Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Θεσσαλονικιές υπερτερούν έναντι των ανδρών στο διάβασμα βιβλίων την τελευταία 20ετία

Οι γυναί­κες της Θεσ­σα­λο­νί­κης «κυριαρ­χούν» κατά κρά­τος στο διά­βα­σμα των βιβλί­ων ένα­ντι των ανδρών σ’ ένα ποσο­στό 60% — 40% και μάλι­στα δεν έχα­σαν την «πρω­τιά» ούτε μία φορά την τελευ­ταία 20ετία, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που κατα­γρά­φει ο Σύν­δε­σμος Εκδο­τών Βόρειας Ελλάδας.

Όπως είπε ο πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου, Μπά­μπης Μπαρ­μπου­νά­κης, σε συνέ­ντευ­ξή του στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρα­κτο­ρείο 104,9 Fm» κάθε χρό­νο στη διάρ­κεια του Φεστι­βάλ Βιβλί­ου, που διε­νερ­γεί­ται στο παρα­λια­κό μέτω­πο της πόλης, «τρέ­χει» παράλ­λη­λα μία έρευ­να από εται­ρεία δημο­σκο­πή­σε­ων με στό­χο να βγει η «ακτι­νο­γρα­φία» των αναγνωστών.

«Οι καλύ­τε­ροι βιβλιο­α­να­γνώ­στες και οι καλύ­τε­ροι βιβλιό­φι­λοι είναι οι γυναί­κες, σε ποσο­στό περί­που 60%. Δια­βά­ζουν, συνή­θως, μυθι­στο­ρή­μα­τα, νου­βέ­λες, κοι­νω­νι­κά βιβλία και αυτό είναι καθο­ρι­στι­κό σε σχέ­ση με τους άντρες που επι­λέ­γουν περισ­σό­τε­ρο ιστο­ρία, λογο­τε­χνία και βιβλία προ­βλη­μα­τι­σμού. Το ποσο­στό αυτό είναι τις τελευ­ταί­ες δύο δεκα­ε­τί­ες και πιστεύω ότι το απο­τέ­λε­σμα τα επό­με­να χρό­νια θα αυξη­θεί υπέρ των γυναι­κών, αντί να μειω­θεί», τόνι­σε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Ανέ­φε­ρε, επί­σης, πως μέσα από αυτή την έρευ­να λαμ­βά­νουν «ερε­θί­σμα­τα» και οι συγ­γρα­φείς προς τα πού να κινη­θούν και τι επι­θυ­μεί περισ­σό­τε­ρο το ανα­γνω­στι­κό κοι­νό να δια­βά­σει. «Τα τελευ­ταία χρό­νια, συγ­γρα­φείς ασχο­λού­νται με βιβλία που αντα­πο­κρί­νο­νται στο ανα­γνω­στι­κό κοι­νό. Έγρα­ψαν για την προ­σφυ­γιά, για τις αλη­σμό­νη­τες πατρί­δες, επι­στρο­φή στις ρίζες, που δημιουρ­γούν συναι­σθή­μα­τα. Με στοι­χεία ιστο­ρί­ας αλλά και στοι­χεία μυθο­πλα­σί­ας, μετα­φέ­ρο­ντας γεγο­νό­τα άλλων επο­χών στη σύγ­χρο­νη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπαρ­μπου­νά­κης υπο­γράμ­μι­σε πως το «μεγά­λο κέρ­δος από την παν­δη­μία» ήταν η στρο­φή του κοι­νού προς τα βιβλία και εξέ­φρα­σε την αισιο­δο­ξία ότι η συνή­θεια του κόσμου να «ταξι­δεύ­ει» μέσα στις σελί­δες θα δια­τη­ρη­θεί και τα επό­με­να χρό­νια. Υπο­λο­γί­ζε­ται πως φέτος στη διάρ­κεια των εκθέ­σε­ων οι τίτλοι των νέων εκδό­σε­ων που θα παρου­σια­στούν θα αγγί­ξουν τις 8.000–9.000.

Το επό­με­νο διά­στη­μα θα διε­ξα­χθούν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη: Η Διε­θνής Έκθε­ση εντός του εκθε­σια­κού χώρου της ΔΕΘ, το διά­στη­μα από 4 έως 7 Μαΐ­ου και το Φεστι­βάλ Βιβλί­ου που γίνε­ται στη Νέα Παρα­λία εντός του Ιουνίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο