Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ διακηρύσσουν ότι μετά από την Βενεζουέλα, είναι η σειρά της Κούβας για την «αναμόρφωση» της Λατινικής Αμερικής

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Η Wall Street Journal ανα­φέ­ρει στις 1 Φεβρουα­ρί­ου ότι η προ­σπά­θεια των ΗΠΑ να εκδιώ­ξουν τον Πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας Μαδού­ρο είναι μόνο το πρώ­το βήμα στο σχέ­διο της διοί­κη­σης  Τραμπ να ανα­μορ­φώ­σει την Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή — με την Κού­βα σαν επό­με­νο στό­χο στο ραντάρ.

Σύμ­φω­να με την έκθε­ση, οι ΗΠΑ σχε­διά­ζουν να ανα­κοι­νώ­σουν νέα μέτρα ενά­ντια στην Κού­βα κατά τις προ­σε­χείς εβδο­μά­δες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των νέων κυρώ­σε­ων και την ανα­γό­ρευ­ση της Κού­βας σαν ένα κρά­τος υπο­στη­ρι­κτή της τρομοκρατίας.

Αυτές οι κινή­σεις θα μπο­ρού­σαν να παρε­μπο­δί­σουν τις ξένες επεν­δύ­σεις στη χώρα ανα­φέ­ρει η δημοσίευση.

Σύμ­φω­να με την Wall Street Journal, οι ΗΠΑ στη συνέ­χεια σχε­διά­ζουν να στο­χεύ­σουν την Νικα­ρά­γουα. Τον Νοέμ­βριο, ο σύμ­βου­λος εθνι­κής ασφα­λεί­ας John Bolton κατα­φέρ­θη­κε ενά­ντια στις τρεις χώρες σαν «τρόι­κα τυραννίας».

Την δε περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, ο Αντι­πρό­ε­δρος Mike Pence δήλω­σε ότι ο Πρό­ε­δρος Τραμπ είναι «δεν οπα­δός» των παρεμ­βά­σε­ων των ΗΠΑ στο εξω­τε­ρι­κό, εκτός από «αυτό το ημισφαίριο»

Ποιες όμως είναι οι ενέρ­γειες της Κού­βας που θα επι­κα­λε­στούν οι ΗΠΑ για να στη­ρί­ξουν τις κατη­γο­ρί­ες ότι η Κού­βα υπο­στη­ρί­ζει την τρομοκρατία;

Αυτές τις ημέ­ρες εξε­λίσ­σε­ται από την μεριά της Κολομ­βί­ας μια προ­σπά­θεια να στο­χο­ποι­η­θεί η Κού­βα, η χώρα που φιλο­ξε­νεί τις ειρη­νευ­τι­κές συνο­μι­λί­ες μετα­ξύ της Κολομ­βί­ας και της δεύ­τε­ρης αντάρ­τι­κης οργά­νω­σης της Κολομ­βί­ας ELN.

Να θυμί­σου­με ότι η πρώ­τη ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία, που επί­σης έγι­νε στην Αβά­να μετα­ξύ του τότε προ­έ­δρου Σάντoς και της άλλης οργά­νω­σης FARC κατέ­λη­ξε σε συμ­φω­νία και μάλι­στα ο Σάντος πήρε και το Νόμπελ ειρήνης.

Η Κολομ­βία, σπα­ράσ­σε­ται από μια εμφύ­λια σύρ­ρα­ξη που διαρ­κεί μισό αιώ­να και πλέ­ον, από το 1964, ανά­με­σα σε οργα­νώ­σεις ανταρ­τών, ακρο­δε­ξιούς παρα­στρα­τιω­τι­κούς, τον στρα­τό, τα σώμα­τα ασφα­λεί­ας και συμ­μο­ρί­ες του οργα­νω­μέ­νου εγκλή­μα­τος με τρα­γι­κό απο­λο­γι­σμό: οκτώ εκα­τομ­μύ­ρια θύμα­τα, 260.000 νεκρούς, του­λά­χι­στον 60.000 εξα­φα­νι­σμέ­νους, 7,4 εκα­τομ­μύ­ρια εσω­τε­ρι­κά εκτο­πι­σμέ­νους.

Η οργά­νω­ση ELN έχει όλους τους λόγους να κρα­τά­ει επι­φυ­λα­κτι­κή στά­ση, αφού η συμ­φω­νία μετα­ξύ FARC και κυβέρ­νη­σης δεν τηρεί­ται από τις κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις με δεκά­δες δολο­φο­νί­ες παλαιών στε­λε­χών των ανταρτών.

Παρό­λα αυτά συνέ­χι­ζε τις συνομιλίες.

Όμως ένα βίαιο και ανε­ξή­γη­το περι­στα­τι­κό τορ­πι­λί­ζει τις ειρη­νευ­τι­κές προσπάθειες.

Μετά από έκρη­ξη παγι­δευ­μέ­νου με βόμ­βα αυτο­κι­νή­του έξω από σχο­λή Δοκί­μων Αστυ­νο­μι­κών στις 17/1 σκο­τώ­θη­κε ο στρα­τη­γός Francisco de Paula Santander και άλλοι 21. Τραυ­μα­τί­στη­καν άλλοι 68 άνθρωποι.

Συλ­λυ­πη­τή­ρια έστει­λαν αμέ­σως ο Πρό­ε­δρος της Κού­βας Ντιάζ και ο υπουρ­γός Εξωτερικών.

Την επό­με­νη μέρα ο νέος πρό­ε­δρος της Κολομ­βί­ας δεξιός Iván Duque Márquez ανα­κοί­νω­σε την δια­κο­πή των συνομιλιών

Επέρ­ρι­ψε τις ευθύ­νες στο ELN βγά­ζο­ντας στην ουσία εκτός νόμου την οργά­νω­ση και ζητώ­ντας την σύλ­λη­ψη των στε­λε­χών και μελών της.

Όμως 10 στε­λέ­χη της οργά­νω­σης βρί­σκο­νται στην Αβά­να για την συνέ­χι­ση των συνο­μι­λιών. Το ένταλ­μα σύλ­λη­ψης αφο­ρά και τα μέλη της αντι­προ­σω­πί­ας που βρί­σκο­νται στην Αβάνα.

Η Κού­βα ζητά να ενερ­γο­ποι­η­θεί άρθρο της συμ­φω­νί­ας όπου ανα­φέ­ρε­ται ότι οι συνο­μι­λί­ες θα διε­ξα­χθούν στις χώρες Εκουα­δόρ, Βενε­ζου­έ­λα, Χιλή, Βρα­ζι­λία και Κού­βα και ότι αυτές οι χώρες, μαζί με την Νορ­βη­γία, θα είναι εγγυ­η­τές. Μέσα στις εγγυ­ή­σεις ανα­φέ­ρε­ται πως σε περί­πτω­ση δια­κο­πής των συνο­μι­λιών πρέ­πει να δοθεί χρό­νος 15 ημε­ρών, σε όποια χώρα και να γίνο­νται οι συνο­μι­λί­ες, ώστε τα μέλη της αντι­προ­σω­πί­ας των ανταρ­τών να απο­φα­σί­σουν πως θα προφυλαχθούν.

Αντί για αυτό η κυβέρ­νη­ση της Κολομ­βί­ας απαι­τεί από την Κού­βα την σύλ­λη­ψή τους, κατη­γο­ρώ­ντας την Κού­βα για υπό­θαλ­ψη τρο­μο­κρα­τών, παρό­λο που ο επι­κε­φα­λής της αντι­προ­σω­πί­ας δηλώ­νει πως η παρα­μο­νή τους στην Κού­βα είναι μόνο για τις συνομιλίες!

Το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Κού­βας ανα­κοι­νώ­νει πως «επα­να­λαμ­βά­νει ότι η Κού­βα δεν έχει επι­τρέ­ψει, και δεν θα επι­τρέ­ψει ποτέ, το έδα­φός της να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για την οργά­νω­ση τρο­μο­κρα­τι­κών πρά­ξε­ων ενα­ντί­ον οποιου­δή­πο­τε κρά­τους, και επι­βε­βαιώ­νει, την ιστο­ρι­κή θέση της Κού­βας ενά­ντια στην τρο­μο­κρα­τία και ενά­ντια στον πόλε­μο, στην υπε­ρά­σπι­ση της ειρή­νης, έχο­ντας πέσει θύμα της κρα­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας για δεκαετίες».

Και ακό­μη ότι «Το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας επα­να­λαμ­βά­νει τη βαθιά πεποί­θη­ση ότι ο Κολομ­βια­νός λαός αξί­ζει την ειρή­νη και θα βρει τον δρό­μο για την επί­τευ­ξη της».

Τις ίδιες μέρες ανα­κοι­νώ­νει η κυβέρ­νη­ση του Κανα­δά που ακο­λου­θεί πιστά την πολι­τι­κή των ΗΠΑ πως θα μειώ­σει το προ­σω­πι­κό της πρε­σβεί­ας στην Αβά­να μετά τις γελοί­ες κατη­γο­ρί­ες για παρε­νό­χλη­ση με ήχους που στο τέλος κυκλο­φό­ρη­σε πως μπο­ρεί να είναι και από τα τζι­τζί­κια, παρό­λο τον διά­λο­γο και τις αμοι­βαί­ες εξη­γή­σεις που δόθη­καν και από τις δύο μεριές.

Όλα αυτά δεί­χνουν και το επι­βε­βαιώ­νει και η Wall Street Journal ότι ετοι­μά­ζε­ται η και­νούρ­για επί­θε­ση ενά­ντια στην Κού­βα και με την προ­βο­κά­τσια της Κολομ­βί­ας όπου ανα­μέ­νε­ται οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί της να στη­ρί­ξουν την καμπά­νια τους ενα­ντί­ον της Κού­βας με νέους απο­κλει­σμούς, στε­ρή­σεις και νέα μέτρα. Οι λαοί όλου του κόσμου καλού­νται να στη­ρί­ξουν την Κού­βα στην Ιμπε­ρια­λι­στι­κή επί­θε­ση που βρί­σκε­ται σε εξέλιξη.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο