Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τον χρυσό της Βενεζουέλας για να τον δώσουν στον Guaido

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Οι ασφυ­κτι­κές πιέ­σεις ενα­ντί­ον της Βενε­ζου­έ­λας παίρ­νουν ολο­κλη­ρω­μέ­νη μορ­φή σε όλα τα μέτω­πα. Δεν φτά­νει που ο δοτός «πρό­ε­δρος» θέλει να ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σει, στην ουσία να δώσει τις κρα­τι­κές εται­ρί­ες πετρε­λαί­ου στις Αμε­ρι­κά­νι­κες επι­χει­ρή­σεις, αλλά και στο μέτω­πο των περιου­σια­κών στοι­χεί­ων της Βενε­ζου­έ­λας στο εξω­τε­ρι­κό και ιδιαί­τε­ρα στα απο­θέ­μα­τα χρυ­σού παί­ζε­ται ένα άσχη­μο παιχνίδι.

Στα μέσα Δεκεμ­βρί­ου ο Calixto Ortega, Πρό­ε­δρος της Κεντρι­κής Τρά­πε­ζας της Βενε­ζου­έ­λας, επι­κε­φα­λής αντι­προ­σω­πεί­ας πήγε στο Λον­δί­νο για να ζητή­σει για μιά ακό­μη φορά την νόμι­μη ανά­λη­ψη του χρυ­σού της χώρας αξί­ας 1,2 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων. Η απά­ντη­ση ήταν για μιά ακό­μη φορά αρνητική.

Το περιο­δι­κό Bloomberg που απη­χεί τις από­ψεις της χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής εξου­σί­ας της Γουόλ Στριτ απο­κα­λύ­πτει το οργα­νω­μέ­νο σχέ­διο που ξεκί­νη­σε μήνες πριν.

-Η από­φα­ση της Τρά­πε­ζας της Αγγλί­ας να αρνη­θεί το αίτη­μα ανά­λη­ψης του χρυ­σού της Βενε­ζου­έ­λας, προ­έ­κυ­ψε μετά από πιέ­σεις ανώ­τα­των αξιω­μα­τού­χων των ΗΠΑ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των υπουρ­γού εξω­τε­ρι­κών Πομπέο και του συμ­βού­λου Εθνι­κής Ασφά­λειας John Bolton προς τους ομο­λό­γους τους στο Ηνω­μέ­νο Βασι­λείο για να απο­κό­ψει το καθε­στώς του Μαδού­ρο από τα περιου­σια­κά στοι­χεία της χώρας.

Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο ακο­λού­θη­σε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη στην ανα­γνώ­ρι­ση του Juan Guaido, ως τον νόμι­μο προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας. Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση απει­λεί να ανα­γνω­ρί­σει τον Guaido εκτός και αν ο Μαδού­ρο προ­κη­ρύ­ξει μέσα σε οχτώ ημέ­ρες προ­ε­δρι­κές εκλογές.

Μέσα σε αυτό το ασφυ­κτι­κό πολι­τι­κό πλαί­σιο για την κυβέρ­νη­ση του Μαδού­ρο προ­κύ­πτει ότι:

-Οι αξιω­μα­τού­χοι των ΗΠΑ προ­σπα­θούν να κατευ­θύ­νουν τα περιου­σια­κά στοι­χεία της Βενε­ζου­έ­λας στο εξω­τε­ρι­κό στον Guaido για να τον βοη­θή­σουν να ενι­σχύ­σει τις πιθα­νό­τη­τές του για απο­τε­λε­σμα­τι­κή ανά­λη­ψη του ελέγ­χου της κυβέρ­νη­σης, συνε­χί­ζει το δημοσίευμα

Το 1,2 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια του χρυ­σού είναι ένα κομ­μά­τι των 8 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων σε συναλ­λαγ­μα­τι­κά δια­θέ­σι­μα που κατέ­χο­νται από την Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα Βενε­ζου­έ­λας στο εξω­τε­ρι­κό. Τα ίχνη από τα υπό­λοι­πα είναι σε μεγά­λο βαθ­μό άγνω­στα. Η Τουρ­κία, όμως, έχει προ­κύ­ψει πρό­σφα­τα σαν προ­ο­ρι­σμός φρέ­σκου εξο­ρυγ­μέ­νου χρυ­σού της Βενεζουέλας.

-Οι ΗΠΑ καθο­δη­γεί μια διε­θνή προ­σπά­θεια για επη­ρε­α­σμό της Τουρ­κί­ας, που υπο­στη­ρί­ζει τον Μαδού­ρο, όπως και της Ρωσί­ας και της Κίνας ώστε να στα­μα­τή­σουν να είναι απο­δέ­κτες χρυσού.

Η τρά­πε­ζα της Αγγλί­ας αρνή­θη­κε να σχο­λιά­σει την στά­ση της επι­κα­λού­με­νη εχε­μύ­θια ένα­ντι των πελα­τών της, ο Πομπέο αρνή­θη­κε να απα­ντή­σει όταν του τέθη­κε το ερώ­τη­μα, όπως και ο εκπρό­σω­πος τύπου του Συμ­βου­λί­ου Ασφάλειας.

Το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών των ΗΠΑ όμως κυκλο­φό­ρη­σε δήλω­ση όπου ξεκά­θα­ρα απο­κα­λύ­πτει τις προ­θέ­σεις και τον σχεδιασμό.

«Οι ΗΠΑ θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν όλα τα οικο­νο­μι­κά και διπλω­μα­τι­κά εργα­λεία προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λί­σουν ότι, οι εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και αυτών που αφο­ρούν τις κρα­τι­κές επι­χει­ρή­σεις και τα διε­θνή απο­θέ­μα­τα, να σχε­τί­ζο­νται με την ανα­γνώ­ρι­ση του Juan Guaido σαν προ­σω­ρι­νού Προ­έ­δρου της χώρας».

Ο εκπρό­σω­πος τύπου της Βενε­ζου­έ­λας αρνή­θη­κε να σχο­λιά­σει την δήλωση.

Ο χρυ­σός της Βενε­ζου­έ­λας φαί­νε­ται να είναι ένα ακό­μη όπλο στην φαρέ­τρα του Ιμπε­ρια­λι­σμού για να γονα­τί­σει την Βενεζουέλα.

Έτσι εύγλω­τα για την Αμε­ρι­κά­νι­κη λογι­κή την πολι­τι­κή της την δια­τυ­πώ­νει ο καθη­γη­τής οικο­νο­μι­κών του Χάρ­βαρντ Ricardo Hausmann:

« Ο πρώ­τος κανό­νας της επι­χεί­ρη­σης που έχει στη­θεί είναι να στα­μα­τή­σου­με την κυβέρ­νη­ση Μαδού­ρο να ρευ­στο­ποι­ή­σει τα διε­θνή απο­θέ­μα­τα της χώρας με σκο­πό να τα κλέψει»!

Το ότι θα κατα­λή­ξουν στον δήθεν πρό­ε­δρο, τσι­ρά­κι των ΗΠΑ, μάλ­λον δεν τους ενο­χλεί, αντί­θε­τα είναι ο δια­κα­ής στό­χος τους. Ο χρυ­σός όμως ανή­κει στον λαό της Βενε­ζου­έ­λας που με την δική του σκλη­ρή δου­λειά έχει απο­κτη­θεί. Δεν ανή­κει σε κανέ­ναν από αυτούς που θέλει να τον χρη­σι­μο­ποι­ή­σει  για δικό του όφελος.

Για μια ακό­μη φορά  η υπό­θε­ση της υπε­ρά­σπι­σης του πλού­του και της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Βενε­ζου­έ­λας, η αντι­με­τώ­πη­ση της επί­θε­σης του Ιμπε­ρια­λι­σμού περ­νά μέσα απο τα χέρια των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού της που απαι­τεί έργα και όχι λόγια από τον Μαδούρο.

 

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο