Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν γίνει ολοένα συχνότερες τα τελευταία 50 χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Η συχνό­τη­τα των καταρ­ρα­κτω­δών βρο­χών, που μπο­ρούν να προ­κα­λέ­σουν κατα­στρο­φι­κές πλημ­μύ­ρες, αλλά και να διευ­κο­λύ­νουν την εξά­πλω­ση μετα­δο­τι­κών νόσων, έχει αυξη­θεί παγκο­σμί­ως κατά την τελευ­ταία 50ετία και η αιτία είναι πιθα­νό­τα­τα η άνο­δος της θερ­μο­κρα­σί­ας και η κλι­μα­τι­κή αλλαγή.

Αυτό δεί­χνει μια νέα επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη του Παγκό­σμιου Ινστι­τού­του Ασφά­λειας Νερού του κανα­δι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου του Σασκά­τσιουαν, με επι­κε­φα­λής τον ελλη­νι­κής κατα­γω­γής υδρο-κλι­μα­το­λό­γο δρα Σίμω­να-Μιχα­ήλ Παπα­λε­ξί­ου, η οποία δημο­σιεύ­θη­κε στο περιο­δι­κό “Water Resources Research”.

Ο αριθ­μός των ακραί­ων νερο­πο­ντών έχει αυξη­θεί στα­θε­ρά κατά την περί­ο­δο 1964–2013, παράλ­λη­λα με την άνο­δο της μέσης παγκό­σμιας θερ­μο­κρα­σί­ας το ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα. Η μεγα­λύ­τε­ρη συχνό­τη­τα των καταρ­ρα­κτω­δών και δυνη­τι­κά κατα­στρο­φι­κών βρο­χών είναι αισθη­τή σε μεγά­λο μέρος της Ευρώ­πης, των ΗΠΑ, του Κανα­δά, της Ρωσί­ας, της Κίνας και άλλων περιοχών.

«Εφαρ­μό­ζο­ντας μια νέα μέθο­δο για την ανά­λυ­ση των ακραί­ων φαι­νο­μέ­νων, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας χιλιά­δες αρχεία βρο­χο­πτώ­σε­ων, απο­κα­λύ­ψα­με μια ξεκά­θα­ρη αύξη­ση στη συχνό­τη­τα των ακραί­ων βρο­χών κατά τα τελευ­ταία 50 χρό­νια, όταν επι­τα­χύν­θη­κε η άνο­δος της θερ­μο­κρα­σί­ας παγκο­σμί­ως», δήλω­σε ο Παπα­λε­ξί­ου. Όπως είπε, «αυτή η ανο­δι­κή τάση είναι άκρως απί­θα­νο να μπο­ρεί να εξη­γη­θεί με βάση τις φυσι­κές δια­κυ­μάν­σεις του κλί­μα­τος. Η πιθα­νό­τη­τα να συμ­βαί­νει κάτι τέτοιο, είναι μικρό­τε­ρη του 0,3%».

Η μελέ­τη έλα­βε υπό­ψη της πάνω από 8.700 ημε­ρή­σια αρχεία βρο­χο­πτώ­σε­ων από 100.000 μετε­ω­ρο­λο­γι­κούς σταθ­μούς σε όλο τον κόσμο. Υπο­λο­γί­σθη­κε ότι μετα­ξύ 2004–2013 υπήρ­ξαν διε­θνώς 7% περισ­σό­τε­ρες καταρ­ρα­κτώ­δεις βρο­χές από ό,τι ανα­με­νό­ταν, ενώ ειδι­κό­τε­ρα στην Ευρώ­πη κατά την ίδια δεκα­ε­τία συνέ­βη­σαν 8,6% περισ­σό­τε­ρες ακραί­ες νερο­πο­ντές από ό,τι θα περί­με­νε κανείς.

Ο Παπα­λε­ξί­ου προ­βλέ­πει ότι η υπερ­θέρ­μαν­ση του πλα­νή­τη θα οδη­γή­σει σε περαι­τέ­ρω αύξη­ση των ακραί­ων βρο­χο­πτώ­σε­ων στο μέλ­λον, καθώς η συσ­σώ­ρευ­ση ολο­έ­να περισ­σό­τε­ρης θερ­μό­τη­τας στην ατμό­σφαι­ρα οδη­γεί σε περισ­σό­τε­ρο νερό στην ατμό­σφαι­ρα, το οποίο με τη σει­ρά του πέφτει με τη μορ­φή βροχής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο