Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι οργισμένες αντιδράσεις Ρομά — Νέα στοιχεία στην υπόθεση του εν ψυχρώ πυροβολισμού του 16χρονου

Ο 16χρονος Ρομά Κώστας Φρα­γκού­λης χαρο­πα­λεύ­ει στην ΜΕΘ του «Ιππο­κρά­τειου» Νοσο­κο­μεί­ου, οι γονείς ζητούν δικαιο­σύ­νη, οι οργι­σμέ­νες αντι­δρά­σεις Ρομά επε­κτεί­νο­νται και ταυ­τό­χρο­να νέα στοι­χεία βλέ­πουν το φως για τη δολο­φο­νι­κή πρό­θε­ση του αστυ­νο­μι­κού που πυροβόλησε.

Νέα στοι­χεία στην υπό­θε­ση του εν ψυχρώ πυρο­βο­λι­σμού του 16χρονου Ρομά, από αστυ­νο­μι­κό της ομά­δας ΔΙΑΣ, προ­έ­κυ­ψαν μετά την εύρε­ση μιας δεύ­τε­ρης σφαί­ρας. Η σφαί­ρα βρέ­θη­κε καρ­φω­μέ­νη σε πόρ­τα παρα­κεί­με­νου ξενο­δο­χεί­ου στην περιο­χή όπου έπε­σαν οι πυρο­βο­λι­σμοί. Η σφαί­ρα παρα­λή­φθη­κε από την Εγκλη­μα­το­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία, προ­κει­μέ­νου να εξε­τα­στεί αν είχε παρό­μοια πορεία με αυτήν που τραυ­μά­τι­σε στο κεφά­λι τον 16χρονο. Ο 32χρονος αστυ­νο­μι­κός στην κατά­θε­σή του είχε ισχυ­ρι­στεί πως πυρο­βό­λη­σε δύο φορές, εκ των οποί­ων η μία στον αέρα για εκφοβισμό.

Ο Αλέ­ξης Κού­γιας ορί­στη­κε δικη­γό­ρος του αστυ­νο­μι­κού, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος μάλι­στα σε τηλε­ο­πτι­κή του συνέ­ντευ­ξη το …«δικαί­ω­μα» των αστυ­νο­μι­κών να πυρο­βο­λούν «είτε πρό­κει­ται για 20 ευρώ είτε για 100 ή 200 ευρώ»! Ο ίδιος δικη­γό­ρος είχε ανα­λά­βει τους αστυ­νο­μι­κούς που πυρο­βό­λη­σαν και σκό­τω­σαν πέρ­σι τον Νίκο Σαμπά­νη στο Πέρα­μα. Σήμε­ρα μάλι­στα είπε ότι του τηλε­φώ­νη­σαν θεσμι­κοί παρά­γο­ντες, η οικο­γέ­νεια του αστυ­νο­μι­κού και οι συν­δι­κα­λι­στι­κοί φορείς αστυ­νο­μι­κών της Θεσ­σα­λο­νί­κης προ­κει­μέ­νου να ανα­λά­βω την υπε­ρά­σπι­ση του 32χρονου.

Οργή Ρομά, διαμαρτυρίες στους δρόμους

Κλει­στή για αρκε­τή ώρα παρέ­μει­νε το βρά­δυ της Τετάρ­της η νέα Εθνι­κή Οδός Αθη­νών – Κορίν­θου στο ύψος των Μεγά­ρων εξαι­τί­ας δια­μαρ­τυ­ρί­ας που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν Ρομά για τον πυρο­βο­λι­σμό του 16χρονου από αστυ­νο­μι­κό στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Ο δρό­μος δόθη­κε στην κυκλο­φο­ρία ξανά περί­που στις 21:30 και αφού πρώ­τα απο­μα­κρύν­θη­καν από το οδό­στρω­μα διά­φο­ρα αντι­κεί­με­να όπως πέτρες, ξύλα και λάστιχα.

Σύμ­φω­να με την ΕΛ.ΑΣ., στο Μενί­δι και συγκε­κρι­μέ­να στη συμ­βο­λή των Οδών Φυλής και Ιου­στι­νια­νού, ένα αστι­κό λεω­φο­ρείο τυλί­χτη­κε στις φλό­γες. Επί­σης, άγνω­στοι διέρ­ρη­ξαν κατά­στη­μα ελα­στι­κών στη λεω­φό­ρο ΝΑΤΟ και στη συνέ­χεια του έβα­λαν φωτιά.

Αγρίνιο: Αποχώρησαν οι συγκεντρωμένοι από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου

Απο­χώ­ρη­σαν από την περιο­χή του Αγί­ου Δημη­τρί­ου στο Αγρί­νιο, τα περί­που 50 άτο­μα τα οποία δια­μαρ­τύ­ρο­νταν για τον τραυ­μα­τι­σμό του 16χρονου στην Θεσ­σα­λο­νί­κη. Μετά την απο­χώ­ρη­ση, οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις έσβη­σαν τις φωτιές που είχαν βάλει οι δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι σε κάδους απορ­ριμ­μά­των και λάστι­χα, ενώ δόθη­κε και πάλι στην κυκλο­φο­ρία η εθνι­κή οδός Αντιρ­ρί­ου – Ιωαν­νί­νων, στο ύψος του κόμ­βου του Αγί­ου Δημητρίου.

Ανάλογο σκηνικό και στη Μεσσηνία

Ανά­λο­γη δια­μαρ­τυ­ρία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και στην περιο­χή Αριο­χώ­ρι Μεσ­ση­νί­ας, όπου δεκά­δες άτο­μα απέ­κλει­σαν την παλαιά εθνι­κή οδό Καλα­μά­τας – Τρί­πο­λης και έβα­λαν φωτιά σε λάστι­χα. Οι συγκε­ντρω­μέ­νοι έχουν απο­χω­ρή­σει από την περιο­χή και πλέ­ον η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των διε­ξά­γε­ται κανονικά.

Κλειστή η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Βέροιας

Σε νέο απο­κλει­σμό της παλαιάς εθνι­κής οδού Θεσ­σα­λο­νί­κης-Βέροιας, στο ύψος της Χαλ­κη­δό­νας, προ­χώ­ρη­σαν Ρομά. Σύμ­φω­να με την Αστυ­νο­μία ένας μικρός αριθ­μός ατό­μων έχουν στή­σει οδο­φράγ­μα­τα, ενώ καί­νε λάστιχα.

«Κοκορομαχία» κυβέρνησης — ΣΥΡΙΖΑ

Η δολο­φο­νι­κή αστυ­νο­μι­κή επί­θε­ση στην Θεσ­σα­λο­νί­κη γίνε­ται και πάλι αφορ­μή για μια νέα «κοκο­ρο­μα­χία» μετα­ξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουρ­γός της λεγό­με­νης Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Τάκης Θεο­δω­ρι­κά­κος, αφού κατη­γό­ρη­σε την «αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση και άλλες φωνές στο δημό­σιο βίο» πως επι­χει­ρούν μια επι­κίν­δυ­νη ταύ­τι­ση με τον Δεκέμ­βρη 2008, «επι­ζη­τώ­ντας την επα­νά­λη­ψη των ίδιων θλι­βε­ρών γεγο­νό­των που είχαν συμ­βεί τότε», κατέ­λη­ξε ότι «στη­ρί­ζου­με την Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία στην άσκη­ση των καθη­κό­ντων της, με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα. Αλλά, πάντα αυστη­ρά στο πλαί­σιο του Νόμου. Για­τί ο νόμος ισχύ­ει για όλους. Χωρίς εξαι­ρέ­σεις». Στις δηλώ­σεις του, δεν ανέ­φε­ρε ούτε καν τη λέξη πυρο­βο­λι­σμός, παρά μίλη­σε «για τρα­γι­κό συμ­βάν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη που οδή­γη­σε στον βαρύ­τα­το τραυ­μα­τι­σμό του 16χρονου».

Ο αρμό­διος τομε­άρ­χης του κόμ­μα­τος της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, Χρή­στος Σπίρ­τζης, απά­ντη­σε πως «δεν φταί­ει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα αμέ­τρη­τα γεγο­νό­τα ακραί­ας αστυ­νο­μι­κής βίας και αυθαι­ρε­σί­ας που έχουν γίνει, πλέ­ον, καθη­με­ρι­νό­τη­τα», απο­δί­δο­ντας την αστυ­νο­μι­κή βία στην «αντι­δη­μο­κρα­τι­κή, αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή αντί­λη­ψη των κυρί­ων Θεο­δω­ρι­κά­κου και Μητσο­τά­κη», τη στιγ­μή που η Αστυ­νο­μία ‑με όλες τις κυβερ­νή­σεις- εντεί­νει την κατα­στο­λή και την αυθαι­ρε­σία απέ­να­ντι στον εχθρό λαό.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο