όπλων στην Σαου­δι­κή Αρα­βία. Οι κυβερ­νή­σεις Γερ­μα­νί­ας και Γαλ­λί­ας, δια στό­μα­τος Μέρ­κελ και Μακρόν, απεί­λη­σαν δημό­σια να στα­μα­τή­σουν τις πωλή­σεις πολε­μι­κού υλι­κού στους σαου­δά­ρα­βες εφό­σον απο­δει­χθεί ότι οι αρχές της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας βρί­σκο­νται πίσω από τη δολο­φο­νία του δημο­σιο­γρά­φου Τζα­μάλ Κασό­γκι στην Κωνσταντινούπολη. 

Εδώ ακρι­βώς είναι που ανα­δει­κνύ­ε­ται, για ακό­μη μια φορά, με τον πλέ­ον χυδαίο τρό­πο, η απύθ­με­νη υπο­κρι­σία των ευρω­παί­ων ιμπε­ρια­λι­στών. Και εξη­γού­μα­στε: Έπρε­πε να δολο­φο­νη­θεί στο σαου­δα­ρα­βι­κό προ­ξε­νείο της Κων/πόλης ένας διά­ση­μος – επι­κρι­τι­κός απέ­να­ντι στο καθε­στώς – δημο­σιο­γρά­φος προ­κει­μέ­νου η Ε.Ε. και οι κυβερ­νή­σεις της να σκε­φτούν το ενδε­χό­με­νο επι­βο­λής εμπάρ­γκο όπλων απέ­να­ντι στη Σαου­δι­κή Αραβία! 

Από το 2014, επί τέσ­σε­ρα χρό­νια, με την συν­δρο­μή και ανο­χή των κυβερ­νή­σε­ων της Ε.Ε (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης) και των ΗΠΑ, η Σαου­δι­κή Αρα­βία μακε­λεύ­ει κυριο­λε­κτι­κά το λαό της Υεμέ­νης. Από αυτό το βήμα έχου­με ανα­φερ­θεί στα εγκλή­μα­τα του αιμο­στα­γούς σαου­δα­ρα­βι­κού καθε­στώ­τος που, με ευρω­παϊ­κό και αμε­ρι­κα­νι­κό οπλι­σμό, αιμα­το­κυ­λά την Υεμέ­νη, δολο­φο­νεί αμά­χους, βομ­βαρ­δί­ζει πόλεις και χωριά, προ­κα­λώ­ντας- σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ- μια απ’ τις χει­ρό­τε­ρες ανθρω­πι­στι­κές κρί­σεις των τελευ­ταί­ων δεκαετιών.

Yemen Pocket Of Famine

Τέσ­σε­ρα χρό­νια μετά την έναρ­ξη των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επι­θέ­σε­ων στην Υεμέ­νη, περισ­σό­τε­ρα από 50.000 παι­διά έχουν χάσει τη ζωή τους απ’ τις συνέ­πειες του πολέ­μου, ενα παι­δί κάτω των 5 ετών πεθαί­νει ανα 10 λεπτά εξαι­τί­ας της έλλει­ψης ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης, πάνω από 2 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά υπο­σι­τί­ζο­νται και έχουν άμε­ση ανά­γκη από ανθρω­πι­στι­κή βοήθεια. 

Τι σημα­σία όμως έχουν όλα αυτά στον καπι­τα­λι­σμό; Καμία απο­λύ­τως, δεδο­μέ­νου ότι εδω ισχύ­ει το… “business as usual”. Μπρο­στά στα δισε­κα­τομ­μύ­ρια κέρ­δη που απο­φέ­ρει στους αμε­ρι­κα­νο­ευ­ρω­παί­ους ιμπε­ρια­λι­στές το εμπό­ριο όπλων με τη Σαου­δι­κή Αρα­βία, στο πλαί­σιο πάντα των ενδοι­μπε­ρια­λι­στών τους αντα­γω­νι­σμών για το ποιός θα κλεί­σει την πιο επι­κερ­δή συμ­φω­νία, τα απο­στε­ο­μέ­να, βασα­νι­σμέ­να από την πεί­να και τη δίψα, ετοι­μο­θά­να­τα μωρά της μακρι­νής Υεμέ­νης είναι μάλ­λον ασή­μα­ντες, παρά­πλευ­ρες απώλειες.

yemen kid 4

Ποιες είναι, λοι­πόν, οι περί­φη­μες «ευρω­παϊ­κές αξί­ες» και το περι­βό­η­το «ευρω­παϊ­κό κεκτη­μέ­νο» για τα οποία επαί­ρο­νται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα λοι­πά αστι­κά κόμ­μα­τα; Πόση σαπί­λα, πόση βρω­μιά, πόση δυσω­δία και πόση απαν­θρω­πιά, κρύ­βε­ται στα θεμέ­λια του ευρω­παϊ­κού τους οικοδομήματος; 

Η καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα που βιώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρώ­πης, η ανερ­γία, η φτώ­χεια, τα «μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας», η αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή, η εντει­νό­με­νη επί­θε­ση ενά­ντια στα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, ο ωμός αντι­κομ­μου­νι­σμός, η ενερ­γός συμ­με­το­χή σε πολέ­μους και στρα­τιω­τι­κές επεμ­βά­σεις για τα κέρ­δη των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, είναι άκρως ενδει­κτι­κά των «αξιών» και «αρχών» που διέ­πουν την ευρω­ε­νω­σια­κή λυκο­συμ­μα­χία από την ίδρυ­ση της μέχρι σήμε­ρα. Οι λαοί γνω­ρί­ζουν καλά πλέον. 

Πρό­κει­ται για τις ίδιες «ευρω­παϊ­κές αξί­ες και αρχές» που- από κοι­νού με τους αμε­ρι­κα­νούς ιμπε­ρια­λι­στές- μακέ­λευαν τους λαούς της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, του Ιράκ, της Λιβύ­ης, της Συρί­ας. Που έχουν βαμ­μέ­να τα χέρια τους με το αίμα των παι­διών της Παλαι­στί­νης και της Υεμένης. 

Δικαιώ­νο­ντας έτσι, πέρα για πέρα, το σύν­θη­μα του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος: Φονιά­δες, ληστές, υπο­κρι­τές, είναι οι ευρω­παί­οι ιμπεριαλιστές.

yemeni

Yemen kid 1

yemen-starting-child1

yemen

yemen2
____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο