Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ διακόπτουν την παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca σε εργοστάσιο της Βαλτιμόρης

Η κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν διέ­κο­ψε την παρα­γω­γή του εμβο­λί­ου της αγγλο­σου­η­δι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρεί­ας AstraZeneca για τον νέο κορο­νο­ϊό στο εργο­στά­σιο της Βαλ­τι­μό­ρης όπου κατα­στρά­φη­καν από λάθος 15 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του εμβο­λί­ου της Johnson & Johnson και ανέ­θε­σε σε αυτή την τελευ­ταία τη διεύ­θυν­σή του, έγρα­ψε η εφη­με­ρί­δα The New York Times.

Η J&J ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή της πως «ανα­λαμ­βά­νει την πλή­ρη ευθύ­νη» όσον αφο­ρά την παρα­γω­γή της δρα­στι­κής ουσί­ας του εμβο­λί­ου της «στην εγκα­τά­στα­ση Emergent BioSolutions Inc.».

Δεν διευ­κρί­νι­σε εάν θα ανα­λά­βει πλή­ρως τη διεύ­θυν­ση του εργο­στα­σί­ου. Η εται­ρεία δεν απά­ντη­σε όταν το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόι­τερς της ζήτη­σε να το διευ­κρι­νί­σει μέσω ηλε­κτρο­νι­κού ταχυδρομείου.

Σύμ­φω­να με τους Τάιμς της Νέας Υόρ­κης, η AstraZeneca ανέ­φε­ρε ότι θα συνερ­γα­στεί με την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ για να βρε­θεί άλλη εγκα­τά­στα­ση που θα παρά­γει το εμβό­λιό της. Η εται­ρεία δεν απά­ντη­σε όταν το Ρόι­τερς της ζήτη­σε να σχο­λιά­σει την απόφαση.

Η κίνη­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας των ΗΠΑ σημαί­νει πως το εργο­στά­σιο Emergent BioSolutions πλέ­ον θα κατα­σκευά­ζει απο­κλει­στι­κά το εμβό­λιο της Τζόν­σον & Τζόν­σον, το οποίο χορη­γεί­ται σε μία δόση. Σκο­πός είναι να απο­φευ­χθούν συγ­χύ­σεις στο μέλ­λον όπως αυτή που οδή­γη­σε στην κατα­στρο­φή των 15 εκατ. δόσε­ων, έγρα­ψε η εφη­με­ρί­δα, η οποία επι­κα­λέ­στη­κε δύο κορυ­φαία στε­λέ­χη των ομο­σπον­δια­κών υπη­ρε­σιών υγείας.

Αυτή την εβδο­μά­δα, ο σύμ­βου­λος της προ­ε­δρί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού Δρ. Άνθο­νι Φάου­τσι δήλω­σε ότι οι ΗΠΑ ενδέ­χε­ται να μη χρεια­στούν το εμβό­λιο της AstraZeneca για τον νέο κορο­νο­ϊό, ακό­μη κι αν εξα­σφα­λί­σει έγκρι­ση από τον αρμό­διο επο­πτι­κό φορέα.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο