Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν τον Ζελένσκι να δείχνει ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τη Μόσχα

Οι ΗΠΑ ενθαρ­ρύ­νουν κατ΄ ιδί­αν την Ουκρα­νία να σημα­το­δο­τή­σει ότι είναι ανοι­χτή για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τη Ρωσία, ανέ­φε­ρε σημε­ρι­νό δημο­σί­ευ­μα της Washington Post, με το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ να λέει ότι η Μόσχα κλι­μα­κώ­νει τον πόλε­μο και δεν επι­θυ­μεί στα σοβα­ρά να εμπλα­κεί σε ειρη­νευ­τι­κές συνομιλίες.

Η εφη­με­ρί­δα επι­κα­λεί­ται ανώ­νυ­μες πηγές σύμ­φω­να με τις οποίες η προ­τρο­πή των αμε­ρι­κα­νών αξιω­μα­τού­χων δεν έχει στό­χο να οδη­γή­σει την Ουκρα­νία στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, αλλά είναι μια σκό­πι­μη προ­σπά­θεια να δια­σφα­λι­στεί ότι το Κίε­βο θα δια­τη­ρή­σει την υπο­στή­ρι­ξη άλλων χωρών.

Αμε­ρι­κα­νοί και Ουκρα­νοί αξιω­μα­τού­χοι ανα­γνώ­ρι­σαν ότι η άρνη­ση του ουκρα­νού προ­έ­δρου Βλα­ντι­μίρ Ζελέν­σκι να συνο­μι­λή­σει με τον ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν έχει προ­κα­λέ­σει ανη­συ­χία σε κάποιες χώρες της Ευρώ­πης, της Αφρι­κής και της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, όπου οι επι­πτώ­σεις του πολέ­μου ως προς το κόστος των τρο­φί­μων και των καυ­σί­μων είναι περισ­σό­τε­ρο αισθη­τές, σύμ­φω­να με το δημοσίευμα.

Ο Ζελέν­σκι υπέ­γρα­ψε διά­ταγ­μα στις 4 Οκτω­βρί­ου που χαρα­κτη­ρί­ζει επι­σή­μως “αδύ­να­τη” την προ­ο­πτι­κή κάθε είδους συνο­μι­λί­ας με τον Πού­τιν, αλλά αφή­νει ανοι­χτή την πόρ­τα για συνο­μι­λί­ες με τη Ρωσία.

Το Συμ­βού­λιο Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας του Λευ­κού Οίκου δεν έκα­νε κανέ­να άμε­σο σχό­λιο ως προς την αξιο­πι­στία της πληροφορίας.

Ένας εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ απά­ντη­σε: «Το έχου­με ξανα­πεί και θα το ξανα­πού­με: Οι πρά­ξεις μιλούν πιο δυνα­τά από τα λόγια. Εάν η Ρωσία είναι έτοι­μη για δια­πραγ­μά­τευ­ση, θα πρέ­πει να στα­μα­τή­σει τις βόμ­βες και τους πυραύ­λους της και να απο­σύ­ρει τις δυνά­μεις της από την Ουκρανία.

“Το Κρεμ­λί­νο συνε­χί­ζει να κλι­μα­κώ­νει αυτόν τον πόλε­μο. Το Κρεμ­λί­νο έχει απο­δεί­ξει την απρο­θυ­μία του να εμπλα­κεί σοβα­ρά σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις πριν ακό­μη εισβάλ­λει στην Ουκρανία.”

Ο εκπρό­σω­πος επι­σή­μα­νε ακό­μη τις δηλώ­σεις του Ζελέν­σκι την Παρα­σκευή, στις οποί­ες είπε: «Είμα­στε έτοι­μοι για ειρή­νη, για μια δίκαιη ειρή­νη, τη συντα­γή για την οποία έχου­με εκφρά­σει πολ­λές φορές».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο