Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Κινέζοι φτάνουν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης 

Ένα κινε­ζι­κό δια­στη­μι­κό σκά­φος παίρ­νει θέση για να προ­σε­λη­νω­θεί για πρώ­τη φορά στη σκο­τει­νή πλευ­ρά της Σελή­νης, μετέ­δω­σε σήμε­ρα το επί­ση­μο κινε­ζι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Νέα Κίνα (Xinhua), σε μια απο­στο­λή που θεω­ρεί­ται σημα­ντι­κό βήμα στην προ­σπά­θεια της χώρας να δώσει ώθη­ση στο δια­στη­μι­κό πρό­γραμ­μά της.

Το σκά­φος, το Chang’e‑4, εισήλ­θε σήμε­ρα στην προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη τρο­χιά «για να προ­ε­τοι­μα­στεί για την πρώ­τη στην Ιστο­ρία μαλα­κή προ­σε­λή­νω­ση στην μακρι­νή πλευ­ρά της Σελή­νης», μετέ­δω­σε το ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό πρα­κτο­ρείο επι­κα­λού­με­νο την Εθνι­κή Δια­στη­μι­κή Υπη­ρε­σία της Κίνας. Δεν έκα­νε γνω­στό πότε θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η προσελήνωση.

Η Σελή­νη περι­στρέ­φε­ται γύρω από τον εαυ­τό της με τον ίδιο ρυθ­μό που περι­στρέ­φε­ται γύρω από τον πλα­νή­τη μας, έτσι η μακρι­νή πλευ­ρά της –ή «σκο­τει­νή πλευ­ρά»– δεν είναι ποτέ ορα­τή από τη Γη. Άλλα δια­στη­μι­κά σκά­φη μέχρι τώρα έχουν δει τη σκο­τει­νή πλευ­ρά της Σελή­νης, όμως δεν έχουν προ­σγειω­θεί ποτέ σ’ αυτή.

Η Κίνα εκτό­ξευ­σε νωρί­τε­ρα αυτόν τον μήνα το δια­στη­μι­κό σκά­φος Change’e‑4 με έναν πύραυ­λο «Μεγά­λη Πορεία-3Β» (Long March-3B). Περι­λαμ­βά­νει σκά­φος προ­σε­λή­νω­σης και ένα ρομπο­τι­κό όχη­μα εξε­ρεύ­νη­σης που θα ερευ­νή­σει την επι­φά­νεια της Σελήνης.

Η Κίνα σκο­πεύ­ει να προ­λά­βει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και να γίνει μέχρι το 2030 μεί­ζων δια­στη­μι­κή δύνα­μη. Σχε­διά­ζει να αρχί­σει την ερχό­με­νη χρο­νιά την κατα­σκευή του δικού της επαν­δρω­μέ­νου δια­στη­μι­κού σταθμού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο