Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι Ναζί στη φυλακή: Πλήθος λαού στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα (VIDEO)

Με μια μεγά­λη συναυ­λία στην πλα­τεία Συντάγ­μα­τος ολο­κλη­ρώ­θη­κε η σημε­ρι­νή αντι­φα­σι­στι­κή πορεία της Αθήνας.

Η πορεία που ξεκί­νη­σε νωρί­τε­ρα από την Ομό­νοια, διέ­σχι­σε την οδό Αθη­νάς, την Ερμού και τους κεντρι­κούς εμπο­ρι­κούς δρό­μους, φθά­νο­ντας στο Σύνταγ­μα. Η πορεία προ­κά­λε­σε το ενδια­φέ­ρον του κόσμου που βρι­σκό­ταν στον δρό­μο οι οποί­οι έπαιρ­ναν τις ανα­κοι­νώ­σεις που μοί­ρα­ζαν τα μέλη των συν­δι­κά­των.  Όπως και οι υπάλ­λη­λοι των εμπο­ρι­κών κατα­στη­μά­των που έβγαι­ναν από τα κατα­στή­μα­τα προ­κει­μέ­νου να δουν την πορεία.

syntagma 1 syntagma 2 syntagma 3

«Φασί­στες τσι­ρά­κια των εργο­δο­τών, πίσω στα λαγού­μια σας θα σας ρίξει η πάλη των εργα­τών», έγρα­φε το πανό της Ομο­σπον­δί­ας και του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων Αθή­νας στο Σύνταγ­μα. Ενώ παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη, το πανό του Συν­δι­κά­του Τύπου — Χάρ­του έγρα­φε «Τον καπι­τα­λι­σμό και τους φασί­στες στο βούρ­κο της ιστο­ρί­ας». Ταυ­τό­χρο­να στο πανό του Κλα­δι­κού Συν­δι­κά­του Ενέρ­γειας ήταν γραμ­μέ­νη η φρά­ση: «κατα­δί­κη του φασι­σμού, των δολο­φό­νων ναζί».

syntagma 5

Μόλις τελεί­ω­σαν οι ομι­λί­ες στη μεγά­λη αντι­φα­σι­στι­κή συναυ­λία κρα­τή­θη­κε eνός λεπτού σιγή στη μνή­μη των θυμά­των της εγκλη­μα­τι­κής ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής.

Αμέ­σως μετά στην εξέ­δρα αναρ­τή­θη­κε πανό με το πρό­σω­πο του Παύ­λου Φύσ­σα και τους στί­χους «Σιγά μην κλά­ψω, σιγά μη φοβη­θώ», με την πλα­τεία να δονεί­ται για μία ακό­μη φορά από το σύν­θη­μα «Ο Παύ­λος ζει τσα­κί­στε τους ναζί»!

syntagma 4

Ιδιαί­τε­ρα συγκι­νη­τι­κή στιγ­μή ήταν όταν η Μάγδα Φύσ­σα πλη­σί­α­σε το πανό, που απει­κό­νι­ζε τη μορ­φή του δολο­φο­νη­μέ­νου της γιου…

syntagma magda fussa

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο