Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι νεκροί Υγειονομικοί στις μάχες του Δεκέμβρη του ‘44

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Μία άγνω­στη πτυ­χή του αγώ­να του λαού μας κατά τη διάρ­κεια του ηρω­ι­κού Δεκέμ­βρη του 1944 είναι η συμ­μέ­το­χη των Υγειο­νο­μι­κών σ’αυτήν. Στοι­χεία της υπάρ­χουν σε δημο­σί­ευ­μα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (16/12/1945). Γρά­φει σχε­τι­κά με τίτλο: «ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ». Γρά­φει λοι­πόν με αφορ­μή προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο μνη­μό­συ­νο «για όλους τους υγειο­νο­μι­κούς που έπε­σαν στην Αντί­στα­ση του Δεκέμ­βρη υπε­ρα­σπί­ζο­ντας τη λευ­τε­ριά και ανε­ξαρ­τη­σία της Ελλάδας»

«Μια απ’ τις πολ­λές πτυ­χές της παλ­λαϊ­κής Αντί­στα­σης του Δεκέμ­βρη είνε και ο αγώ­νας των υγειο­νο­μι­κών. Σ’αυτούς και στη συνερ­γα­σία τους με την Εθνι­κή Αλλη­λεγ­γύη οφεί­λε­ται η οργά­νω­ση πραγ­μα­τι­κά θαυ­μα­στών νοσο­κο­μεια­κών εγκα­τα­στά­σε­ων για τους τραυ­μα­τι­σμέ­νους μαχη­τές και άμα­χους πολί­τες. 7 νοσο­κο­μεία έγι­ναν και δεκά­δες ιατρεία και σταθ­μοί. 2.000 κρεββ­βά­τια στή­θη­καν και νοση­λεύ­τη­καν πάνω από 5.000 τραυματίες.

Στον αγώ­να αυτόν για την περί­θαλ­ψη των συναν­θρώ­πων τους, οι υγειο­νο­μι­κοί έδω­σαν και τη ζωή τους ακό­μα. Πραγ­μα­τι­κό σύμ­βο­λο στέ­κε­ται ο για­τρός Γιώρ­γος Νομι­κός (Μίμης) γραμ­μα­τέ­ας της 9ης Αχτί­δας (Προ­α­στεί­ων) του ΚΚΕ. Πολε­μώ­ντας μαζί με το Λαό, έπε­σε τα ξημε­ρώ­μα­τα της 18ης Δεκέμ­βρη στη μάχη για την υπε­ρά­σπι­ση της Κηφισιάς.

Πλάϊ στο λαϊ­κό αυτό μαχη­τή στέ­κο­νται ο για­τρός Φώτης Κωστό­που­λος, ο για­τρός Θανά­σης Πρου­τσά­λης (εκτε­λέ­στη­κε από ριμι­νί­τες την ώρα που εκτε­λού­σε το καθή­κον του), η αδελ­φή του Χρυ­σού­λα Κωτσά­κη (εκτε­λέ­στη­κε στο Πολι­τι­κό Νοσο­κο­μείο από χίτη και χωρο­φύ­λα­κα), ο για­τρός Γιώρ­γος Σιρά­κης (σκο­τώ­θη­κε από ρου­κε­το­βό­λο του Σκό­μπυ ενώ εκτε­λού­σε το καθή­κον του) οι για­τροί Παπα­να­στα­σί­ου, Σπύ­ρος Μπα­λός, Ευθύ­μιος Λαζά­ρου, οι αδελ­φές Ελευ­θε­ρία Σπί­θα και γεωρ­γία Ζώη, οι υπάλ­λη­λοι του Ασκλη­πιεί­ου Βού­λας Νίκος Κατω­γυ­ρί­της κλπ». 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο