Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Κουβανοί αγαπούν (και) το βιβλίο

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Με τίτλο “Μερι­κές ανα­λα­μπές της Έκθε­σης Βιβλί­ου στην Αβά­να” ανα­φέ­ρε­ται η Granma στην 28η έκθε­ση βιβλί­ου που έγι­νε στην Αβά­να από 7–17 Φεβρουα­ρί­ου με πολύ μεγά­λη επιτυχία.

Η ετή­σια έκθε­ση που φιλο­ξέ­νη­σε δεκά­δες και­νούρ­γιες εκδό­σεις βιβλί­ων, συνέ­δρια, βρα­βεύ­σεις και περί­πτε­ρα είχε τιμώ­με­νη χώρα την Αλγε­ρία. Στις 10 μέρες της έκθε­σης που­λή­θη­καν 409.395 βιβλία, 5000 περισ­σό­τε­ρα από πέρυσι.

12 τίτλοι των νέων βιβλί­ων ήταν αφιε­ρω­μέ­νοι στην επέ­τειο των 500 χρό­νων από την ίδρυ­ση της Αβά­νας που συμπλη­ρώ­νο­νται φέτος.

Ο Azzedine Mihouni, υπουρ­γός Πολι­τι­σμού της Αλγε­ρί­ας, παρου­σί­α­σε την νου­βέ­λα του που είναι και το συγ­γρα­φι­κό του ντε­μπού­το με τίτλο El juramento de Atocha.

Η  Αλγε­ρία, τιμώ­με­νη χώρα εκπρο­σω­πή­θη­κε με αντι­προ­σω­πεία 30 συγ­γρα­φέ­ων, και στο περί­πτε­ρο της παρου­σιά­στη­καν περισ­σό­τε­ρα από 200 έργα για την κλη­ρο­νο­μιά και την ιστο­ρία της, καθώς και παι­δι­κή λογο­τε­χνία και μυθι­στο­ρή­μα­τα μετα­φρα­σμέ­να στα ισπανικά.

- Η λογο­τε­χνι­κή γιορ­τή σε αριθ­μούς: 1.300 λογο­τε­χνι­κές και καλ­λι­τε­χνι­κές παρου­σιά­σεις. περισ­σό­τε­ρες από 80 δια­λέ­ξεις, περί­που 50 συζη­τή­σεις, 45 βρα­βεία και αφιε­ρώ­μα­τα. περισ­σό­τε­ρες από 100 ανα­γνώ­σεις ποί­η­σης και 150 παρου­σιά­σεις νέων βιβλί­ων, συναυ­λί­ες, κινη­μα­το­γρα­φι­κές προ­βο­λές και εκθέ­μα­τα τέχνης.

Κατά τη διάρ­κεια της τελε­τής κλει­σί­μα­τος της έκθε­σης, στις 17 Φεβρουα­ρί­ου, ο Juan Rodríguez Cabrera, πρό­ε­δρος του ινστι­τού­του βιβλί­ων της Κού­βας, ανέ­φε­ρε ότι “περισ­σό­τε­ροι από 4.000 τίτλοι και τέσ­σε­ρα εκα­τομ­μύ­ρια αντί­τυ­πα δια­τέ­θη­καν στους ανα­γνώ­στες. Το κοι­νό  αγό­ρα­σε 409.395 βιβλία, 5.000 περισ­σό­τε­ρα από αυτά που πωλή­θη­καν κατά την έκθε­ση του περα­σμέ­νου έτους”.

Ένα από­σπα­σμα από το έργο του σπου­δαί­ου  Jorge Luis Borges χρη­σι­μεύ­ει για να επι­βρα­βεύ­σει τους Κου­βα­νούς ανα­γνώ­στες συμπλη­ρώ­νει το άρθρο:

“Αφή­στε τους άλλους να καυ­χη­θούν για τις σελί­δες που έχουν γρά­ψει, είμαι περή­φα­νος για εκεί­νες που έχουν διαβαστεί.”

“Παρά την επί­δρα­ση των και­νο­τό­μων και ποι­κί­λων ψηφια­κών τεχνο­λο­γιών τα βιβλία είναι ακό­μα επι­θυ­μη­τά. Τα 409.395 αντί­τυ­πα που πωλή­θη­καν στην Αβά­να  στις 7–17 Φεβρουα­ρί­ου μπο­ρούν να μας επι­τρέ­ψουν ένα χαμό­γε­λο” τελειώ­νει το άρθρο.

Η έκθε­ση συνε­χί­ζει το ταξί­δι της και θα φιλο­ξε­νη­θεί σε άλλες 15 άλλες πόλεις της χώρας, για να κορυ­φω­θεί στις 14 Απρι­λί­ου στην ανα­το­λι­κή άκρη της Κού­βας στην πόλη του Σαντιά­γκο ντε Κούβα.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο