Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων–υποκλοπών και τη χρήση κακόβουλων λογισμικών

Στο θέμα των υπο­κλο­πών ανα­φέ­ρε­ται το ΚΚΕ, σημειώ­νο­ντας ότι «στις 25/3/21 ψηφί­στη­κε στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο ο Κανο­νι­σμός 2021/821 για τα “είδη διπλής χρή­σης” στα οποία συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται και τα “είδη κυβερ­νο­ε­πι­τή­ρη­σης”, από τον οποίο συνά­γε­ται ότι η παρα­γω­γή, εμπο­ρία, δια­κί­νη­ση και εξα­γω­γή κατα­σκο­πευ­τι­κού λογι­σμι­κού, όπως το Pegasus, το Predator και δεκά­δες άλλα που κυκλο­φο­ρούν, θεω­ρεί­ται νόμι­μη από τη νομο­θε­σία της ΕΕ. Ο κανο­νι­σμός υπερ­ψη­φί­στη­κε από τους ευρω­βου­λευ­τές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ (δηλα­δή κι από τον ίδιο τον Ν. Ανδρου­λά­κη) και κατα­ψη­φί­στη­κε μόνο από το ΚΚΕ».

Σε σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση για το θέμα, το ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει ότι ο κανο­νι­σμός έρχε­ται σε συνέ­χεια πολ­λών αντί­στοι­χων οδη­γιών και νόμων σε ευρω­ε­νω­σια­κό και εθνι­κό επί­πε­δο, «όπως είναι για παρά­δειγ­μα ‑μετα­ξύ πολ­λών άλλων νομο­θε­τη­μά­των- η επαί­σχυ­ντη οδη­γία 2006/24/ΕΚ που επι­βάλ­λει τη δια­τή­ρη­ση από τους παρό­χους ηλε­κτρο­νι­κών επι­κοι­νω­νιών των “μετα­δε­δο­μέ­νων” όλων των πολι­τών σε κάθε κρά­τος-μέλος της ΕΕ και την άμε­ση διά­θε­σή τους στις υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας. Οδη­γία που ενσω­μα­τώ­θη­κε στην εθνι­κή νομο­θε­σία με το Ν. 3917/2011 του ΠΑΣΟΚ και που όλες οι κατο­πι­νές κυβερ­νή­σεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ δια­τη­ρούν ανέπαφο».

Για το θέμα των παρα­κο­λου­θή­σε­ων-υπο­κλο­πών επα­νήλ­θε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, στις 10/8/22, μετά την «ομο­λο­γία στην οποία υπο­χρε­ώ­θη­κε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ για την παρα­κο­λού­θη­ση από την ΕΥΠ των επι­κοι­νω­νιών του ευρω­βου­λευ­τή και προ­έ­δρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρου­λά­κη», κατα­θέ­το­ντας ερώ­τη­ση προς την Ευρω­παϊ­κή Επιτροπή.

Στην ερώ­τη­ση η ΕΟ του ΚΚΕ «ανέ­δει­ξε τις επα­νει­λημ­μέ­νες “συνα­κρο­ά­σεις” τηλε­φώ­νων στην έδρα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δας από το 2016 που έμει­ναν αδιε­ρεύ­νη­τες από τη λεγό­με­νη “Αρχή Δια­σφά­λι­σης του Απορ­ρή­του των Επι­κοι­νω­νιών-ΑΔΑΕ”, επι­βε­βαιώ­νο­ντας το ρόλο της στη συγκά­λυ­ψη παρα­βιά­σε­ων του απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών». Επί­σης ανέ­δει­ξε τις «απο­κα­λύ­ψεις για την παρα­κο­λού­θη­ση από την ΕΥΠ των επι­κοι­νω­νιών δημο­σιο­γρά­φων που κι αυτές συνο­δεύ­τη­καν από την ενερ­γο­ποί­η­ση του συστή­μα­τος παρα­κο­λού­θη­σης Predator» επι­ση­μαί­νο­ντας ότι παρό­μοιες περι­πτώ­σεις παρα­κο­λου­θή­σε­ων με το λογι­σμι­κό spyware Pegasus απο­κα­λύ­φθη­καν και σε σει­ρά άλλων χωρών.

Οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΚΕ κάλε­σαν την Επι­τρο­πή να τοπο­θε­τη­θεί για «το γεγο­νός ότι το ίδιο το θεσμι­κό πλαί­σιο της ΕΕ, το οποίο έχει ενσω­μα­τω­θεί από τις κυβερ­νή­σεις και στις εθνι­κές νομο­θε­σί­ες, έχει κατα­στή­σει νόμο και επι­τρέ­πει την γενι­κευ­μέ­νη παρα­κο­λού­θη­ση των επι­κοι­νω­νιών, την παρα­βί­α­ση της ιδιω­τι­κής ζωής, τη συλ­λο­γή, επε­ξερ­γα­σία και ανταλ­λα­γή προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των εργα­ζο­μέ­νων σε όλα τα κρά­τη-μέλη της».

Στη συζή­τη­ση στη Βου­λή, στις 26/8, για την υπό­θε­ση των παρα­κο­λου­θή­σε­ων-υπο­κλο­πών ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, έθε­σε συγκε­κρι­μέ­να ερω­τή­μα­τα προς την κυβέρ­νη­ση για την χρή­ση κακό­βου­λων λογι­σμι­κών σε ευρω­παϊ­κές χώρες και για το ενδια­φέ­ρον προ­μή­θειάς τους από τις ελλη­νι­κές υπηρεσίες.

Συγκε­κρι­μέ­να, μετα­ξύ άλλων, έθε­σε τα εξής ερωτήματα:

-«Είχε ή δεν είχε δρο­μο­λο­γη­θεί ακό­μα επί προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων η αγο­ρά ενός νέου συστή­μα­τος με λογι­σμι­κό που παρέ­χει μεγα­λύ­τε­ρες δυνα­τό­τη­τες, ιδιαί­τε­ρα για παρα­κο­λου­θή­σεις δημο­φι­λών εφαρ­μο­γών όπως το Viber, το Messenger, το WhatsApp κά, για τις “ανά­γκες” της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ;

-Είχε ή δεν είχε εξε­τα­στεί η εφαρ­μο­γή τέτοιου λογι­σμι­κού στην Αγγλία και στην Ιτα­λία, όπως και η προ­μή­θεια ειδι­κού λογι­σμι­κού από το Ισραήλ;

-Ήταν ή όχι στις προ­θέ­σεις προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, η προ­μή­θεια ακό­μα και του συστή­μα­τος “Predator”; Μήπως έκα­ναν και σχε­τι­κές συνο­μι­λί­ες και δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για πιθα­νή αγο­ρά του;

-Ολο­κλη­ρώ­θη­κε ή όχι αυτή η “έρευ­να αγο­ράς” από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ περί­που το 2020, με την προ­μή­θεια λογι­σμι­κού “Pegasus” και “Hrisaoras”;».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ παρε­νέ­βη στην αντι­πα­ρά­θε­ση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τις «προ­τά­σεις» τους για τη λει­τουρ­γία της ΕΥΠ και για την απα­γό­ρευ­ση χρή­σης λογι­σμι­κών τύπου Predator και σε πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση του ΚΚΕ, στην Καλα­μά­τα στις 12 Νοέμ­βρη, ανέ­φε­ρε, μετα­ξύ άλλων:

«Αλή­θεια, πώς και τώρα όλοι τους θυμή­θη­καν τα παρά­νο­μα λογι­σμι­κά τύπου Pretador; Και ανα­φέ­ρο­μαι και στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ του κ. Μητσο­τά­κη, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Για­τί, αλή­θεια, δε λένε κου­βέ­ντα για όλο αυτό το σκο­τει­νό και αντι­δρα­στι­κό πλαί­σιο που νομι­μο­ποιεί τις απα­ρά­δε­κτες πρα­κτι­κές των παρα­κο­λου­θή­σε­ων; Μήπως για­τί, όλοι μαζί παρέα, το έχουν δια­μορ­φώ­σει αυτό το πλαί­σιο, ψηφί­ζο­ντας νόμους, οδη­γί­ες, κανο­νι­σμούς της ΕΕ;

Τα έχου­με πει και θα τα ξανα­πού­με… Και ας κάνουν όλοι τάχα τους ανή­ξε­ρους. Τους θυμί­ζου­με λοι­πόν, κάτι που όλοι τους είχαν συμ­φω­νή­σει και ψηφί­σει: Ότι η παρα­γω­γή, εμπο­ρία και διά­θε­ση των λογι­σμι­κών παρα­κο­λού­θη­σης, είναι “επι­τρε­πτή με βάση τον Κανο­νι­σμό της ΕΕ”, ο οποί­ος μάλι­στα υπε­ρέ­χει των νόμων του εθνι­κού δικαίου.

Τι σημαί­νει ακρι­βώς αυτό; Ότι ο Κανο­νι­σμός υπε­ρέ­χει, είναι παρα­πά­νω από το νόμο περί επι­κεί­με­νης απα­γό­ρευ­σής τους στην Ελλά­δα, που εξήγ­γει­λε πριν μερι­κές μέρες ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επί­σης είναι παρα­πά­νω και από τον ανά­λο­γο νόμο που ζητά­ει ο κ. Τσί­πρας. Και οι δύο τους ξέρουν τι ισχύ­ει, αλλά για ξεκάρ­φω­μα τα κάνουν αυτά, μετά την αυτο­γε­λoιο­ποί­η­σή τους, μετά από όσα έχουν ψηφί­σει και έχουν πει. Για­τί αυτόν τον απα­ρά­δε­κτο κανο­νι­σμό, τον έχουν ψηφί­σει όλα τα άλλα κόμ­μα­τα πλην του ΚΚΕ.

Και τώρα έχουν το θρά­σος να εμφα­νί­ζο­νται ως “αθώ­ες περι­στε­ρές”! Ακό­μα κι αν κάποια λογι­σμι­κά τύπου Predator απα­γο­ρευ­θούν, θα λει­τουρ­γούν όλα τα υπό­λοι­πα με ένα “φύλ­λο συκής”. Αυτός είναι ο βούρ­κος κ. Μητσο­τά­κη και κ. Τσί­πρα. Αλλά όσα “φύλ­λα συκής” κι αν βάλε­τε, δεν φτά­νουν για να κρύ­ψουν το βούρ­κο του συστή­μα­τος που όλοι σας υπηρετείτε».

Τέλος, με την ανάρ­τη­ση του νομο­σχε­δί­ου για τη «Δια­δι­κα­σία άρσης του απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών, κυβερ­νο­α­σφά­λεια και προ­στα­σία προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων πολι­τών» στην ηλε­κτρο­νι­κή δια­βού­λευ­ση, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχό­λιό του ανέφερε:

«Το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης για τη λεγό­με­νη προ­στα­σία του απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών επι­βε­βαιώ­νει όλα όσα ανέ­δει­ξε το ΚΚΕ γι’ αυτή τη δυσώ­δη υπό­θε­ση: Ότι, με ευθύ­νη της ΝΔ και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των, ανοί­γουν νέοι αντι­δρα­στι­κοί δρό­μοι για τη θωρά­κι­ση και ενί­σχυ­ση του κρά­τους, των υπη­ρε­σιών παρα­κο­λού­θη­σης και καταστολής.

Γι’ αυτό και το συγκε­κρι­μέ­νο νομο­σχέ­διο δε βάζει μόνο ταφό­πλα­κα στην αλή­θεια για τις υπο­θέ­σεις που έχουν δει το φως της δημο­σιό­τη­τας, αλλά ενι­σχύ­ει περαι­τέ­ρω όλο το αντι­δρα­στι­κό θεσμι­κό πλαί­σιο του “ουδείς εξαι­ρεί­ται των παρακολουθήσεων”.

Ανα­βαθ­μί­ζει τη δρά­ση της ΕΥΠ και τις λει­τουρ­γί­ες του αστι­κού επι­τε­λι­κού κρά­τους, με σημαία την “εθνι­κή ασφά­λεια” του κεφα­λαί­ου. Αυτή η “εθνι­κή ασφά­λεια” ορί­ζε­ται στο νομο­σχέ­διο της ΝΔ με τρό­πο που απο­κα­λύ­πτει ότι από τη φύση της στο­χεύ­ει στον “εχθρό λαό”.

Όσο για τα κατα­σκο­πευ­τι­κά λογι­σμι­κά με βάση και τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, όχι απλά δεν απα­γο­ρεύ­ο­νται, αλλά με τον πλέ­ον επί­ση­μο τρό­πο νομι­μο­ποιού­νται στα χέρια των κρα­τι­κών αρχών και μυστι­κών υπηρεσιών.

Είναι “στά­χτη στα μάτια” του κόσμου ότι όλος αυτός ο βούρ­κος του συστή­μα­τος ‑που στη­ρί­ζε­ται σε αντι­λαϊ­κές συνταγ­μα­τι­κές και άλλες νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις, στο “δίκαιο” της ΕΕ- μπο­ρεί να πλαι­σιω­θεί με ρυθ­μί­σεις και όρους που δήθεν θα προ­στα­τεύ­ουν το λαό και τα δικαιώ­μα­τά του, όπως προ­βάλ­λουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Μόνο ο λαός θα δώσει τη λύση, με την πάλη του ενά­ντια στο σάπιο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα και το κρά­τος του, σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο