Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια αναμένεται να φτάσουν τα 5 εκατ. ως το 2030

Αύξη­ση κατά περισ­σό­τε­ρο από ένα εκα­τομ­μύ­ριο σημεί­ω­σαν οι θάνα­τοι από ισχαι­μι­κά εγκε­φα­λι­κά επει­σό­δια από το 1990 ως το 2019 και οι επι­στή­μο­νες προ­βλέ­πουν ότι οι θάνα­τοι αυτοί ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θούν σε σχε­δόν πέντε εκα­τομ­μύ­ρια ως το 2030.

Συγκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με μελέ­τη που δημο­σιεύ­τη­κε στο ηλε­κτρο­νι­κό τεύ­χος του ιατρι­κού περιο­δι­κού «Neurology» της Αμε­ρι­κα­νι­κής Ακα­δη­μί­ας Νευ­ρο­λο­γί­ας, οι θάνα­τοι παγκο­σμί­ως από ισχαι­μι­κό εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο, τον πιο κοι­νό τύπο εγκε­φα­λι­κού επει­σο­δί­ου, ήταν 2,04 εκα­τομ­μύ­ρια το 1990 και αυξή­θη­καν σε 3,29 εκα­τομ­μύ­ρια το 2019. Οι επι­στή­μο­νες προ­βλέ­πουν ότι η αύξη­ση θα είναι δρα­μα­τι­κή ως το 2030.

Ο συγ­γρα­φέ­ας της μελέ­της Λάιζ Ξιόνγκ, από το Πανε­πι­στή­μιο Τόν­γκ­ζι της Σαγκά­ης, χαρα­κτη­ρί­ζει αυτή την αύξη­ση «ανη­συ­χη­τι­κή, αλλά το ισχαι­μι­κό εγκε­φα­λι­κό επει­σό­διο μπο­ρεί να προ­λη­φθεί σε μεγά­λο βαθ­μό». «Τα απο­τε­λέ­σμα­τά μας κατα­δει­κνύ­ουν ότι ο συν­δυα­σμός παρα­γό­ντων του τρό­που ζωής, όπως το κάπνι­σμα και η δια­τρο­φή με υψη­λή περιε­κτι­κό­τη­τα σε νάτριο, μαζί με άλλους παρά­γο­ντες, όπως η υψη­λή αρτη­ρια­κή πίε­ση και ο υψη­λός δεί­κτης μάζας σώμα­τος, μπο­ρεί να οδη­γή­σουν σε αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο εγκε­φα­λι­κού», προσθέτει.

Οι ερευ­νη­τές δια­πί­στω­σαν ότι επτά παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου συνέ­βα­λαν στην αύξη­ση του αριθ­μού εγκε­φα­λι­κών επει­σο­δί­ων: το κάπνι­σμα, η δια­τρο­φή με υψη­λή περιε­κτι­κό­τη­τα σε νάτριο, η υψη­λή αρτη­ρια­κή πίε­ση, η υψη­λή χολη­στε­ρό­λη, η νεφρι­κή δυσλει­τουρ­γία, το υψη­λό σάκ­χα­ρο στο αίμα και ο υψη­λός δεί­κτης μάζας σώμα­τος. Μάλι­στα, εκτί­μη­σαν ότι αν αυτοί οι παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου δεν ελεγ­χθούν ή δεν προ­λη­φθούν, τότε ο συνο­λι­κός αριθ­μός των θανά­των θα μπο­ρού­σε να φτά­σει τα 6,4 εκα­τομ­μύ­ρια το 2030.

Πάντως, το ποσο­στό των εγκε­φα­λι­κών επει­σο­δί­ων μειώ­θη­κε από 66 εγκε­φα­λι­κά επει­σό­δια ανά 100.000 άτο­μα το 1990 σε 44 εγκε­φα­λι­κά επει­σό­δια ανά 100.000 άτο­μα το 2019. «Αυτή η μεί­ω­ση του ποσο­στού των εγκε­φα­λι­κών επει­σο­δί­ων πιθα­νό­τα­τα σημαί­νει ότι η συνο­λι­κή αύξη­ση του αριθ­μού των εγκε­φα­λι­κών οφεί­λε­ται κυρί­ως στην αύξη­ση του πλη­θυ­σμού και τη γήραν­ση», εξη­γεί ο ίδιος.

Για τη μελέ­τη οι ερευ­νη­τές ανέ­λυ­σαν δεδο­μέ­να από τη βάση δεδο­μέ­νων Global Health Data Exchange.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο