Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι λωτοφάγοι και τα γουρούνια της Κίρκης

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανά­κης //

Πεί­να, ανερ­γία, ανα­ξιο­πρέ­πεια, κοροϊ­δία, ξεπε­σμός, εξευ­τε­λι­σμός. Τα γου­ρού­νια που κου­βά­λη­σε, το απο­δέ­λοι­πο της αστι­κής τάξης, να τον υπο­δε­χτούν κι η λωτο­φά­γα μάζα.

Και τα κοι­νω­νι­κά σκου­πί­δια, οι άθλιοι αλη­το­γε­νί­τσα­ροι, οι πρώ­ην, που το ’91 βάφτι­ζαν την ανυ­παρ­ξία τους τέλος των ιδε­ο­λο­γιών. Τα έρπο­ντα εκφα­σι­σμέ­να ράκη της αήθειας, της ανυ­πο­λη­ψί­ας, της υπο­θή­κευ­σης και των παι­διών τους ακό­μη, που πέρα­σαν και δεν ακού­μπη­σαν στο μεγα­λείο της ταξι­κής συνει­δη­το­ποί­η­σης, των αξιών, των ιδε­ών, των ιδα­νι­κών. Θλι­βε­ρά υπε­ρή­λι­κα σκου­πί­δια σήμε­ρα, που το οσο­νού­πω βιο­λο­γι­κό τους τέλος, θα ξεβρο­μί­σει κατά τι τον περίγυρο.

Το χοι­ρο­στά­σιο του καπι­τα­λι­στι­κού ξεπε­σμού, το σφα­γείο των άβου­λων, αδύ­να­μων κι εκμαυ­λι­σμέ­νων. Των πει­να­σμέ­νων, αμόρ­φω­των, ξεδο­ντια­σμέ­νων, υπο­ταγ­μέ­νων φου­κα­ρά­δων, γονυ­πε­τών και ερπό­ντων. Που τους αυτο­κτο­νούν, τους δολο­φο­νούν στα παρα­τη­μέ­να νοσο­κο­μεία, τους πνί­γουν, τους καί­νε. Αυτή είναι η τρο­μα­κτι­κή Γκό­θαμ των θυτών, η «Πόλις» των ξεπου­λη­μέ­νων και των υπο­ταγ­μέ­νων. Το σφα­γείο του καπι­τα­λι­σμού που εκό­ντες άκο­ντες πνι­γό­μα­στε στα βρο­μό­νε­ρά του και στο δικό μας αίμα.

Κι «…έτσι που τη ζωή σου ρήμα­ξες εδώ
στην κώχη τού­τη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες»*.

* Η Πόλις, Κ. Π. Καβάφης

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο