Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Οι ομοφυλόφιλοι είναι απόβλητοι» — Την Δευτέρα θα συνεχιστεί η δίκη του φασίστα Αμβρόσιου

Δια­κό­πη­κε για το πρωί της προ­σε­χούς Δευ­τέ­ρας, η εκδί­κα­ση στο τρι­με­λές πλημ­με­λειο­δι­κείο Αιγί­ου, της έφε­σης που έχει κατα­τε­θεί κατά της αθω­ω­τι­κής από­φα­σης του μονο­με­λούς πλημ­με­λειο­δι­κεί­ου Αιγί­ου για τον μητρο­πο­λί­τη Αιγια­λεί­ας και Καλα­βρύ­των, Αμβρόσιο.

Ο μητρο­πο­λί­της κατη­γο­ρεί­ται για «δημό­σια υπο­κί­νη­ση βίας ή μίσους», και για «κατά­χρη­ση εκκλη­σια­στι­κού αξιώ­μα­τος», μετά την ανάρ­τη­ση που είχε κάνει στο προ­σω­πι­κό του ιστο­λό­γιο, με την οποία είχε κατα­φερ­θεί κατά των ομοφυλοφίλων.

Η σημε­ρι­νή ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία ξεκί­νη­σε περί­που στις 10:30 το πρωί και διήρ­κε­σε για περισ­σό­τε­ρες από οκτώ ώρες. Αρχι­κά κατα­τέ­θη­καν ενστά­σεις από την πλευ­ρά της υπε­ρά­σπι­σης, τις οποί­ες όμως απέρ­ρι­ψε το δικα­στή­ριο και στην συνέ­χεια άρχι­σαν να κατα­θέ­τουν κατά σει­ρά οι μάρ­τυ­ρες πολι­τι­κής αγω­γής και υπεράσπισης.

Ο φασί­στας μητρο­πο­λί­της σε σύντο­μη παρέμ­βα­σή του εξέ­φρα­σε την αγα­νά­κτη­σή του για τις ερω­τή­σεις που τέθη­καν στους μάρ­τυ­ρες υπε­ρά­σπι­σης, οι οποί­ες ήταν σε λάθος βάση, όπως είπε.

«Οι ομο­φυ­λό­φι­λοι είναι από­βλη­τοι. Εννοώ όλοι, όχι συγκε­κρι­μέ­να πρό­σω­πα, ο Γιάν­νης, ο Χρή­στος…», είπε ο μητρο­πο­λί­της στην παρέμ­βα­σή του, παρα­δε­χό­με­νος φυσι­κά ότι το κεί­με­νό του στρε­φό­ταν ενα­ντί­ον των ομο­φυ­λό­φι­λων κι όχι μόνο των πολι­τι­κών, όπως έλε­γε η πρω­τό­δι­κη από­φα­ση του μονο­με­λούς Πλημμελειοδικείου.

«Αν ο Μητρο­πο­λί­της το είχε πει αυτό από την αρχή, θα είχα­με γλι­τώ­σει τόσες ώρες δίκης», σημεί­ω­σε η υπεράσπιση.

Το δικα­στή­ριο ρώτη­σε επα­νει­λημ­μέ­νως τον μητρο­πο­λί­τη Ηλεί­ας Γερ­μα­νό και τον μητρο­πο­λί­τη Γόρ­τυ­νος και Μεγα­λού­πο­λε­ως Ιερε­μία πώς είναι δυνα­τόν να ισχυ­ρί­ζο­νται ότι το επί­δι­κο κεί­με­νο κατα­δι­κά­ζει μόνο την ομο­φυ­λο­φι­λία και δεν στρέ­φε­ται ενα­ντί­ον των ομοφυλόφιλων.

Είναι αμφί­βο­λο αν δόθη­κε κάποια ξεκά­θα­ρη απά­ντη­ση από τους δύο μητρο­πο­λί­τες. Ο πρώ­τος μάλι­στα σημεί­ω­σε ότι ο ομο­φυ­λό­φι­λος είναι μια­ρός και ο δεύ­τε­ρος ανα­φέρ­θη­κε σε απο­σπά­σμα­τα της Αγί­ας Γρα­φής, που χαρα­κτη­ρί­ζουν τους αμαρ­τω­λούς γαϊ­δού­ρια, σκυ­λιά και γεν­νή­μα­τα εχίδνων.

«Όταν τους βλέ­που­με να βάζουν το εικό­νι­σμα του Αγί­ου Νικο­λά­ου στα γεν­νη­τι­κά τους όργα­να, να επαί­ρο­νται ότι η ομο­φυ­λο­φι­λία είναι πιο γλυ­κιά απ’ το φυσιο­λο­γι­κό και να ζητούν ίσα δικαιώ­μα­τα δεν μπο­ρεί να μην φωνά­ζει κανείς. Έπρε­πε να είμαι και εγώ στο εδώ­λιο. Έχω πει χει­ρό­τε­ρα», είπε ο μητρο­πο­λί­της Γόρτυνος.

Νωρί­τε­ρα, ο μητρο­πο­λί­της Πει­ραιώς Σερα­φείμ, μάρ­τυ­ρας υπε­ρά­σπι­σης του κατη­γο­ρου­μέ­νου, περιέ­γρα­ψε την ομο­φυ­λο­φι­λία ως ανα­τρο­πή της ανθρώ­πι­νης οντο­λο­γί­ας από την παρα­φθρά των σωμα­τι­κών οργά­νων που δημιουρ­γεί ασθένειες.

Ανα­φέρ­θη­κε συγκε­κρι­μέ­να σε πολ­λα­πλα­σια­σμό περι­στα­τι­κών καρ­κί­νου απ΄την παρα­φθο­ρά της χρή­σης της στο­ματ­κής κοι­λό­τη­τας, είπε όμως ότι ο κατη­γο­ρού­με­νος κατα­δι­κά­ζει την αμαρ­τία όχι τους αμαρτωλούς.

Είπε συγκε­κρι­μέ­να ότι αν κάποιος πιστός δια­βά­σει το κεί­με­νο του Αμβρό­σιου και δει στο δρό­μο ένα ομό­φυ­λο ζευ­γά­ρι να κρα­τιέ­ται χέρι-χέρι η αντί­δρα­σή του θα είναι να προ­σευ­χη­θεί γι’ αυτούς. Δεν διευ­κρί­νι­σε, όμως, για­τί το επί­δι­κο κεί­με­νο δεν περιέ­χει καμιά ανα­φο­ρά σε προ­σευ­χή ούτε πώς η προ­σευ­χή συν­δυά­ζε­ται με την προ­τρο­πή «φτύ­στε τους».

Παρα­δέ­χθη­κε ότι ο χαρα­κτη­ρι­σμός «ελατ­τω­μα­τί­ες» ανα­φέ­ρε­ται σε αυτούς για τους οποί­ους θέσπι­σαν οι πολι­τι­κοί το σύμ­φω­νο συμ­βί­ω­σης, δηλα­δή τους ομοφυλόφιλους.

Πρό­σθε­σε, τέλος, ότι η ομο­φυ­λο­φι­λία έγι­νε έννο­μο αγα­θό μετά το ’80, με τον διε­θνι­σμό του Τζορτζ Σόρος.

Προη­γή­θη­καν οι ανα­λυ­τι­κές κατα­θέ­σεις των μαρ­τύ­ρων της πολι­τι­κής αγω­γής καθη­γη­τών Νίκου Αλι­βι­ζά­του και Χρι­στό­φο­ρου Αργυρόπουλου.

Στις πρώ­τες από­πει­ρες της υπε­ρά­σπι­σης να μετα­τρέ­ψει και πάλι τη δίκη σε δίκη των ομο­φυ­λό­φι­λων, με ερω­τή­σεις όπως «κου­νιέ­στε στον δρό­μο;» ή «αυτό που απορ­ρέ­ει από την ιδιό­τη­τα της ομο­φυ­λο­φι­λί­ας είναι προ­σβο­λή;» ή «πώς πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται οι ομο­φυ­λό­φι­λοι αφού δεν γεν­νά­νε;», αντέ­δρα­σε έντο­να η Πολι­τι­κή Αγω­γή ζητώ­ντας από το δικα­στή­ριο να προ­στα­τεύ­σει την τιμή των μαρ­τύ­ρων, όπως αρμό­ζει σε ευρω­παϊ­κό δικαστήριο.

Αμέ­σως μετά, το δικα­στή­ριο διέ­κο­ψε κι η ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία θα συνε­χι­στεί την προ­σε­χή Δευ­τέ­ρα, με την απο­λο­γία του κατη­γο­ρού­με­νου μητρο­πο­λί­τη, την πρό­τα­σης της εισαγ­γε­λέ­ως της έδρας και τις αγο­ρεύ­σεις των συνη­γό­ρων πολι­τι­κής αγω­γής και υπεράσπισης.

Σε δηλώ­σεις που έκα­νε μετά το τέλος της σημε­ρι­νής δια­δι­κα­σί­ας ο συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης του κ. Αμβρό­σιου, Γιώρ­γος Μπέ­σκος, ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων ότι «η άπο­ψή μας είναι ότι το κεί­με­νο του Αμβρο­σί­ου, όπως έχει δια­τυ­πω­θεί, δεν εμπί­πτει στην αντι­κει­με­νι­κή υπό­στα­ση του κατη­γο­ρη­τη­ρί­ου που αφο­ρά τον αντι­ρα­τσι­στι­κό νόμο και την κατά­χρη­ση εκκλη­σια­στι­κού αξιώ­μα­τος, καθώς δεν υπάρ­χει προ­τρο­πή για εχθρο­πρα­ξία και τέτοιες ενέρ­γειες που απαι­τεί ο νόμος, αλλά γίνε­ται ανα­φο­ρά σε κάποιες περι­φρο­νη­τι­κές εκφρά­σεις σε πολιτικούς».

Από την πλευ­ρά τους, οι συνή­γο­ροι πολι­τι­κής αγω­γής ενη­μέ­ρω­σαν πως δεν θέλουν να κάνουν κάποιο σχό­λιο ή δήλω­ση, όσο διαρ­κεί εκδί­κα­ση της υπόθεσης.

Καθ΄ όλη την διάρ­κεια της δίκης, μέσα και έξω από την αίθου­σα του δικα­στη­ρί­ου, βρί­σκο­νταν ιερείς και πολί­τες, που όπως ανέ­φε­ραν, ήθε­λαν να συμπα­ρα­στα­θούν στο Αμβρόσιο.

Επί­σης, στο δικα­στή­ριο βρί­σκο­νταν για να παρα­κο­λου­θή­σουν την δίκη και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοι­νό­τη­τας. Η Αστυ­νο­μία είχε λάβει αυξη­μέ­να μέτρα ασφα­λεί­ας, μέσα και έξω από το δικα­στι­κό μέγα­ρο Αιγίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο