Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία — Οι τοποθετήσεις Γ. Δελής- Μ. Συντυχάκη- Δ. Μανωλάκου- Μ. Κομνηνάκα

«Ασυμ­βί­βα­στη η πολι­τι­κή στή­ρι­ξης των καπι­τα­λι­στι­κών κερ­δών με την πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού» ανέ­φε­ρε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Γιώρ­γος Λαμπρού­λης κατά την ανά­πτυ­ξης της επε­ρώ­τη­ση στον υπουρ­γό Υγεί­ας για «τις οδυ­νη­ρές συνέ­πειες της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής στην Υγεία». Τόνι­σε πως «η έξαρ­ση των κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού, τα απα­νω­τά ρεκόρ σε εισα­γω­γές ασθε­νών και δια­σω­λη­νω­μέ­νων καταρ­ρί­πτουν δρα­μα­τι­κά το αφή­γη­μα της κυβέρ­νη­σης ότι έλα­βε όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα». Απο­δει­κνύ­ε­ται, είπε, πως «οι λαϊ­κές ανά­γκες στον καπι­τα­λι­σμό αντι­με­τω­πί­ζο­νται από το κρά­τος σαν κόστος και η υγεία σαν εμπό­ρευ­μα και ευκαι­ρία για επι­χει­ρη­μα­τι­κά κέρδη».

Μίλη­σε «για διά­λυ­ση της Πρω­το­βάθ­μιας Υγεί­ας και απο­ψί­λω­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας από προ­σω­πι­κό, με απο­τέ­λε­σμα ο λαός να είναι απροστάτευτος».

Αντι­τά­χθη­κε με το ”νέο ΕΣΥ”, που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση λέγο­ντας πως ο μόνος στό­χος του είναι η περαι­τέ­ρω συμπί­ε­ση των κρα­τι­κών δαπα­νών για την Υγεία.

Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Γιάν­νης Δελής, επι­σή­μα­νε πως «μπρο­στά στο φάσμα της απει­λη­τι­κής αφρι­κα­νι­κής μετάλ­λα­ξης και μετά από 2 χρό­νια, περί­που, παν­δη­μί­ας, θα περί­με­νε κανείς από την κυβέρ­νη­ση, μια σοβα­ρή ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας και πολύ­μορ­φα και ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας του λαού, όπως την απο­φυ­γή του συνω­στι­σμού στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, στους μεγά­λους χώρους δου­λειάς και στα σχο­λεία» και τόνι­σε. «Αλλά κανείς δια­πι­στώ­νει πως δεν υπάρ­χει κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας και κανέ­να μέτρο μεί­ω­σης της δια­σπο­ράς, η δε καρα­μέ­λα της ατο­μι­κής ευθύ­νης έχει πλέ­ον λιώ­σει εδώ και και­ρό στο στό­μα της κυβέρ­νη­σης και των παπα­γά­λων της».

Υπο­στή­ρι­ξε πως το ”νέο ΕΣΥ” που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση φέρ­νει έναν νέο κύκλο καταρ­γή­σε­ων και συγ­χω­νεύ­σε­ων νοσο­κο­μεί­ων και κλι­νι­κών, προ­ω­θεί την ενί­σχυ­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας των νοσο­κο­μεί­ων και νέες ανα­τρο­πές στις εργα­σια­κές σχέ­σεις του ιατρι­κού και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού. «Η υγεία των ανθρώ­πων στον καπι­τα­λι­σμό αντι­με­τω­πί­ζε­ται σαν ένα πανά­κρι­βο εμπό­ρευ­μα για να ξεζου­μί­ζουν τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία και το λαϊ­κό εισό­δη­μα» είπε και προ­σέ­θε­σε, μετα­ξύ άλλων: «Στα χέρια του ίδιου του λαού βρί­σκε­ται και το θέμα της υγεί­ας του μακριά από τις αυτα­πά­τες που κυκλο­φο­ρούν και τη μοι­ρο­λα­τρία που καλ­λιερ­γεί­ται. Ο οργα­νω­μέ­νος, αγω­νι­ζό­με­νος λαός μπο­ρεί και πρέ­πει με την πάλη του αυτή του την κοι­νω­νι­κή ανά­γκη να την εξασφαλίσει».

Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Μανώ­λης Συντυ­χά­κης κατα­λό­γι­σε ευθύ­νες στην κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή «για την άρνη­σή της να μη θωρα­κί­ζει το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, να μην επι­τάσ­σει τις ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές, στις πάνω από τις 6.000 ανα­στο­λές υγειο­νο­μι­κών και την κατα­φυ­γή στη βολι­κή θεω­ρία της ”ατο­μι­κής ευθύ­νης” που δεν αφή­νει κανέ­να περι­θώ­ριο παρερ­μη­νειών για τη νέου τύπου εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του ΕΣΥ που διαφημίζει».

Στην παν­δη­μία είπε «βρή­κα­τε την χρυ­σή ευκαι­ρία για να δρο­μο­λο­γή­σε­τε τη στα­δια­κή απε­μπλο­κή της χρη­μα­το­δό­τη­σης των κρα­τι­κών μονά­δων Υγεί­ας από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και στην παρο­χή ενός ελά­χι­στου και βασι­κού πακέ­του παρο­χών». Υπο­στή­ρι­ξε πως «η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση, η υπο­στε­λέ­χω­ση, η διαρ­κώς αυξα­νό­με­νη μετα­κύ­λι­ση επι­πλέ­ον δαπα­νών Υγεί­ας στους ασθε­νείς, στα ΑμεΑ απο­τε­λούν σκό­πι­μη, συνει­δη­τή επι­λο­γή των κυβερ­νή­σε­ων, προ­κει­μέ­νου τα νοσο­κο­μεία, τα Κέντρα Υγεί­ας, το σύνο­λο των δημό­σιων δομών υγεί­ας και πρό­νοιας, να μη μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στις ανά­γκες υγεί­ας του λαού, εξα­να­γκά­ζο­ντας τους ασθε­νείς να απευ­θύ­νε­ται στον ιδιω­τι­κό τομέα πλη­ρώ­νο­ντας τα μαλ­λιά της κεφα­λής τους για παροχές».

Ο κ. Συντυ­χά­κης κάλε­σε σε συμπό­ρευ­ση τους υγειο­νο­μι­κούς σε μια μαχη­τι­κή συμπό­ρευ­ση, για ένα «απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κό σύστη­μα Υγεί­ας- Πρό­νοιας, καθο­λι­κό, σύγ­χρο­νο και απο­λύ­τως δωρε­άν. Χωρίς καμία επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση, χωρίς δωρε­ές από σωτή­ρες-εφο­πλι­στές, που οι υπη­ρε­σί­ες του θα απο­τε­λούν στην πρά­ξη κατο­χυ­ρω­μέ­νο κοι­νω­νι­κό αγα­θό και όχι προ­ϊ­όν αγο­ρα­πω­λη­σί­ας. Με απο­κλει­στι­κή κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση των δημό­σιων μονά­δων Υγεί­ας, με φορο­λό­γη­ση του κεφα­λαί­ου, κατάρ­γη­ση των εισφο­ρών των εργα­ζο­μέ­νων στον κλά­δο της Υγεί­ας των ασφα­λι­στι­κών ταμεί­ων. Και σε ένα ενιαίο πανελ­λα­δι­κό κρα­τι­κό σύστη­μα Υγείας».

Η βου­λευ­τής του ΚΚΕ Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου ανέ­φε­ρε πως η πολι­τι­κή, όλων των κυβερ­νή­σε­ων βάζει τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων πάνω από την υγεία του λαού και η παν­δη­μία ανέ­δει­ξε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο «την κυνι­κό­τη­τα αυτής της βάρ­βα­ρης πολι­τι­κής που εμπο­ρευ­μα­το­ποιεί ακό­μα και την προ­στα­σία της δημό­σιας Υγεί­ας». Υπο­στή­ρι­ξε πως «η κυβέρ­νη­ση δεν πήρε κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο για την απο­τρο­πή της διά­δο­σης του κορο­νοϊ­ού, ούτε στα σχο­λεία, ούτε σε ΜΜΜ, ούτε στους χώρους δου­λειάς» και μετα­ξύ άλλων υπο­γράμ­μι­σε «την ανά­γκη πρό­λη­ψης και αντι­με­τώ­πι­σης του επαγ­γελ­μα­τι­κού κιν­δύ­νου» σημειώ­νο­ντας πως είναι «ελά­χι­στοι οι για­τροί εργα­σί­ας και πρό­κλη­ση το να μην κατα­γρά­φο­νται οι επαγ­γελ­μα­τι­κές ασθένειες».

Η βου­λευ­τής του ΚΚΕ Μαρία Κομνη­νά­κα, εστί­α­σε στην υγειο­νο­μι­κή κάλυ­ψη στα νησιά μιλώ­ντας για μια «τρα­γι­κή και επι­κίν­δυ­νη πολ­λές φορές κατά­στα­ση», ανα­φέ­ρο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά παρα­δείγ­μα­τα: Στην Πάρο η εμφά­νι­ση κρου­σμά­των και το ελλι­πές προ­σω­πι­κό, υπο­χρέ­ω­σε το μονα­δι­κό ΚΥ του νησιού για 10 μέρες να δέχε­ται μόνο επεί­γο­ντα περι­στα­τι­κά, ανα­στέλ­λο­ντας παράλ­λη­λα τη λει­τουρ­γία και των Περι­φε­ρεια­κών Ιατρεί­ων. Ελεί­ψεις για­τρών κατα­γρά­φο­νται στην Ικα­ρία και στη Σάμο. Το Νοσο­κο­μείο Μυτι­λή­νης, μένει με μία μόνο νεφρο­λό­γο, σε ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα νεφρο­λο­γι­κά τμή­μα­τα της νησιω­τι­κής Ελλά­δας, που περι­θάλ­πει 60 τακτι­κά αιμο­κα­θαι­ρό­με­νους. Το Νοσο­κο­μείο της Λήμνου, πρό­περ­σι το καλο­καί­ρι έφτα­σε να εφη­με­ρεύ­ει για 33 συνε­χό­με­νες μέρες. Τρα­γι­κή είναι η υπο­στε­λέ­χω­ση του νοσο­κο­μεί­ου της Σαντο­ρί­νης, ενώ και καθη­με­ρι­νά περι­στα­τι­κά κατα­γρά­φουν τις μεγά­λες ελλεί­ψεις που υπάρ­χουν στο ΕΚΑΒ που οι αερο­δια­κο­μι­δές πλέ­ον έχουν γίνει η λύση για τα νησιά μας.

vivlio mpelogiannis

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο