Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γάζας μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Ύπα­τη Αρμο­στής του ΟΗΕ για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα δήλω­σε σήμε­ρα πως οι φονι­κές επι­δρο­μές του Ισρα­ήλ στη Λωρί­δα της Γάζας μπο­ρεί να συνι­στούν εγκλή­μα­τα πολέ­μου και πως η ισλα­μι­στι­κή οργά­νω­ση Χαμάς παρα­βί­α­σε το διε­θνές ανθρω­πι­στι­κό δίκαιο με την εκτό­ξευ­ση ρου­κε­τών ενα­ντί­ον του Ισραήλ.

Η Μισέλ Μπα­τσε­λέτ είπε πως το γρα­φείο της επα­λή­θευ­σε τους θανά­τους 270 Παλαι­στι­νί­ων στη Γάζα, τη Δυτι­κή Όχθη και την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 68 παι­διών, στη διάρ­κεια της βίας αυτόν τον μήνα. Οι περισ­σό­τε­ροι σκο­τώ­θη­καν στη Γάζα, την οποία σφυ­ρο­κό­πη­σε ανε­λέ­η­τα το Ισρα­ήλ επί 11 ημέ­ρες, μέχρι τη συμ­φω­νία (με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο των παλαι­στι­νί­ων) κατά­παυ­σης του πυρός.

Οι ρου­κέ­τες της Χαμάς σκό­τω­σαν δέκα Ισραη­λι­νούς και κατοίκους.

Η Μπα­τσε­λέτ απευ­θυ­νό­ταν σε μια ειδι­κή σύνο­δο του Συμ­βου­λί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των του ΟΗΕ, που πραγ­μα­το­ποιεί­ται με αίτη­μα μου­σουλ­μα­νι­κών κρα­τών τα οποία ζήτη­σαν τη σύστα­ση ερευ­νη­τι­κής επι­τρο­πής του ΟΗΕ προ­κει­μέ­νου να ερευ­νή­σει το ενδε­χό­με­νο διά­πρα­ξης εγκλη­μά­των και να κατα­λο­γί­σει ευθύνες.

Η ψηφο­φο­ρία επί της πρό­τα­σης ψηφί­σμα­τος, που παρου­σιά­στη­κε από τον Οργα­νι­σμό Ισλα­μι­κής Συνερ­γα­σί­ας (OIC) και την παλαι­στι­νια­κή αντι­προ­σω­πεία στο Συμ­βού­λιο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των του ΟΗΕ, ανα­μέ­νε­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί αργό­τε­ρα σήμερα.

Οι ΗΠΑ, ο στε­νό­τε­ρος σύμ­μα­χος του Ισρα­ήλ, δεν ζήτη­σε να λάβει τον λόγο στις συζη­τή­σεις, όπου έχει καθε­στώς παρα­τη­ρη­τή, μοιά­ζο­ντας να σνο­μπά­ρει την ένα­τη σύνο­δο που πραγ­μα­το­ποιεί­ται για τη Γάζα από το 2006.

“Δυστυ­χώς, αυτή που δια­τεί­νε­ται πως είναι παγκό­σμια πρω­τα­θλή­τρια των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των εξα­κο­λου­θεί να προ­στα­τεύ­ει την κατο­χι­κή δύνα­μη από τη λογο­δο­σία στη διε­θνή κοι­νό­τη­τα, και κυριο­λε­κτι­κά παρέ­χει όπλα και πυρο­μα­χι­κά για τα ευρέ­ως ανα­φε­ρό­με­να εγκλή­μα­τα πολέ­μου και εγκλή­μα­τα απαρτ­χάιντ ενα­ντί­ον του παλαι­στι­νια­κού λαού”, δήλω­σε ο πρε­σβευ­τής του Πακι­στάν στον OIC, Χαλίλ Χασμί, μιλώ­ντας εκ μέρους του διε­θνούς ισλα­μι­κού οργανισμού.

Η Μπα­τσε­λέτ είπε πως “χωρίς διά­κρι­ση” πλήγ­μα­τα από ρου­κέ­τες που εκτό­ξευ­σε η Χαμάς συνι­στούν “σαφή παρα­βί­α­ση του διε­θνούς ανθρω­πι­στι­κού δικαίου”.

Είπε πως οι ισραη­λι­νές επι­δρο­μές στη Γάζα, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων βομ­βαρ­δι­σμών, πυραυ­λι­κών πληγ­μά­των και επι­θέ­σε­ων από τη θάλασ­σα, προ­κά­λε­σαν εκτε­τα­μέ­νες κατα­στρο­φές πολι­τι­κών υπο­δο­μών και απώ­λειες μετα­ξύ των αμάχων.

“Παρά τους ισχυ­ρι­σμούς του Ισρα­ήλ ότι πολ­λά από τα κτί­ρια αυτά στέ­γα­ζαν ένο­πλες οργα­νώ­σεις ή χρη­σι­μο­ποιού­νταν για στρα­τιω­τι­κούς σκο­πούς, δεν έχου­με δει απο­δει­κτι­κά στοι­χεία για κάτι τέτοιο”, είπε η Μπατσελέτ.

“Αν απο­δει­χθεί πως ήταν χωρίς διά­κρι­ση και δυσα­νά­λο­γες, αυτές οι επι­θέ­σεις μπο­ρεί να συνι­στούν εγκλή­μα­τα πολέ­μου”, πρόσθεσε.

 

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο