Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι νοσηλευτές της Δανίας συνεχίζουν την απεργία παρά την απαγόρευση με νόμο της Βουλής

Μετά από 10 εβδο­μά­δες απερ­γία που δυνά­μω­νε όλο και περισ­σό­τε­ρο και αφού είχαν δύο φορές απορ­ρί­ψει την πρό­τα­ση της διαι­τη­σί­ας η Βου­λή της Δανί­ας με νόμο τους υπο­χρε­ώ­νει να γυρί­σουν στην δου­λειά και να δεχθούν με το ζόρι την πρό­τα­ση της διαιτησίας.
Πολ­λοί απερ­γοί δεν δέχο­νται την συμ­φω­νία και συνε­χί­ζουν τον αγώ­να, μετα­δί­δει το ραδιό­φω­νο της Δανίας.
Η συμ­φω­νία που ψηφί­στη­κε στην Βου­λή προ­βλέ­πει αύξη­ση 5% σε διά­στη­μα τριών χρό­νων (!) και την συνέ­χι­ση κάποιας έρευ­νας που υπο­βάθ­μι­ζε το επάγ­γελ­μα από το 1969 με σκο­πό την ανα­βάθ­μι­ση του.
Ο αγώ­νας όμως συνε­χί­ζε­ται με στά­σεις εργα­σί­ας στην Κοπεγ­χά­γη και σε άλλες πόλεις με καθο­λι­κή απερ­γία απορ­ρί­πτο­ντας την ανα­γκα­στι­κή συμφωνία.
Οι νόμοι που ρυθ­μί­ζουν τις απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις μοιά­ζουν με αυτές της Σου­η­δί­ας γρά­φει η εφη­με­ρί­δα του ΚΚ Σου­η­δί­ας Riktpunkt.
Αυτό σημαί­νει πως όταν επι­τευ­χθεί συμ­φω­νία τα δύο μέρη δεσμεύ­ο­νται για εργα­σια­κή ειρήνη.
Όσοι απερ­γούν είναι παρά­νο­μοι και κιν­δυ­νεύ­ουν με πρό­στι­μο ακό­μη και με απόλυση.
Οι νοσο­κό­μοι όμως παρό­λο που το γνω­ρί­ζουν αυτό και έχο­ντας την διοί­κη­ση της Ομο­σπον­δί­ας ενα­ντί­ον τους, αφού ήδη έχει υπο­γρά­ψει την συμ­φω­νία, συνε­χί­ζουν τον αγώ­να δεί­χνο­ντας αγω­νι­στι­κό­τη­τα και δεν υποτάσσονται.
-Είναι κοροϊ­δία, απορ­ρί­ψα­με την πρό­τα­ση δύο φορές και νομο­θε­τούν ένα νόμο που δεν μας δίνει ούτε δεκά­ρα παρα­πά­νω, δηλώ­νει η Harun Demirtas συν­δι­κα­λί­στρια που συμ­με­τέ­χει στην απεργία.
Η έλλει­ψη αγω­νι­στι­κό­τη­τας των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών συν­δι­κά­των της Σκαν­δι­να­βί­ας που στη­ρί­ζε­ται πάντα στην συνερ­γα­σία των τάξε­ων και την εργα­σια­κή ειρή­νη βρή­κε στο πρό­σω­πο των νοσο­κό­μων μια αγω­νι­στι­κή στά­ση που χαλά­ει το κλί­μα των ήπιων διαπραγματεύσεων.
Οι αγώ­νες που ακό­μη σήμε­ρα είναι μόνο για οικο­νο­μι­κά ζητή­μα­τα χωρίς ταξι­κή ανα­φο­ρά όσο οι ανά­γκες μεγα­λώ­νουν όπως και η ανάλ­γη­τη στά­ση των εργο­δο­τών και του κρά­τους σίγου­ρα θα φέρουν νέους αγώ­νες και συγκρού­σεις ακό­μη και στην Σκανδιναβία.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο