Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι καλοκαιρινές διακοπές ως μια ευκαιρία αισθητικής παιδείας από το Μικρό Εθνικό

Μετά τις ασκή­σεις και τα προ­βλή­μα­τα τι; Πώς αξιο­ποιεί­ται εποι­κο­δο­μη­τι­κά ο πολύ­τι­μος, ελεύ­θε­ρος χρό­νος των παι­διών στη διάρ­κεια του καλο­και­ριού; Πώς οι στα­τι­κές σελί­δες της μαθη­τι­κής ζωής μπο­ρούν να μετα­μορ­φω­θούν σε εμπει­ρί­ες βιω­μα­τι­κές για ένα συναρ­πα­στι­κό ταξί­δι στην ουσία της γνώ­σης; Μπο­ρεί η τέχνη να παί­ξει τον ρόλο της σε αυτό το στοί­χη­μα των γονέων;

Αντα­πο­κρι­νό­με­νο στην αγω­νία της σύγ­χρο­νης οικο­γέ­νειας για ποιο­τι­κή δημιουρ­γι­κή απα­σχό­λη­ση των μικρών του φίλων, το Εθνι­κό Θέα­τρο επι­χει­ρεί να δώσει απα­ντή­σεις στα ερω­τή­μα­τα αυτά με μία νέα πρωτοβουλία.

Με συνέ­πεια στην απο­στο­λή του για ολο­κλη­ρω­μέ­νη αισθη­τι­κή παι­δεία, το Μικρό Θερι­νό Εθνι­κό δια­μόρ­φω­σε την νέα του ημε­ρή­σια κατα­σκή­νω­ση στο «Σχο­λεί­ον» της Ειρή­νης Παπ­πά (Πει­ραιώς 52, 183 46, Μοσχά­το) με δυνα­τό­τη­τα δωρε­άν μετα­φο­ράς (λεω­φο­ρείο & συνο­δός), για να κάνει τη μάθη­ση, παι­χνί­δι. Έτσι, αυτό το καλο­καί­ρι τα παι­διά θα έχουν την ευκαι­ρία να «κατα­σκη­νώ­σουν» στην οδό Πει­ραιώς και να «βου­τή­ξουν» σε ένα σύμπαν φαντα­σί­ας, δημιουρ­γί­ας και γνώ­σης. Ένα σύμπαν σχε­δια­σμέ­νο με μερά­κι από τους ανθρώ­πους του Εθνι­κού Θεάτρου.

Το «Σχο­λεί­ον» της Ειρή­νης Παπ­πά, η νέα, υπερ­σύγ­χρο­νη στέ­γη της δρα­μα­τι­κής σχο­λής του Εθνι­κού Θεά­τρου, ανα­και­νί­στη­κε από το Κοι­νω­φε­λές Ίδρυ­μα Ιωάν­νη Σ. Λάτση και απο­τε­λεί έναν χώρο πρό­τυ­πο για την Ελλά­δα. Τα ιστο­ρι­κά κτί­ρια του συγκρο­τή­μα­τος, αλλά και η μεγά­λη, κατά­φυ­τη αυλή που τα περι­βάλ­λει θα φιλο­ξε­νούν τις δρά­σεις της κατασκήνωσης.

Η κατα­σκή­νω­ση θα λει­τουρ­γή­σει με περιο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό παι­διών, ηλι­κί­ας 6–12 ετών, χωρι­σμέ­να σε ηλι­κια­κές ομά­δες (Πρώ­τη περί­ο­δος: 25–29/6. Δεύ­τε­ρη περί­ο­δος: 2–6/7. Ώρες Λει­τουρ­γί­ας: ‘Αφι­ξη 08:30–09:30/ Ανα­χώ­ρη­ση 14:45–15:30).

Οι δρα­στη­ριό­τη­τες δημιουρ­γι­κής απα­σχό­λη­σης των παι­διών καθη­με­ρι­νά, εντάσ­σο­νται στις εξής ενότητες:

Μικροί δημιουρ­γοί — τα παι­διά εξοι­κειώ­νο­νται με τις τέχνες, κατα­σκευά­ζουν, δημιουρ­γούν και πει­ρα­μα­τί­ζο­νται: κατα­σκευή μάσκας, κού­κλας, γνω­ρι­μία με μεγά­λους ζωγρά­φους κ.α.

Η εργα­λειο­θή­κη του θεά­τρου: βασι­κές θεα­τρι­κές τεχνι­κές και εξοι­κεί­ω­ση με τα θεα­τρι­κά εργα­λεία μέσα από το παι­χνί­δι, τη διά­δρα­ση, τον αυτο­σχε­δια­σμό και τα παι­χνί­δια ρόλων.

Θεα­τρι­κές εξε­ρευ­νή­σει: τα παι­διά «προ­σα­να­το­λί­ζο­νται» στα δια­φο­ρε­τι­κά είδη θεά­τρου, και σε διά­φο­ρες δρα­στη­ριό­τη­τες που πλαι­σιώ­νουν και υπη­ρε­τούν τη θεα­τρι­κή τέχνη (μιού­ζι­καλ, παρα­δο­σια­κά παι­χνί­δια και παι­χνί­δια δρό­μου, θέα­τρο σκιών, δημιουρ­γι­κή γραφή).

Μετα­ξύ των ενο­τή­των μεσο­λα­βούν δια­λείμ­μα­τα για ελεύ­θε­ρο παι­χνί­δι, ξεκού­ρα­ση και ελα­φρύ γεύ­μα (από το σπί­τι, δυνα­τό­τη­τα δια­τή­ρη­σης σε ψυγείο). Οι διδά­σκο­ντες είναι μόνι­μοι συνερ­γά­τες στα εργα­στή­ρια του Μικρού Εθνι­κού, καλ­λι­τέ­χνες και ψυχοπαιδαγωγοί.

Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα

Για τη διευ­κό­λυν­ση της πρό­σβα­σης προς και από τις εγκα­τα­στά­σεις της κατα­σκή­νω­σης, στο «Σχο­λεί­ον» της Ειρή­νης Παπ­πά, παρέ­χε­ται η δυνα­τό­τη­τα δωρε­άν μετα­φο­ράς των συμ­με­τε­χό­ντων, καθη­με­ρι­νά, με τη χρή­ση μισθω­μέ­νου λεωφορείου.

Σημείο Συνά­ντη­σης — Αφε­τη­ρία: Το δρο­μο­λό­γιο του λεω­φο­ρεί­ου ξεκι­νά από το Εθνι­κό Θέα­τρο (Κτί­ριο Τσίλ­λερ, Είσο­δος Κου­μουν­δού­ρου 20) στο κέντρο της Αθή­νας (πλη­σί­ον του σταθ­μού Μετρό & ΗΣΑΠ Ομόνοια).

Δρο­μο­λό­γιο Λεω­φο­ρεί­ου — Ώρες Υποδοχής/ Συνάντησης:

08:30 — 09:00 (‘Αφι­ξη στο Κτί­ριο Τσίλ­λερ — Υπο­δο­χή από Συνοδό)

09:00 (Ανα­χώ­ρη­ση προς τον χώρο της κατα­σκή­νω­σης συνο­δεία υπευθύνου)

09:30 ‘Αφι­ξη & Έναρ­ξη Προγράμματος

14:45 Ανα­χώ­ρη­ση του λεω­φο­ρεί­ου προς το Κτί­ριο Τσίλλερ

15:00 — 15:30 Παρα­λα­βή των παι­διών από το Κτί­ριο Τσίλλερ

Για όσους δεν επι­θυ­μούν τη μετα­φο­ρά των παι­διών τους με το λεω­φο­ρείο, οι ώρες άφι­ξης και ανα­χώ­ρη­σης από τις εγκα­τα­στά­σεις της κατα­σκή­νω­σης είναι: ‘Αφι­ξη 08:30 — 09:30. Ανα­χώ­ρη­ση 14:45 — 15:30.

Υπεύ­θυ­νη Μικρού Εθνι­κού: Βγε­νο­πού­λου Σοφία. Εμψυ­χω­τές Μικρού Θερι­νού Εθνι­κού: Γαβα­λά Κατε­ρί­να, Μαρ­σί­δου Έλε­να, Χού­ντα Έλε­να, Μάνου ‘Αρτε­μις, Κου­μπα­ρού­λη Ειρήνη.

Κόστος ανά περί­ο­δο: 120 ευρώ. Έκπτω­ση 10% σε αδέρ­φια ή για εγγρα­φή και στις δύο περιό­δους. Έναρ­ξη εγγρα­φών 23/4/2018, με κατα­βο­λή του 50% του ποσού. Περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες και κρα­τή­σεις θέσε­ων: 2105288169 και 2105288107 ή gmpaka@n‑t.gr και diamantopoulou@n‑t.gr | www.n‑t.gr

Σημειώ­νε­ται πως καθη­με­ρι­νά και καθ’ όλη την διάρ­κεια του προ­γράμ­μα­τος θα είναι παρού­σα στον χώρο νοση­λεύ­τρια. Επι­πλέ­ον, ο χώρος παρέ­χει πρό­σβα­ση σε τουα­λέ­τες, κου­ζί­να με ψυγείο για φύλα­ξη ελα­φριού σνακ, πέντε αίθου­σες προ­βών και εργα­στη­ρί­ων, και εξω­τε­ρι­κούς χώρους υπό σκιά για ελεύ­θε­ρο παιχνίδι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο