Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ηλικιωμένοι που νιώθουν πως έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους, συνήθως ζουν περισσότερα χρόνια

Οι ηλι­κιω­μέ­νοι που πιστεύ­ουν ότι η ζωή τους έχει έναν σκο­πό, τεί­νουν να ζουν περισ­σό­τε­ρο. Συγκε­κρι­μέ­να παρου­σιά­ζουν μειω­μέ­νο κίν­δυ­νο ανά­πτυ­ξης καρ­δια­κών νόσων και ασθε­νειών του κυκλο­φο­ρι­κού και του πεπτι­κού συστή­μα­τος, σύμ­φω­να με μια νέα αμε­ρι­κα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευνα.

Τα δεδο­μέ­να της μελέ­της, που δημο­σιεύ­τη­καν στο αμε­ρι­κα­νι­κό ιατρι­κό περιο­δι­κό «JAMA Network Open», δεί­χνουν ότι όσοι πιστεύ­ουν πως η ζωή τους δεν έχει ιδιαί­τε­ρο σκο­πό, έχουν μεγα­λύ­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα να πεθά­νουν νωρί­τε­ρα, καθώς τεί­νουν να έχουν χει­ρό­τε­ρη σωμα­τι­κή και ψυχι­κή υγεία (ιδί­ως οι πιο μονα­χι­κοί συνταξιούχοι).

Η βασι­κή συντά­κτρια της έρευ­νας καθη­γή­τρια Λέι Πιρς από τη Σχο­λή Δημό­σιας Υγεί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου του Μίσι­γκαν τόνι­σε πως «η συσχέ­τι­ση μετα­ξύ της αίσθη­σης του σκο­πού και της μειω­μέ­νης θνη­σι­μό­τη­τας έχει απο­δει­χθεί πολ­λα­πλώς από έρευνες».

Οι ερευ­νη­τές συνέ­λε­ξαν δεδο­μέ­να από 6.985 συμ­με­τέ­χο­ντες άνω των 50 ετών, γεν­νη­θέ­ντες μετα­ξύ του 1931 και του 1941. Αφού οι τελευ­ταί­οι απά­ντη­σαν σε ερω­τή­σεις σχε­τι­κά με την αίσθη­ση σκο­πού στη ζωή τους (όπως «μου αρέ­σει να κάνω σχέ­δια για το μέλ­λον και να εργά­ζο­μαι για να τα κάνω πραγ­μα­τι­κό­τη­τα»), έγι­ναν αντι­κεί­με­νο παρα­τή­ρη­σης από τους ερευ­νη­τές από το 1992 έως το 2006. Στην περί­ο­δο αυτή πέθα­ναν 776 από το σύνο­λο των συμμετεχόντων.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα έδει­ξαν ότι οι συμ­με­τέ­χο­ντες που είχαν χαμη­λό­τε­ρη αίσθη­ση σκο­πού, είχαν υπερ­δι­πλά­σιες πιθα­νό­τη­τες θανά­του στην πορεία της έρευ­νας, συγκρι­τι­κά με εκεί­νους που θεω­ρού­σαν ότι η ζωή τους έχει ένα νόη­μα. Αντί­στοι­χα αυξη­μέ­νη φάνη­κε και η πιθα­νό­τη­τα προ­σβο­λής από νοσή­μα­τα της καρ­διάς, του κυκλο­φο­ρι­κού και του πεπτι­κού. Δε βρέ­θη­κε όμως η ίδια σχέ­ση για τον καρ­κί­νο και τις ασθέ­νειες του ανα­πνευ­στι­κού. Παράλ­λη­λα τα επί­πε­δα στρε­σο­γό­νων ορμο­νών παρου­σί­α­ζαν αύξη­ση σε εκεί­νους που είχαν χαμη­λά «σκορ» στην αίσθη­ση σκοπού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο