Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινέζικο μπαλόνι

Οι ΗΠΑ κατέρ­ρι­ψαν από­ψε το κινε­ζι­κό μπα­λό­νι που πετού­σε εδώ και πολ­λές ημέ­ρες στον ενα­έ­ριο χώρο τους, ανα­κοί­νω­σε το Πεντάγωνο.

Ένα αμε­ρι­κα­νι­κό μαχη­τι­κό κατέρ­ρι­ψε το μπα­λό­νι στα ανοι­χτά της Νότιας Καρο­λί­νας, απα­ντώ­ντας στην «απα­ρά­δε­κτη παρα­βί­α­ση» της αμε­ρι­κα­νι­κής κυριαρ­χί­ας, ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση αυτήν.

Το υπουρ­γείο διευ­κρί­νι­σε ότι ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν είχε δώσει από την Τετάρ­τη την έγκρι­σή του για την κατάρ­ρι­ψη, εφό­σον η απο­στο­λή αυτή θα μπο­ρού­σε να υλο­ποι­η­θεί χωρίς να δια­κυ­βευ­τεί η ζωή Αμε­ρι­κα­νών πολιτών.

Στην ανα­κοί­νω­σή του ο υπουρ­γός Άμυ­νας Λόιντ Όστιν δια­βε­βαιώ­νει ότι το μπα­λό­νι αυτό χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε από την Κϊνα σε μια προ­σπά­θεια να παρα­κο­λου­θή­σει στρα­τη­γι­κές τοπο­θε­σί­ες στις ηπει­ρω­τι­κές ΗΠΑ και ότι καταρ­ρί­φθη­κε εντός των αμε­ρι­κα­νι­κών χωρι­κών υδάτων.

Στα πλά­να που μετέ­δω­σαν τα τηλε­ο­πτι­κά δίκτυα Fox News και CNN, δια­κρί­νε­ται το μπα­λό­νι να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα.

Λίγο νωρί­τε­ρα, είχε κλεί­σει για τα πολι­τι­κά αερο­σκά­φη ο ενα­έ­ριος χώρος στην περιο­χή αυτή και είχαν δια­κο­πεί οι πτή­σεις από και προς τρία αερο­δρό­μια της Βόρειας και της Νότιας Καρο­λί­νας, για λόγους ασφα­λεί­ας. Η Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρί­ας (FAA) ανέ­φε­ρε ότι ο ενα­έ­ριος χώρος άνοι­ξε και πάλι και οι πτή­σεις θα ξαναρ­χί­σουν κανονικά.

Το ενδε­χό­με­νο ανά­λη­ψης στρα­τιω­τι­κής δρά­σης από την πλευ­ρά των ΗΠΑ είχε τεθεί στο τρα­πέ­ζι ήδη από την περα­σμέ­νη Τρί­τη, όταν ο Μπάι­ντεν ενη­με­ρώ­θη­κε από το Πεντά­γω­νο ότι ένα κατα­σκο­πευ­τι­κό μπα­λό­νι είχε εισέλ­θει στον αμε­ρι­κα­νι­κό ενα­έ­ριο χώρο κοντά στο Αϊντά­χο. Μέχρι την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη, το μπα­λό­νι αιω­ρού­νταν πάνω από τη Μοντά­να και μια σινο­α­με­ρι­κα­νι­κή διπλω­μα­τι­κή κρί­ση βρι­σκό­ταν ήδη σε εξέ­λι­ξη, μια κρί­ση που οδή­γη­σε εν τω μετα­ξύ και στην ακύ­ρω­ση της προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νης επί­σκε­ψης του Αμε­ρι­κα­νού υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Άντο­νι Μπλίν­κεν στην Κίνα.

Η προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη επί­σκε­ψη, που ακυ­ρώ­θη­κε, θα ήταν η πρώ­τη που πραγ­μα­το­ποιεί υπουρ­γός του Μπάι­ντεν στην Κίνα

Το κινε­ζι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών είχε, από την πλευ­ρά του, υπο­στή­ρι­ζε ότι πρό­κει­ται για ένα μετε­ω­ρο­λο­γι­κό – και όχι κατα­σκο­πευ­τι­κό – αερό­στα­το το οποίο κατά λάθος παρε­ξέ­κλι­νε της πορεί­ας του.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά δεν δέχθη­κε, ωστό­σο, τις δικαιο­λο­γί­ες του Πεκί­νου. Αντι­θέ­τως, ο Άντο­νι Μπλίν­κεν έκα­νε λόγο για «σαφή παρα­βί­α­ση της κυριαρ­χί­ας των ΗΠΑ και του διε­θνούς δικαίου».

Όπως ανα­φέ­ρουν στο σχε­τι­κό άρθρο τους οι New York Times, Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι μετέ­φε­ραν πολ­λές φορές τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες σε Κινέ­ζους αξιω­μα­τού­χους το μήνυ­μα ότι ο στρα­τός των ΗΠΑ ενδέ­χε­ται να καταρ­ρί­ψει το κατα­σκο­πευ­τι­κό μπαλόνι.

Ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών είπε σε έναν Κινέ­ζο διπλω­μά­τη στην Ουά­σιγ­κτον το από­γευ­μα της Τετάρ­της, σύμ­φω­να με τους NY Times, ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση είχε το δικαί­ω­μα να λάβει μέτρα για την προ­στα­σία των συμ­φε­ρό­ντων της, ενώ το ίδιο επα­νέ­λα­βε και σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε την Παρα­σκευή με τον κορυ­φαίο Κινέ­ζο διπλω­μά­τη και πρώ­ην ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι.

Η στρα­τιω­τι­κή ηγε­σία των ΗΠΑ συνε­δρί­α­σε την Τετάρ­τη υπό τον υπουρ­γό Άμυ­νας Λόιντ Όστιν. Ο ίδιος ο Όστιν καθώς και ο αρχη­γός του γενι­κού επι­τε­λεί­ου ενό­πλων δυνά­με­ων στρα­τη­γός Μαρκ Μίλεϊ ζήτη­σαν, όπως ανα­φέ­ρουν οι NY Times, να μην καταρ­ρι­φθεί το κινε­ζι­κό αερό­στα­το όσο βρί­σκε­ται πάνω από το ηπει­ρω­τι­κό έδα­φος των ΗΠΑ. Σήμε­ρα ωστό­σο, αφού εκεί­νο βγή­κε στα ανοι­χτά της Νότιας Καρο­λί­νας πάνω τον Ατλα­ντι­κό, δόθη­κε η εντο­λή να πληγεί.

«Το καταρ­ρί­ψα­με με επι­τυ­χία και θέλω να συγ­χα­ρώ τους αερο­πό­ρους μας που το έκα­ναν», δήλω­σε σήμε­ρα, έπει­τα από την επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση της κατάρ­ρι­ψης, ο Τζο Μπάιντεν.

Σύμ­φω­να με τις μέχρι τώρα ανα­φο­ρές στα μίντια, το κατα­σκο­πευ­τι­κό μπα­λό­νι της Κίνας καταρ­ρί­φθη­κε από αμε­ρι­κα­νι­κά μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη: συγκε­κρι­μέ­να από F‑22 τα οποία απο­γειώ­θη­καν από την αερο­πο­ρι­κή βάση που βρί­σκε­ται στο Λάν­γκλεϊ της Βιρ­τζί­νια. Ένας πύραυ­λος AIM-9X ήταν αρκε­τός, όπως λέγε­ται, για να ολο­κλη­ρω­θεί η αποστολή.

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανα­κοί­νω­σε την κατάρ­ρι­ψη, λέγο­ντας ότι το αερό­στα­το χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε από την Κίνα «με στό­χο την παρα­κο­λού­θη­ση στρα­τη­γι­κών τοπο­θε­σιών εντός των ηπει­ρω­τι­κών Ηνω­μέ­νων Πολιτειών».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο