Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το Έιτζ, τις δολοφονίες και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

-Οι θάνατοι από υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών στις ΗΠΑ έφτασαν τις 70.000 τον χρόνο και έγιναν αιτία να μειώνεται ο μέσος όρος ζωής

«Είναι σαν να έχου­με 9/11 κάθε τρί­τη εβδο­μά­δα» δηλώ­νει το μέλος του Κογκρέ­σου Chris Christie στην Σου­η­δι­κή τηλεόραση.

Η επι­δη­μία θανά­των από υπερ­βο­λι­κή δόση χρή­σης ναρ­κω­τι­κών μαστί­ζει κυριο­λε­κτι­κά τις ΗΠΑ. Τα στοι­χεία που δημο­σιεύ­ουν οι New York Times δεί­χνουν ότι το 2017 πέθα­ναν 70.000 αμε­ρι­κά­νοι από ναρ­κω­τι­κά, αύξη­ση 9,6% σε σύγκρι­ση με το 2016.

narkotika

Ταυ­τό­χρο­να αυξά­νο­νται οι αυτο­κτο­νί­ες κατά 3,7% και ο συν­δυα­σμός αυτός ρίχνει τον μέσο όρο ζωής κατά 0,1%.

«Το προσ­δό­κι­μο ζωής μας δίνει την συνο­λι­κή εικό­να της Υγεί­ας στην χώρα και οι στα­τι­στι­κές είναι ανη­συ­χη­τι­κές. Χάνου­με ανθρώ­πους σε μικρές ηλι­κί­ες και όλο και πιό συχνά» δηλώ­νει ο Robert Redfield διευ­θυ­ντής του Κέντρου Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών των ΗΠΑ (CDC).

narkotika1

Η αυξη­τι­κή τάση θανά­των από υπερ­βο­λι­κή δόση ναρκωτικών.

Η κατά­στα­ση στην Υγεία είναι η αιτία. 

Οι υπερ­βο­λι­κές δόσεις είναι πια ο πιο συνη­θι­σμέ­νος θάνα­τος των Αμε­ρι­κα­νών κάτω από 50 χρο­νών. Ο αριθ­μός των θανά­των είναι μεγα­λύ­τε­ρος από αυτόν των ανθρώ­πων που πεθαί­νουν από Έιτζ, αυτο­κι­νη­τι­στι­κά ατυ­χή­μα­τα και από δολο­φο­νί­ες με πυρο­βό­λα όπλα. Υπο­λο­γί­ζε­ται πως 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια Αμε­ρι­κά­νοι είναι εξαρ­τη­μέ­νοι χρή­στες οπιού­χων ουσιών.

Κατά τους ειδι­κούς η αιτία είναι η χει­ρο­τέ­ρευ­ση στην πολι­τι­κή της Υγεί­ας και της χορή­γη­σης φαρμάκων.

Όταν η συντα­γο­γρά­φη­ση παυ­σι­πό­νων και κατα­πραϋ­ντι­κών μειώ­θη­κε από τις αλλα­γές στα προ­γράμ­μα­τα Υγεί­ας, που χει­ρο­τέ­ρευ­σαν γενι­κό­τε­ρα την Υγεία στις ΗΠΑ, πάρα πολ­λοί στρά­φη­καν στην μαύ­ρη αγο­ρά φαρ­μά­κων και ουσιών.

Η ηρω­ί­νη ταυ­τό­χρο­να έγι­νε φτη­νό­τε­ρη και ευκο­λό­τε­ρη στην από­κτη­σή της και μετά το 2014 εμφα­νί­στη­κε η συν­θε­τι­κή ηρω­ί­νη με την μορ­φή Φεντα­λί­νης που κέρ­δι­σε μεγά­λα μερί­δια στην παρά­νο­μη αγορά.

fentalin

Οι ειδικοί έχουν εκπλαγεί

Κατά το 2017 αυξή­θη­κε ο αριθ­μός των θανά­των από φεντα­λί­νη και παρό­μοια συν­θε­τι­κά ναρ­κω­τι­κά με 45%, αριθ­μός που έχει τρο­μο­κρα­τή­σει τους ειδι­κούς. Οι εκλή­σεις τους στον πρό­ε­δρο Τράμπ, να βάλει την χώρα σε κατά­στα­ση κρί­σης και να παρ­θούν μέτρα πρό­λη­ψης, δεν φαί­νε­ται να εισα­κού­γο­νται. Ο μέσος όρος ζωής έχει πέσει στα 78,6 χρό­νια, ενώ στον διπλα­νό Κανα­δά είναι 81,6.

«Αυτό που είναι κάπως ενθαρ­ρυ­ντι­κό για μένα είναι ότι έχου­με φτά­σει στο ανώ­τα­το σημείο» δηλώ­νει Anna Lembke, ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής ψυχια­τρι­κής στο Πανε­πι­στή­μιο του Στάν­φορντ, και συγ­γρα­φέ­ας του βιβλί­ου για το «πώς η ιατρι­κή πρα­κτι­κή συνέ­βα­λε στην επι­δη­μία των οπιού­χων ουσιών».

«Αλλά έχου­με ακό­μα πολύ πολύ δρό­μο να δια­νύ­σου­με. Η έννοια του ότι φτά­σα­με στην ορο­φή δεν μου δίνει μεγά­λη αισιο­δο­ξία με δεδο­μέ­νο του πόσο ψηλά είναι οι αριθ­μοί» δηλώ­νει άλλος επι­στή­μο­νας, ο Joshua Sharfstein, ανα­πλη­ρω­τής κοσμή­το­ρας στο Johns Hopkins Bloomberg στην Σχο­λή δημό­σιας υγεί­ας, και πρώ­ην γραμ­μα­τέ­ας της υγεί­ας και ψυχι­κής υγιει­νής στο Maryland, όπου οι υπερ­βο­λι­κές δόσεις συνε­χί­ζουν να αυξά­νο­νται. «Οι αριθ­μοί είναι συγκλο­νι­στι­κοί», καταλήγει.

20181209_231118

Στις ΗΠΑ δεν υπάρ­χει ουσια­στι­κή πρό­λη­ψη για τα ναρ­κω­τι­κά. Η αγο­ρά τους και τα κέρ­δη είναι τερά­στια και στη­ρί­ζει και την απο­βλά­κω­ση του λαού των ΗΠΑ με τίμη­μα τον θάνα­το, όπως ξεκά­θα­ρα δεί­χνουν τα στοι­χεία. Βλέ­που­με άλλω­στε τις προ­σπά­θειες που γίνο­νται στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές χώρες και στην δική μας για απε­λευ­θέ­ρω­ση των ναρ­κω­τι­κών με αρχή την λεγό­με­νη θερα­πευ­τι­κή κάν­να­βη. Επί­και­ρες παρα­μέ­νουν πάντα οι θέσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για τα ναρ­κω­τι­κά που ζητούν ολό­πλευ­ρη πρω­το­γε­νή πρό­λη­ψη, ουσια­στι­κή θερα­πεία, απε­ξάρ­τη­ση δωρε­άν για όσους την έχουν ανά­γκη και κοι­νω­νι­κή επανένταξη.

«Η πρό­λη­ψη είναι το κυριό­τε­ρο μέσο για την αντι­με­τώ­πι­ση της τοξι­κο­ε­ξάρ­τη­σης. Και βέβαια η πρό­λη­ψη δεν περιο­ρί­ζε­ται μόνο στην ενη­μέ­ρω­ση, αλλά αφο­ρά την εξα­σφά­λι­ση όλων των όρων, οικο­νο­μι­κών, κοι­νω­νι­κών και πολι­τι­στι­κών, ώστε να μπο­ρεί ο νέος άνθρω­πος να ικα­νο­ποιεί τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του», τονί­ζει σε παλιό­τε­ρη ανα­κοι­νω­σή της η ΚΝΕ.

Για την ΚΝΕ ο αγώ­νας ενά­ντια στα ναρ­κω­τι­κά είναι αγώ­νας για τη χει­ρα­φέ­τη­ση της νεο­λαί­ας από τη μοι­ρο­λα­τρία και την υπο­τα­κτι­κή στά­ση ζωής που επι­χει­ρεί­ται να επι­βλη­θεί. Ετσι, η ανα­κοί­νω­ση κατα­λή­γει: «Προ­τεί­νου­με στους νέους ανθρώ­πους τον αγώ­να και τη συλ­λο­γι­κή διεκ­δί­κη­ση για να απαι­τή­σου­με όλα όσα μας ανή­κουν. Προ­τεί­νου­με έναν ανυ­πό­τα­κτο, αισιό­δο­ξο, αγω­νι­στι­κό τρό­πο ζωής. Απέ­να­ντι στη φυγή σε ψεύ­τι­κους κόσμους, αντι­προ­τεί­νου­με τον αγώ­να μαζί με την εργα­τι­κή τάξη και όλο το λαό για τον κόσμο που μας ανή­κει, τον κόσμο της Λαϊ­κής Εξου­σί­ας και Οικο­νο­μί­ας Λαϊ­κής, το Σοσιαλισμό».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο