Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι» στην προσπάθεια αποκλεισμού της Κούβας από το ίντερνετ

   Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Όλοι οι Κου­βα­νοί έχουν ίντερ­νετ από τον περα­σμέ­νο Αύγουστο.

Η είδη­ση πως ο πρό­ε­δρος της Κού­βας Ντί­ας απέ­κτη­σε λογα­ρια­σμό στο Τwiter, συνο­δεύ­ε­ται με το «αν και λίγοι άνθρω­ποι έχουν σύν­δε­ση στο Δια­δί­κτυο στο σπί­τι τους και μόλις έχει αρχί­σει να δια­δί­δε­ται το ίντερ­νετ στα κινη­τά τηλέφωνα»

Τώρα βέβαια πως απέ­κτη­σε 8.600 ακό­λου­θους μέσα σε λίγες ώρες είναι και αυτό ένα μυστή­ριο για πολ­λούς καλο­προ­αί­ρε­τους. Ας μιλή­σου­με για τους κακο­προ­αί­ρε­τους που δεν είναι άλλοι από την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ και τους εκπρο­σώ­πους του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού καθώς και τα γνω­στά εξα­πτέ­ρυ­γα ανά την υφήλιο.

Σύμ­φω­να με το εμπάρ­γκο, από το 1962, καμία αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία, καμία επι­χεί­ρη­ση που συναλ­λάσ­σε­ται με μια αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία, καμία εται­ρεία που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στην αγο­ρά των ΗΠΑ ή που χρη­σι­μο­ποιεί άδειες ίντερ­νετ των ΗΠΑ, μπο­ρεί να συν­δια­λα­γεί με την Κούβα.

Όποιος το κάνει αυτό τιμω­ρεί­ται αυστη­ρά και απο­κλεί­ε­ται από την Αμε­ρι­κά­νι­κη αγορά.

Η Κού­βα συν­δέ­θη­κε για πρώ­τη φορά το 1996 με ταχύ­τη­τα 64 kbit/s.

Την ίδια χρο­νιά οι ΗΠΑ πέρα­σαν τον νόμο Helms-Burton που λέει ότι όποια εται­ρεία θα έχει συναλ­λα­γή ίντερ­νετ με την Κού­βα θα δικα­στεί για εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις σε αμε­ρι­κά­νι­κο δικαστήριο.

Αυτό το δια­πί­στω­σε με πικρία η μεξι­κά­νι­κη εται­ρεία Grupo Domos που τιμω­ρή­θη­κε με υψη­λά πρό­στι­μα και ανα­γκά­στη­κε να φύγει άρον τον άρον από το νησί.

Η Κού­βα έπαιρ­νε ίντερ­νετ από δορυ­φό­ρο με μικρή ταχύ­τη­τα από το 1996. Το 2011 τρα­βή­χτη­κε καλω­δια­κή υπο­θα­λάσ­σια σύν­δε­ση από την Βενε­ζου­έ­λα μέχρι την Κού­βα που όμως δεν καλύ­πτει ικα­νο­ποι­η­τι­κά ούτε Google ούτε Skype.

Έτσι καλέ­στη­κε πρό­σφα­τα στην Κού­βα ο Eric Schmidt γενι­κός Διευ­θυ­ντής της Google που τρα­βού­σε τα μαλ­λιά του όταν δια­πί­στω­σε ότι οι Κου­βα­νοί χρη­σι­μο­ποιούν το ίντερ­νετ χωρίς αδειο­δό­τη­ση και ότι η κατά­στα­ση στο Google ήταν απα­ρά­δε­κτη. Δεν έφτα­νε που έφτα­σε παρά­νο­μα στην Κού­βα μέσω Μεξι­κού, για­τί το να πάει απευ­θεί­ας και αυτό απα­γο­ρευό­ταν, είδε μπρο­στά του εκα­τομ­μύ­ρια δια­φυ­γό­ντα κέρδη.

Γύρι­σε στην Αμε­ρι­κή και διέ­νει­με δήλω­ση που ανα­φέ­ρει « το εμπάρ­γκο είναι ενά­ντια στα Αμε­ρι­κά­νι­κα συμφέροντα…τώρα χρη­σι­μο­ποιού­νται χωρίς άδεια εκδό­σεις των Windows επει­δή οι ΗΠΑ δεν αφή­νουν να αγο­ρα­στούν οι άδειες χρήσεις».

Την ίδια χρο­νιά η Ericsson κατα­δι­κά­στη­κε σε πρό­στι­μο ύψους 1,75 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών για πώλη­ση τηλε­πι­κοι­νω­νια­κού υλι­κού στην Κούβα.

Η Ericsson ζήτη­σε συγ­γνώ­μη και τα υπεύ­θυ­να στε­λέ­χη της απολύθηκαν!!

Κάτω από αυτές τις συν­θή­κες η δυνα­τό­τη­τα της Κού­βας από τον περα­σμέ­νο Αύγου­στο να παρέ­χει ίντερ­νετ σε όποιον Κου­βα­νό θέλει από την μια και από την άλλη να το δια­θέ­τει χωρις άδειες, παρό­λο που το ζητά­ει επί­ση­μα εδώ και πολ­λά χρό­νια και το αρνού­νται οι ΗΠΑ, είναι μια τερά­στια νίκη στους περιο­ρι­σμούς και απο­κλει­σμούς που βάζει το απάν­θρω­πο εμπάρ­γκο εδώ και 56 χρόνια.

Καταρ­ρί­πτε­ται και ο μύθος που συστη­μα­τι­κά καλ­λιερ­γεί­ται χρό­νια τώρα ότι το «κατα­πιε­στι­κό καθε­στώς της Κού­βας» αρνού­νταν την ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση του κου­βα­νέ­ζι­κου λαού στο δια­δί­κτυο. Προ­βάλ­λει η αλή­θεια πως η Αμε­ρι­κά­νι­κη κυβέρ­νη­ση το στε­ρού­σε από την Κού­βα πιστεύ­ο­ντας πως έτσι την τιμω­ρεί αλλά απέ­τυ­χε παταγωδώς!

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο