Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι μάσκες έπεσαν ξανά …

Οι μάσκες έπεσαν ξανά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, για την κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που εξακολουθούν να παρουσιάζουν την ΕΕ και τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές ενώσεις ως εγγυητές τάχα της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Τα γνω­στά «ευχο­λό­για» της ΕΕ απέ­να­ντι στις αμφι­σβη­τή­σεις της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης, οι εξαγ­γε­λί­ες για υπο­τι­θέ­με­νες «κυρώ­σεις» — χάδι, με μετά­θε­ση των σχε­τι­κών απο­φά­σε­ων ξανά στο μέλ­λον, δεί­χνουν με τον πλέ­ον χαρα­κτη­ρι­στι­κό τρό­πο τις «σχέ­σεις αλλη­λε­ξάρ­τη­σης» για τις οποί­ες μίλη­σαν οι ηγέ­τες των κρα­τών — μελών μετά το πέρας της Συνό­δου ανά­με­σα στην Τουρ­κία και την ιμπε­ρια­λι­στι­κή ένω­ση, κυρί­ως των ισχυ­ρό­τε­ρων κρα­τών — μελών της.

Δείχνουν ότι το βασικό και το πρωτεύον είναι η διατήρηση των πολύπλευρων οικονομικών, πολιτικών, στρατιωτικών δεσμών με τη «στρατηγική εταίρο» Τουρκία, η προσπάθειά τους να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Πάνω σε αυτό το έδα­φος, και με τα ξεχω­ρι­στά συμ­φέ­ρο­ντα ηγε­τι­κών κρα­τών — μελών να παί­ζουν τον δικό τους ρόλο, εξε­λίσ­σε­ται το «μεγά­λο παζά­ρι» των ιμπε­ρια­λι­στών με την Τουρ­κία σε όλα τα επί­πε­δα: Από τα σχέ­δια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο έως το «πάτη­μα» της ΕΕ στη «Νότια Γει­το­νία», τη Βόρεια Αφρι­κή και τον Καύ­κα­σο, τα ζητή­μα­τα του Μετα­να­στευ­τι­κού με βάση την άθλια Συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας, των εμπο­ρι­κών σχέ­σε­ων κ.ά.

Τα Ελληνοτουρκικά είναι μέρος αυτού του σύνθετου ευρωτουρκικού παζαριού, όπου τα ανταλλάγματα που συζητιούνται εκθέτουν σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Παράλ­λη­λα, οι ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις και η στά­ση της ΕΕ εμπλέ­κο­νται άμε­σα στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις μετα­ξύ των κρα­τών — μελών για τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας και της νέας οικο­νο­μι­κής κρί­σης, όπου εκφρά­ζο­νται μεγά­λες αντιθέσεις.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έχει τερά­στιες ευθύ­νες, αφού μοι­ρά­ζε­ται με όλους τους άλλους «εταί­ρους» της τον στό­χο της δια­τλα­ντι­κής συνο­χής και της οικο­δό­μη­σης σχέ­σε­ων «στρα­τη­γι­κού εταί­ρου» με την Τουρκία.
Υπη­ρε­τεί με συνέ­πεια τον ευρω­α­τλα­ντι­κό σχε­δια­σμό και επι­διώ­κει την ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου και των συμ­φε­ρό­ντων της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης στην περιο­χή, βαθαί­νο­ντας επι­κίν­δυ­να την ιμπε­ρια­λι­στι­κή εμπλοκή.

Πάνω σ’ αυτό το έδα­φος στρώ­νε­ται το τρα­πέ­ζι του δια­λό­γου ανά­με­σα στις κυβερ­νή­σεις Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας, με την ομπρέ­λα των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, όπου «ζυμώ­νε­ται» η «λύση» της συνεκ­με­τάλ­λευ­σης. Αλλω­στε, ούτε η κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται ότι επε­δί­ω­κε τις κυρώ­σεις για να φέρει την Τουρ­κία στον διά­λο­γο. Ενώ μετά τη σύνο­δο, για να συμ­μα­ζέ­ψει τα ασυμ­μά­ζευ­τα, δια­δί­δει ότι σημα­σία έχει η απει­λή των κυρώ­σε­ων και όχι αυτές καθεαυτές.

Από το κάδρο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ΗΠΑ, που για τους δικούς τους λόγους συζητούν την επιβολή κυρώσεων για τους «S‑400» στην Τουρκία και παρουσιάζονται από την ελληνική κυβέρνηση ως παράδειγμα «αποφασιστικότητας», απέναντι στη «διστακτικότητα» και την «αναβλητικότητα» της ΕΕ.

Πρόκειται για δόλωμα που δεν πρέπει να τσιμπήσει ο λαός.

ΗΠΑ και ΕΕ, παρά τις διαφορές και τους ανταγωνισμούς τους, υπηρετούν τους ίδιους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που περιλαμβάνουν τις «σύμμαχους» Τουρκία και Ελλάδα.

ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ δίνουν με τη στά­ση τους αέρα στα πανιά της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας στο όνο­μα της «ΝΑΤΟι­κής συνο­χής», καλούν σε επι­κίν­δυ­νες διευ­θε­τή­σεις στα «δια­φι­λο­νι­κού­με­να ύδα­τα», «ανοί­γουν» παρα­πέ­ρα την ατζέ­ντα για «εφ’ όλης της ύλης» παζά­ρι στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, όπως έδει­ξε και η πρό­σφα­τη από­φα­ση του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, που θέτει επί της ουσί­ας ζήτη­μα συνόρων.

Συμμάχους στο δηλητηριώδες παραμύθι, ότι ο «ευρωατλαντικός άξονας» αποτελεί πεδίο θωράκισης και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, η κυβέρνηση έχει τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που έσπευσαν να καλύψουν τον ρόλο της ΕΕ, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να αναδείξει την «αμοιβαιότητα των συμφερόντων», που δεν γίνεται τάχα κατανοητή!

Καμία «αμοι­βαιό­τη­τα συμ­φε­ρό­ντων» όμως δεν έχει ο λαός μας με την αστι­κή τάξη, τους συμ­μά­χους της ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, τις κυβερ­νή­σεις και τα κόμ­μα­τά τους.

Εμπιστοσύνη ο λαός μας μπορεί να έχει όχι σε όσους τον σέρνουν στην άβυσσο των επικίνδυνων εξελίξεων, αλλά μόνο στη δική του δύναμη. Ο δικός του αγώνας, η αλληλεγγύη με τους γείτονες λαούς, η σύγκρουση με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, μπορεί να τον βγάλει από τα σημερινά μεγάλα αδιέξοδα.


Πηγή: Ριζο­σπά­στης


Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο