Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι μάσκες στα σχολεία και ο ρόλος των σωματείων της εκπαίδευσης και της υγείας

Σχο­λιά­ζει ο Ειρη­ναί­ος Μαρά­κης //

Η μάσκα είναι απα­ραί­τη­τη στους χώρους εργα­σί­ας, στις δημό­σιες και ιδιω­τι­κές υπη­ρε­σί­ες, στα σχο­λεία και στις σχο­λές, στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς. (Εκτός από κάποιες περι­πτώ­σεις μαθη­τών και ασθε­νών για τις οποί­ες θα πρέ­πει να ενη­με­ρω­θού­με υπεύ­θυ­να από τους αρμό­διους επι­στή­μο­νες κι όχι από τα κυβερ­νη­τι­κά παπα­γα­λά­κια της ψευ­δο­ε­πι­στή­μης και των fake news). Ισχύ­ει βέβαια ότι η μάσκα, η απλή χει­ρουρ­γι­κή, δεν προ­σφέ­ρει πλή­ρη προ­στα­σία από τον ιό όμως είναι σαφώς καλύ­τε­ρη από το να μη φορά­με καθό­λου. (Η υφα­σμά­τι­νη μάσκα, που δεί­χνουν ως εναλ­λα­κτι­κή λύση από το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, προ­στα­τεύ­ει τους άλλους από εμάς άρα δεν συζη­τά­με για αυτήν καν, χρειά­ζε­ται η μάσκα που προ­σφέ­ρει προ­στα­σία σε όλους). Αυτό σημαί­νει ότι χρειά­ζε­ται να υπάρ­χει δωρε­άν, τακτι­κή και στα­θε­ρή χορή­γη­ση μασκών με τον απα­ραί­τη­το αριθ­μό για την κάθε σχο­λι­κή μονά­δα με ευθύ­νη του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας και όχι επι­βα­ρύ­νο­ντας τον οικο­γε­νεια­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό όπως απαι­τού­σε μέχρι πριν λίγες ώρες η κυβέρνηση.

Μέχρι χθες, λοι­πόν, η κυβέρ­νη­ση αντί να ακο­λου­θεί αυτή τη λογι­κή, είχε ανα­γά­γει την μάσκα ως “προ­σω­πι­κό” εργα­λείο του μαθη­τή, μετα­θέ­το­ντας την δική της ευθύ­νη για προ­μή­θεια με μάσκες στους μαθη­τές στις εργα­τι­κές οικο­γέ­νειες που ήδη έχουν ανα­λά­βει πολ­λά και δυσβά­στα­χτα έξο­δα. Ο κίν­δυ­νος ήταν πλέ­ον ορα­τός ώστε να δού­με μάσκες άχρη­στες στην ουσία, βρώ­μι­κες και πολυ­και­ρι­σμέ­νες στα πρό­σω­πα των παι­διών όπως βλέ­που­με, σε πολ­λές περι­πτώ­σεις, βρώ­μι­κες και σκι­σμέ­νες τσά­ντες κι ενώ την ίδια ώρα πολ­λοί γονείς και παι­διά δεν μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν ούτε το γεύ­μα της ημέ­ρας, ούτε τα  ανα­λώ­σι­μα για την εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία. Αν υπο­λο­γί­σου­με επί­σης, ότι μία μάσκα την ημέ­ρα δεν αρκεί για να προ­σφέ­ρει τον ελά­χι­στο βαθ­μό προ­στα­σί­ας, καθώς στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πρέ­πει να αλλά­ζει ανά 3 ώρες ή/και πιο συχνά, τότε αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε ότι το κόστος αγο­ράς της μάσκας θα ήταν αρκε­τά υψηλό.

Όμως η μεθό­δευ­ση της κυβέρ­νη­σης δεν έμει­νε χωρίς απά­ντη­ση. Οι γονείς και οι εκπαι­δευ­τι­κοί δεν έμει­ναν απλοί, “μοι­ραί­οι και άβου­λοι αντά­μα” παρα­τη­ρη­τές αλλά με σθέ­νος και επι­μο­νή οργά­νω­σαν την αντί­δρα­ση τους ξεση­κώ­νο­ντας ένα κύμα δια­μαρ­τυ­ριών οδη­γώ­ντας την κυβέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη να ανα­κρού­σει πρύ­μναν και να εξαγ­γεί­λει μέσω του υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κών Τάκη Θεω­δο­ρι­κά­κου τον εφο­δια­σμό όλων των μαθη­τών και των εκπαι­δευ­τι­κών με μάσκες με έκτα­κτη ειδι­κή επι­χο­ρή­γη­ση 5,2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ προς όλους τους δήμους της χώρας. Επί­σης, δωρε­άν θα είναι και η χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου σε όλους τους πολί­τες όταν θα είναι δια­θέ­σι­μο, όπως ανα­κοί­νω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στην σημε­ρι­νή τακτι­κή σύσκε­ψη για το κορο­νο­ϊό. Με λίγα λόγια η κυβέρ­νη­ση τρέ­χει πίσω από τις εξε­λί­ξεις και δεν φτά­νει. Όλα τα παρα­πά­νω ανα­δει­κνύ­ουν παράλ­λη­λα ότι η πραγ­μα­τι­κή δύνα­μη βρί­σκε­ται στα χέρια των εργα­ζό­με­νων για να επι­βάλ­λουν λύσεις σχε­τι­κά με τις ανά­γκες τους και όχι οι μειο­ψη­φι­κές ομά­δες στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης των αρνη­τών του κορο­νοϊ­ού και της υγειο­νο­μι­κής πρόληψης.

Το ζήτη­μα όμως δεν τελειώ­νει εδώ. Πρώ­τα απ’ όλα, για­τί πρέ­πει να εξα­σφα­λι­στεί η εφαρ­μο­γή των μέτρων που ανα­κοι­νώ­θη­καν. Δεν χρειά­ζε­ται κανέ­νας εφη­συ­χα­σμός ως προς σε αυτό καθώς και προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κών και αύξη­ση των ΜΕΘ είχε εξαγ­γεί­λει από τον Μάρ­τιο η κυβέρ­νη­ση αλλά αυτά δεν έγι­ναν ποτέ. Δεύ­τε­ρον, για­τί η προ­μή­θεια μασκών (με μαζι­κή, δωρε­άν χορή­γη­ση για όλους και συντα­γο­γρά­φη­ση) καθώς και η προ­μή­θεια αντι­ση­πτι­κών για μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κούς χωρίς μέτρα κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης συνε­πώς χωρίς μεί­ω­ση των μαθη­τών ανά τάξη και των ωρών της εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, χωρίς τη δημιουρ­γία νέων σχο­λι­κών μονά­δων και χωρίς μόνι­μες, μαζι­κές προ­σλή­ψεις τόσο εκπαι­δευ­τι­κών όσο και καθα­ρι­στριών δεν έχει να προ­σφέ­ρει τίπο­τα και σε κανέ­ναν. Φυσι­κά, όλα αυτά τα μέτρα πρέ­πει να αφο­ρούν και τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες στη χώρα μας και όχι μόνο τους ελλη­νι­κής κατα­γω­γής εργα­ζό­με­νους, το οποίο σημαί­νει απο­συμ­φό­ρη­ση και κλεί­σι­μο των camps, δωρε­άν υγειο­νο­μι­κά μέσα (μάσκες, εμβό­λιο) και μέτρα πρό­λη­ψης και για αυτούς. Κάτι που δεν φαί­νε­ται να έχει ούτε καν στον προ­γραμ­μα­τι­σμό της η κυβέρ­νη­ση, που είναι γνω­στή για τις ρατσι­στι­κές της πολι­τι­κές κατά των προ­σφύ­γων. Αν θέλου­με να μειω­θεί όσο γίνε­ται περισ­σό­τε­ρο η δια­σπο­ρά ενός ιού που δεν κατα­λα­βαί­νει ούτε από καλο­καί­ρια και χει­μώ­νες, ούτε κάνει δια­χω­ρι­σμό ηλι­κί­ας, θρη­σκεύ­μα­τος και εθνικότητας.

Με λίγα λόγια ούτε η μάσκα απο­τε­λεί ένα “προ­σω­πι­κό εργα­λείο”, όπως το παρου­σί­α­σε η κυβερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα, μετα­φέ­ρο­ντας στην εκπαί­δευ­ση των νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο ιδε­ο­λό­γη­μα της “ατο­μι­κής ευθύ­νης”, ούτε τα μέτρα κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης μπο­ρούν να έχουν απο­τέ­λε­σμα χωρίς πρό­βλε­ψη και σχε­δια­σμό για τις ανά­γκες των μαθη­τών και της εργα­τι­κής τάξης. Ακό­μα και τώρα δεν είναι αργά να συμ­βεί. Το ενδια­φέ­ρον σε αυτή την περί­πτω­ση είναι ότι οι μάσκες απο­τε­λούν ένα πάμ­φθη­νο… “προ­σω­πι­κό εργα­λείο” καθώς μπο­ρούν να χορη­γη­θούν χωρίς να υπάρ­ξει υψη­λό κόστος αλλά και ότι οι προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών, νοσο­κο­μεια­κών και καθα­ρι­στριών καθώς και η κατα­σκευή σχο­λι­κών αιθου­σών, ΜΕΘ και θαλά­μων αρνη­τι­κής πίε­σης στα νοσο­κο­μεία μπο­ρούν να εξα­σφα­λι­στούν με κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση στη θέση των 20 εκα­τομ­μυ­ρί­ων της λίστα Πέτσα που δόθη­καν κυρί­ως σε φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κά ΜΜΕ. Με τη σει­ρά τους μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν την όσο γίνε­ται καλύ­τε­ρη πρό­λη­ψη και προ­στα­σία από τον κορο­νο­ϊό – μαζί με μαζι­κά τεστ, επί­σης δωρε­άν – καθώς η προ­σω­πι­κή συνει­δη­το­ποί­η­ση και τήρη­ση των μέτρων απο­δει­κνύ­ε­ται ότι δεν αρκεί. Και καθώς μιλά­με για την ανα­γκαιό­τη­τα της χρή­σης μάσκας και το κόστος της, πρέ­πει να θυμη­θού­με ότι  μόλις 7 μήνες πριν η απλή χει­ρουρ­γι­κή μάσκα χρε­ώ­νο­νταν στα νοσο­κο­μεία από τις εται­ρεί­ες με 0,0116 το τεμά­χιο. Δηλα­δή το κου­τί των 3.000 τεμα­χί­ων δηλα­δή κόστι­ζε 34,8 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ ενώ τώρα οι μάσκες πωλού­νται στα φαρ­μα­κεία με 0,40–0,50 ή και με 0,60 ευρώ το τεμά­χιο. (ΠΟΕΔΗΝ) Υπάρ­χει βέβαια και κάτι καλύ­τε­ρο σε όλο αυτό: οι μάσκες μπο­ρούν να κατα­σκευα­στούν από το ίδιο το κρά­τος αντί να δίνουν το ελεύ­θε­ρο σε κάθε βιο­μή­χα­νο, άσχε­το με το αντι­κεί­με­νο της υγεί­ας, να κερ­δο­σκο­πεί πάνω στις ανά­γκες μας και πάνω στις ζωές μας.

Σε όλα τα παρα­πά­νω καθο­ρι­στι­κό ρόλο μπο­ρούν και πρέ­πει να έχουν τα σωμα­τεία στην υγεία και στην εκπαί­δευ­ση, ξεκι­νώ­ντας με ένα απλό επε­ξη­γη­μα­τι­κό γράμ­μα στους γονείς, για τις συν­θή­κες και την στό­χευ­ση της κυβέρ­νη­σης, συνε­χί­ζο­ντας με την επι­στη­μο­νι­κή ερμη­νεία σε ότι αφο­ρά τη χρή­ση της μάσκας για εργα­ζό­με­νους, παι­διά, ευπα­θείς ομά­δες κτλ και κλεί­νο­ντας με την οργά­νω­ση των απα­ραί­τη­των απερ­για­κών αγώ­νων και κινη­το­ποι­ή­σε­ων ενά­ντια σε αυτή την κατά­στα­ση. Αυτό βέβαια, δεν αφο­ρά το άμε­σο μέλ­λον αλλά είναι κάτι που ήδη οργα­νώ­νε­ται. Συγκε­κρι­μέ­να, σε πανελ­λα­δι­κή απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση καλούν οι εργα­ζό­με­νοι των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων την Παρα­σκευή 4 Σεπτέμ­βρη. Ακό­μα κι αν ο Μητσο­τά­κης ακύ­ρω­σε τη φετι­νή Διε­θνή Έκθε­ση Θεσ­σα­λο­νί­κης, ανα­κοι­νώ­νο­ντας όμως ότι θα μιλή­σει σε κλει­στή εκδή­λω­ση, η απερ­γία των νοσο­κο­μεια­κών την παρα­μο­νή των κυβερ­νη­τι­κών εξαγ­γε­λιών, αλλά και η δια­δή­λω­ση των συν­δι­κά­των την επό­με­νη ημέ­ρα στις 5 Σεπτέμ­βρη, δεν γίνε­ται να αναβληθούν.

Σε αυτούς τους αγώ­νες δεν μπο­ρού­με παρά να είμα­στε δίπλα τους. Μας αφο­ρούν όλες και όλους. Οι γονείς έδει­ξαν τον δρό­μο, όσο και αν οι φίλοι της κυβέρ­νη­σης παρου­σιά­ζουν ως δικό τους επί­τευγ­μα τη δωρε­άν προ­μή­θεια μασκών. Δεν πεί­θουν πλέ­ον κανέναν.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο