Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ναζί της «Κρυπτεία» κατέστρεψαν το μνημείο για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Η ναζι­στι­κή οργά­νω­ση «Κρυ­πτεία», ανέ­λα­βε την ευθύ­νη για το γκρέ­μι­σμα του μνη­μεί­ου των προ­σφύ­γων που βρι­σκό­ταν στο λιμά­νι Θερ­μή της Λέσβου, σύμ­φω­να με τηλε­φώ­νη­μα που έκα­νε άγνω­στος σε τοπι­κή εφημερίδα.

Το μνη­μείο ήταν αφιε­ρω­μέ­νο στους πρό­σφυ­γες που χάθη­καν στα νερά του Αιγαί­ου και κατα­στρά­φη­κε ολο­σχε­ρώς πριν μερι­κές μέρες.

Η νεο­να­ζι­στι­κή οργά­νω­ση «Κρυ­πτεία» έχει ανα­λά­βει την ευθύ­νη για πολ­λές επι­θέ­σεις σε μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες στην Αθή­να. Η συγκε­κρι­μέ­νη φασι­στι­κή-εγκλη­μα­τι­κή συμ­μο­ρία είχε επι­τε­θεί στο σπί­τι του Αμίρ, του 11χρονου μαθη­τή από το Αφγα­νι­στάν, ο οποί­ος αν και είχε κλη­ρω­θεί να είναι σημαιο­φό­ρος για την παρέ­λα­ση της 28ης Οκτώ­βρη, τελι­κά παρέ­λα­σε με την ταμπέ­λα του σχο­λεί­ου του, στα γρα­φεία της αφγα­νι­κής κοι­νό­τη­τας, όπως επί­σης ανέ­λα­βε την ευθύ­νη και για τον δολο­φο­νι­κό εμπρη­σμό που κατέ­στρε­ψε τον πρό­χει­ρο καταυ­λι­σμό των Μπα­γκλα­ντέ­ζων μετα­να­στών εργα­τών γης στη Μανω­λά­δα και έθε­σε σε κίν­δυ­νο τη ζωή τους.

Η ονο­μα­σία «Κρυ­πτεία» παρα­πέ­μπει στο μυστι­κό στρα­τιω­τι­κό σώμα της αρχαί­ας Σπάρ­της που δολο­φο­νού­σε είλωτες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο