Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων, μια κίνηση ενταγμένη στους ανταγωνισμούς και τα παζάρια

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν δήλω­σε σήμε­ρα ότι οι σφα­γές των Αρμε­νί­ων του 1915 επί Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας συνι­στούν γενο­κτο­νία, μια δήλω­ση που ήδη έχει εξορ­γί­σει την Τουρ­κία και ενδε­χο­μέ­νως να επι­δει­νώ­σει περαι­τέ­ρω τις τετα­μέ­νες σχέ­σεις μετα­ξύ των δύο συμ­μά­χων του ΝΑΤΟ.

Μια δήλω­ση σε μια χρο­νι­κή στιγ­μή που η Άγκυ­ρα και η Ουά­σινγ­κτον που οι αντι­θέ­σεις έχουν οξυν­θεί. Μια κίνη­ση στα πλαί­σια των ιμπε­ρια­λι­στι­κών παζα­ριών, αντα­γω­νι­σμών και του «καρό­του και μαστί­γιου» προς την Τουρ­κία, για την παρα­μο­νή της στο δυτι­κό στρα­τό­πε­δο, για τους ίδιους δηλα­δή λόγους που 106 χρό­νια τώρα όλες δια­δο­χι­κά οι κυβερ­νή­σεις των ΗΠΑ και πολ­λών άλλων καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών αρνού­νταν να την αναγνωρίσουν.

Στο σχε­τι­κό μήνυ­μα του ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ σημειώ­νει μετα­ξύ άλλων πως «Κάθε χρό­νο αυτήν την ημέ­ρα, θυμό­μα­στε τις ζωές όλων εκεί­νων που πέθα­ναν στη γενο­κτο­νία των Αρμε­νί­ων της Οθω­μα­νι­κής επο­χής και δεσμευό­μα­στε να απο­τρέ­ψου­με ξανά μια τέτοια θηριω­δία. Ξεκι­νώ­ντας στις 24 Απρι­λί­ου 1915, με τη σύλ­λη­ψη Αρμε­νί­ων δια­νο­ου­μέ­νων και ηγε­τών της κοι­νό­τη­τας στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη από οθω­μα­νι­κές αρχές, ενά­μι­σι εκα­τομ­μύ­ριο Αρμέ­νιοι απε­λά­θη­καν, σφα­γιά­στη­καν ή βάδι­σαν στους θανά­τους τους σε μια εκστρα­τεία εξό­ντω­σης. Τιμού­με τα θύμα­τα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενο­κτο­νία των Αρμε­νί­ων στα αρμέ­νι­κα), έτσι ώστε οι φρι­κα­λε­ό­τη­τες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστο­ρία. Και θυμό­μα­στε έτσι ώστε να παρα­μεί­νου­με πάντα σε εγρή­γορ­ση ενά­ντια στη δια­βρω­τι­κή επί­δρα­ση του μίσους σε όλες τις μορ­φές του.»

Η Άγκυ­ρα αρνεί­ται τη χρή­ση του όρου «γενο­κτο­νία» και υπο­στη­ρί­ζει ότι δεν υπήρ­χε βού­λη­ση εξό­ντω­σης των Αρμε­νί­ων, κάνο­ντας λόγο για σφα­γές εκα­τέ­ρω­θεν, με φόντο τον εμφύ­λιο πόλε­μο και τον λιμό που στοί­χι­σαν τη ζωή σε εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες ανθρώ­πους και από τις δύο πλευρές.

Το τουρ­κι­κό ΥΠΕΞ, ανε­μέ­νο­ντας τις δηλώ­σεις Μπάι­ντεν, είχε ανε­βά­σει ένα σκλη­ρό tweet που ανέ­φε­ρε: «Τα ψέμα­τα δεν δια­στρε­βλώ­νουν μονο την ιστο­ρία αλλά και αθώ­ες ζωές. Δεν θα ξεχά­σου­με ποτέ τους συνα­δέλ­φους μας που μαρ­τύ­ρη­σαν από την αρμε­νι­κή τρο­μο­κρα­τία. Ας ανα­παυ­θούν οι ψυχές τους ειρη­νι­κά. Δεν θα υπο­κύ­ψου­με σε ψέμα­τα ή πιέσεις».

Περί­που 30 ακό­μη χώρες έχουν ανα­γνω­ρί­σει επι­σή­μως τη σφα­γή των Χρι­στια­νών Αρμε­νί­ων από τους Οθω­μα­νούς ως Γενο­κτο­νία, μετα­ξύ των οποί­ων και η Ελλά­δα, που δέχθη­κε μεγά­λο κύμα προ­σφύ­γων πριν έναν αιώνα.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο