Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ γνώριζαν και στήριζαν Επιβεβαίωση για το ρόλο τους στη σφαγή των κομμουνιστών στην Ινδονησία

Απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμέ­να έγγρα­φα έχουν μόλις σήμε­ρα επι­βε­βαιώ­σει τη γνώ­ση των ΗΠΑ και την υπο­στή­ρι­ξή τους προς τη σφα­γή εκα­τομ­μυ­ρί­ων Ινδο­νη­σί­ων στην αντι­κομ­μου­νι­στι­κή εκκα­θά­ρι­ση του 1965.

Η μη κυβερ­νη­τι­κή ομά­δα έρευ­νας National Security Archive δημο­σί­ευ­σε πρό­σφα­τα 39 έγγρα­φα μέσα από τις χιλιά­δες σελί­δες των νέων απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμέ­νων φακέ­λων της πρε­σβεί­ας των ΗΠΑ στην Τζα­κάρ­τα. Tα έγγρα­φα καλύ­πτουν την περί­ο­δο 1963- 66 και επι­βε­βαιώ­νουν επί­ση­μη γνώ­ση και έγκρι­ση των επι­χει­ρή­σε­ων των ταγ­μά­των θανά­του του στρα­τού για εξά­λει­ψη ενός κόμ­μα­τος με 3 εκα­τομ­μύ­ρια μέλη, του ΚΚ Ινδο­νη­σί­ας (PKI) και των υπο­στη­ρι­κτών του. Του­λά­χι­στον τρία εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν από όλη τη χώρα, εκτε­λέ­στη­καν και ρίχτη­καν σε μαζι­κούς τάφους.

Τα έγγρα­φα δεί­χνουν ότι οι ΗΠΑ παρεί­χαν στον ινδο­νη­σια­κό στρα­τό λίστες με ανώ­τε­ρα στε­λέ­χη του κομ­μου­νι­στι­κού κόμ­μα­τος, εξο­πλι­σμό και χρη­μα­το­δό­τη­ση κατά τη διάρ­κεια αυτών των σφα­γών. Οι σφα­γές οδή­γη­σαν στην ανα­τρο­πή του εθνι­κι­στή προ­έ­δρου Σου­κάρ­νο που υπο­στη­ρι­ζό­ταν από τους κομ­μου­νι­στές και στην 31χρονη δικτα­το­ρία του στρα­τη­γού Σουκχάρτο.

Τα έγγρα­φα κατα­δει­κνύ­ουν ότι οι αξιω­μα­τού­χοι των ΗΠΑ είχαν απο­δεί­ξεις που διέ­ψευ­δαν τον ισχυ­ρι­σμό του στρα­τού ότι η από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 30ής του Σεπτέμ­βρη του 1965 είχε γίνει μετά από δια­τα­γή του PKI. Ένας ισχυ­ρι­σμός που έγι­νε η πρό­φα­ση για την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή σφαγή.

«Φανταστική αλλαγή» για τις ΗΠΑ η μαζική σφαγή των κομμουνιστών

Διπλω­μα­τι­κό τηλε­γρά­φη­μα με ημε­ρο­μη­νία 21/12/1965 από την Α’ Γραμ­μα­τέα της Πρε­σβεί­ας των ΗΠΑ, Μέρι Βανς Τρεντ, στην Ουά­σινγ­κτον ανα­φέ­ρε­ται σε μια «φαντα­στι­κή αλλα­γή που συνέ­βη μέσα σε μόλις 10 εβδο­μά­δες». Η Τρεντ εκτι­μού­σε ότι 100 χιλιά­δες (κομ­μου­νι­στές) είχαν σφα­γεί μέχρι τότε. Άλλο τηλε­γρά­φη­μα της πρε­σβεί­ας των ΗΠΑ του Απρί­λη του 1966 έλε­γε: «Πραγ­μα­τι­κά δεν γνω­ρί­ζου­με αν ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός πλη­σιά­ζει τις 100.000 ή το 1.000.000. Ακό­μη και η ινδο­νη­σια­κή κυβέρ­νη­ση έχει απλά μια ”αόρι­στη ιδέα”»…

Μια έκθε­ση για τον Νοέμ­βρη του 1965 από τον αξιω­μα­τι­κό πολι­τι­κών υπο­θέ­σε­ων της Πρε­σβεί­ας των ΗΠΑ, Έντουαρτ Μάστερς, ασχο­λή­θη­κε με το «πρό­βλη­μα» της κρά­τη­σης και της δια­τρο­φής των φυλα­κι­σμέ­νων που ήταν ύπο­πτοι ως μέλη του PKI. «Πολ­λές επαρ­χί­ες φαί­νε­ται να αντα­πο­κρί­νο­νται επι­τυ­χώς σε αυτό το πρό­βλη­μα εκτε­λώ­ντας τους φυλα­κι­σμέ­νους που είναι μέλη του PKI ή σκο­τώ­νο­ντάς τους πριν να συλ­λη­φθούν. Ένας στό­χος στον οποίο μου­σουλ­μα­νι­κές (σ.σ. ισλα­μι­στι­κές) ομά­δες νεο- λαί­ας παρέ­χουν βοή­θεια», έγρα­φε ο Μάστερς…

Ένα μήνα αργό­τε­ρα ο πρό­ξε­νος των ΗΠΑ στην πρω­τεύ­ου­σα της επαρ­χί­ας Βόρειας Σου­μά­τρας, Μεντάν, έγρα­φε ότι οι ιμά­μη­δες της μου­σουλ­μα­νι­κής οργά­νω­σης Muhammadiyah κήρυτ­ταν ότι όλοι οι κομ­μου­νι­στές πρέ­πει να δολο­φο­νη­θούν, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τους την «κατώ­τε­ρη κάστα απί­στων, το αιμα­το­κύ­λι­σμα των οποί­ων είναι συγκρί­σι­μο με τη θανά­τω­ση που λερικών»…

Η Βρε­τα­νία επί­σης υπο­στή­ρι­ξε την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή σφα­γή στην Ινδο­νη­σία, όπως έχει τεκ­μη­ριώ­σει ο ιστο­ρι­κός Μαρκ Κούρ­τις. Ο αντι­κομ­μου­νι­σμός βρί­σκε­ται σήμε­ρα σε άνο­δο στην Ινδο­νη­σία, όπου ακρο­δε­ξιοί και ισλα­μι­στές επι­δί­ω­ξαν τον περα­σμέ­νο μήνα να ματαιώ­σουν πρό­σφα­τα μια ιστο­ρι­κή ημε­ρί­δα που θα ασχο λεί­το με τη σφαγή.

Πηγή: Morning Star / Χαραυγή

Η σφα­γή των κομ­μου­νι­στών της Ινδο­νη­σί­ας, ένα ξεχα­σμέ­νο ολοκαύτωμα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο