Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ιμπεριαλιστές χτύπησαν την Συρία! Σε ξεσηκωμό ενάντια στον πόλεμο καλεί το ΚΚΕ — Συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6:30 μμ

Νέα ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση στη Συρία από τις ΗΠΑ, την Βρε­τα­νία και την Γαλ­λία, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τα ξημε­ρώ­μα­τα. Του­λά­χι­στον έξι ισχυ­ρές εκρή­ξεις ακού­στη­καν τα ξημε­ρώ­μα­τα του Σαβ­βά­του στη Δαμα­σκό και σύν­νε­φα καπνού φαί­νο­νται πάνω από τη συρια­κή πρω­τεύ­ου­σα, ανέ­φε­ραν αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες στο πρα­κτο­ρείο Reuters.

Η συρια­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση μετέ­δω­σε ότι οι δυνά­μεις αερά­μυ­νας αντι­με­τω­πί­ζουν επί­θε­ση των ΗΠΑ, της Γαλ­λί­ας και της Βρε­τα­νί­ας. Για πολ­λές δυνα­τές εκρή­ξεις έκα­νε λόγο αντα­πο­κρι­τής του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Σε διάγ­γελ­μά του ο Ντό­ναλντ Τραμπ, δήλω­σε ότι οι επι­θέ­σεις απο­τε­λούν αντί­ποι­να για τη χρή­ση χημι­κών όπλων από τη συρια­κή κυβέρ­νη­ση του Μπα­σάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. «Είμα­στε έτοι­μοι να συνε­χί­σου­με αυτή την απά­ντη­ση μέχρι να στα­μα­τή­σει η κυβέρ­νη­ση της Συρί­ας τη χρή­ση απα­γο­ρευ­μέ­νων χημι­κών όπλων», ανέ­φε­ρε επί­σης ο Τραμπ στην ομι­λία του. Μετά το διάγ­γελ­μα Τραμπ ακο­λού­θη­σε και η επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση της Τερέ­ζας Μέι η οποία δήλω­σε πως εξου­σιο­δό­τη­σε τις βρε­τα­νι­κές δυνά­μεις στη Συρία.

«Εξου­σιο­δό­τη­σα τις βρε­τα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις να διε­ξά­γουν συντο­νι­σμέ­νες και στο­χευ­μέ­νες επι­θέ­σεις για να υπο­βαθ­μί­σουν τις δυνα­τό­τη­τες χημι­κών όπλων του συρια­κού καθε­στώ­τος», δήλω­σε η πρω­θυ­πουρ­γός Τερέ­ζα Μέι. Λίγο αργό­τε­ρα και ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν διέ­τα­ξε τη γαλ­λι­κή στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ:

«Με τη σημε­ρι­νή επί­θε­σή τους στη Συρία, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρε­τα­νία και η Γαλ­λία, με τη στή­ρι­ξη και την ανο­χή των άλλων κρα­τών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ματώ­νουν για μια ακό­μη φορά τους λαούς της περιο­χής, κατα­στρέ­φουν και δια­με­λί­ζουν κρά­τη, αξιο­ποιώ­ντας κατα­σκευα­σμέ­να στοι­χεία και προ­σχή­μα­τα. Πραγ­μα­τι­κός τους στό­χος είναι ο έλεγ­χος των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών, των ενερ­γεια­κών δρό­μων, των σφαι­ρών επιρ­ρο­ής. Αυτός ο στό­χος τους φέρ­νει σ’ αντι­πα­ρά­θε­ση μ’ άλλα ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη και περι­φε­ρεια­κές δυνά­μεις, με κυβερ­νή­σεις που δεν τους είναι αρε­στές, για­τί υπη­ρε­τούν αντα­γω­νι­στι­κά σχέδια.

Η όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών, σε συν­δυα­σμό με την τερά­στια συγκέ­ντρω­ση αντι­μα­χό­με­νων πολε­μι­κών δυνά­με­ων στην περιο­χή, φέρ­νει πιο κοντά τον κίν­δυ­νο ενός γενι­κευ­μέ­νου ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, με απρό­βλε­πτες συνέ­πειες για τους λαούς τόσο της περιο­χής, όσο και όλου του κόσμου. Θα αυξή­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τα κύμα­τα των προ­σφύ­γων και ξερι­ζω­μέ­νων, για τους οποί­ους οι θύτες ‑κυβερ­νή­σεις και ιμπε­ρια­λι­στι­κοί οργα­νι­σμοί- χύνουν κρο­κο­δεί­λια δάκρυα.

Επι­βε­βαιώ­νε­ται για μια ακό­μη φορά ότι ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος απο­τε­λεί τη διέ­ξο­δο, όταν το σάπιο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης και του κέρ­δους δεν μπο­ρεί να λύσει δια­φο­ρε­τι­κά ‑με εμπο­ρι­κούς “πολέ­μους” και αντι­λαϊ­κά μέτρα- τα τερά­στια αδιέ­ξο­δά του. Απο­τε­λεί τη συνέ­χι­ση της πολι­τι­κής που βυθί­ζει τους λαούς στη φτώ­χεια και την εξαθλίωση.

Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ έχει μεγά­λες ευθύ­νες, για­τί μπλέ­κει τη χώρα ακό­μη πιο βαθιά σ’ αυτό το μακε­λειό, για λογα­ρια­σμό του ελλη­νι­κού κεφα­λαί­ου, που διεκ­δι­κεί συμ­με­το­χή στη μοι­ρα­σιά της λεί­ας και των αγο­ρών. Συνε­χί­ζει την πολι­τι­κή των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παί­ζει ρόλο σημαιο­φό­ρου του ΝΑΤΟ στην περιο­χή. Έχει μετα­τρέ­ψει τη χώρα σε ΝΑΤΟι­κό ορμη­τή­ριο, έχει προ­χω­ρή­σει στην ανα­βάθ­μι­ση και επέ­κτα­ση των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα. Συνερ­γά­ζε­ται στρα­τιω­τι­κά με κρά­τη-δολο­φό­νους, όπως το Ισρα­ήλ. Προ­σπα­θεί συστη­μα­τι­κά να εξω­ρα­ΐ­σει τον αμε­ρι­κά­νι­κο και ευρω­παϊ­κό ιμπεριαλισμό.

Απο­τε­λεί τερά­στια κοροϊ­δία ο ισχυ­ρι­σμός ότι μ’ αυτόν τον τρό­πο θωρα­κί­ζο­νται τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας, για τον πρό­σθε­το λόγο της δια­τα­ρα­χής των σχέ­σε­ων Τουρ­κί­ας — ΝΑΤΟ. Άλλω­στε, η όξυν­ση της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας και προ­κλη­τι­κό­τη­τας απο­τε­λεί κομ­μά­τι των συνο­λι­κό­τε­ρων εξε­λί­ξε­ων στην περιο­χή. Για λογα­ρια­σμό των συμ­φε­ρό­ντων της δικής της αστι­κής τάξης, η Τουρ­κία παζα­ρεύ­ει τις σχέ­σεις της τόσο με το ΝΑΤΟ, όσο και με τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παρά­γο­ντες ανα­σφά­λειας, απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης και αλλα­γής συνό­ρων. Το ΝΑΤΟ δεν ανα­γνω­ρί­ζει σύνο­ρα στο Αιγαίο. Δεν νοιά­ζο­νται για τους λαούς και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα. Νοιά­ζο­νται μόνο για την προ­ώ­θη­ση των δικών τους συμ­φε­ρό­ντων. Και αυτό έχει απο­δει­χθεί πολ­λές φορές στην ιστο­ρία. Η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή της λεγό­με­νης “γεω­στρα­τη­γι­κής ανα­βάθ­μι­σης” το μόνο που κάνει είναι να αυξά­νει τους κιν­δύ­νους για τον ελλη­νι­κό λαό και τις πιθα­νό­τη­τες εμπλο­κής του σ’ έναν γενι­κευ­μέ­νο ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο.

Τώρα χρειά­ζε­ται ξεση­κω­μός. Ο λαός μας πλή­ρω­σε και συνε­χί­ζει να πλη­ρώ­νει μεγά­λο τίμη­μα, για να ανα­κάμ­ψουν τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου. Δεν πρέ­πει να πλη­ρώ­σει με νέες περι­πέ­τειες και μεγά­λους κιν­δύ­νους για την καπι­τα­λι­στι­κή κερ­δο­φο­ρία, αφού αυτό επι­διώ­κε­ται μέσω των επεμ­βά­σε­ων και των πολέμων.

Τώρα χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, για να κλεί­σει η βάση της Σού­δας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλά­δα, για να επι­στρέ­ψουν οι Έλλη­νες στρα­τιώ­τες από απο­στο­λές εκτός συνό­ρων, για την απο­δέ­σμευ­ση της χώρας μας απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρί­σουν τίπο­τα. Με την αλλη­λεγ­γύη και την κοι­νή τους πάλη να ορθώ­σουν τεί­χος στα σχέ­δια των ιμπε­ρια­λι­στών, να βάλουν στο στό­χα­στρο το σάπιο σύστη­μα που γεν­νά φτώ­χεια, κρί­σεις, πολέμους».

ΤΟ ΚΚΕ διορ­γα­νώ­νει συγκε­ντρώ­σεις ενά­ντια στον πόλε­μο στην Συρία, στις 12 μ.μ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη (Αγ. Βενι­ζέ­λου) και στις 18.30 στο Σύνταγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο